sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Koskinen: "Ystäväni Rasputin" (2013)

Nuori Vasili-poika jää orvoksi ja Jerusalemiin matkalla oleva palavasilmäinen pyhiinvaeltaja ottaa hänet oppipojakseen. Grigori Jefimovit Rasputin on Pietarin aatelistoa kuohuttava mystikko, joka jakaa vallanpitäjien ja kansan mielipiteet, mutta johon tsaariperhe luottaa kuin peruskallioon.

Rasputin alkaa kasvattaa Vasilia erikoisin metodein, tavoilla jossa pyhyys ja synti kulkevat käsi kädessä, ja paholainen vaanii aina Jumalan selän takana. Vasili pääsee Rasputinin avulla seuraamaan tsaari Nikolai II:sen perheen viimeisiä, traagisia vuosia. Suurvaltapolitiikkaan sotkeutuvan Rasputinin seurassa mikään ei ole selvää, ei edes elämän ja kuoleman välinen raja. (Takakansi)

     *      *      *

Grigori Rasputin on yksi Venäjän 1900-luvun historian kiistellyimpiä ja kiinnostavimpia hahmoja, josta on myös kirjoitettu paljon. Mitä suomalainen kirjailija Juha-Pekka Koskinen pystyy sanomaan Rasputinista jotain sellaista, jota ei olisi jo moneen kertaan kerrottu?

"Ystäväni Rasputin" (2013) yllätti minut myönteisesti. Koskinen on hyvin perehtynyt historialliseen aiheeseensa, mikä näkyy kaikesta. Lopputulos on uskottava. On kuin Koskinen itse olisi nuoren pojan Vasilin silmin ja korvin kokenut vuodet 1911-1918 Venäjän historiassa.

Tietysti kirjailija on pannut kirjaan himpun verran omiaankin. Hän on antanut tsaariperheelle myös kuudennen lapsen Ellan, joka selvisi vallankumouksen myrskyistä. Elämässähän kaikki on mahdollista.

     *     *      *

Vasili oli Rasputinin otto- ja oppipoika, kirjan alussa n. 12-vuotias eli tsaari Nikolai II:n nuorimman tyttären Anastasian ikäinen. Vasili ja Anastasia ystävystyvät ja jopa rakastuvat toisiinsa, mutta suhteesta ei sitten sattuneesta syystä kehity mitään kummempaa. Nuoret tapaavat usein toisiaan Rasputinin ollessa tsaariperheen, lähinnä tsaaritar Alexsandran luona tai hoitamassa kruununperillistä Alekseitä, jolla oli mm. verenvuototauti. Lisäksi Vasili ja Anastasia ovat kirjeenvaihdossa.

Vasili vanhetessaan ottaa vähitellen etäisyyttä Rasputiniin ja hänen hillittömään maailmaansa, ja viettää jonkin aikaa erillään kasvatti-isästään keisarillisen perheen puutarhaa hoitamassa. Lopulta Vasili on Rasputinin luona tämän hamaan loppuun asti, eli siihen asti kun tämä brutaalisti murhataan. Koskinen esittää, että tärkeimpänä syynä tähän oli se, että Rasputin vastusti loppuun asti sotaa, johon muut tsaariperhettä lähellä olevat halusivat Venäjän ajaa.

Nikolai oli tsaarina heikko, joten usein asioita hoiteli hänen puolestaan hänen vaimonsa Alexandra ja Rasputin. Lopulta keisarinvalta Venäjällä kukistuu, mikä koituu Rasputinin kohtaloksi. Vasili on sen sijaan viisaasti pitänyt yllä suhteita satunnaisten tuttaviensa kautta bolshevikkeihin, minkä kautta hän onnistuu säilyttämään päänsä vielä vallankumouksen jälkeenkin.

Jos Juha-Pekka Koskinen kirjassa jotain jäi kaipaamaan, se oli ehkä hieman yksityiskohtaisempi historiallisten tapahtumien kuvaaminen, mikä tosin olisi saattanut tehdä kirjasta puuduttavaa luettavaa. Kirjailija katselee Venäjää vain ja ainoastaan Vasilin hyvinkin rajoittuneesta näkökulmasta, mikä toisaalta tekee kuvauksesta omalla tavallaan kiehtovaa.

     *      *      *

Romanttisena viihteenä "Ystäväni Rasputin" (2013) kirjaa voi suositella tästä kirjallisuuden lajista pitäville. Jos esimerkiksi Kaari Utrion ja Ursula Pohjola-Pirhosen kirjat miellyttävät, niin tämä kirja kannattaa ehdottomasti lukea.

Kirjan lopussa on siirtymä suoraan vuodesta 1918 toisen maailmansodan ratkaisutaisteluun Staliningradissa vuonna 1942, missä - viimeisessä lauseessa - Koskinen paljastaa, miten Ella Romanov on kuin onkin vielä elossa ja osallistuu Vasilin kanssa sotatoimiin.  Ja kaiken lisäksi he selvisiävät sodasta ehjin nahoin.

Joten kenties Vasilin ja Ellan jälkeläisiä on jossain päin Venäjää. Loputtomiinhan on spekuloitu myös koko tsaariperheen kohtaloa ennen kuin heidän luunsa vihdoin löytyivät. Ja Anastasia oli aina viime vuosiin saakka se, jonka monet olettivat jääneen perheestä eloon. DNA-tutkimukset kuitenkin osoittivat, että myös Anastasia kuoli muiden mukana. Ja nyt Koskinen on sitten kehitellyt romaanihahmo Ellan...

2 kommenttia: