keskiviikko 29. toukokuuta 2013

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 178: "Lepakoita ja iltauintia"

Olen saattanut sanoa tämän jo monta kertaa, mutta sanon sen vieläkin. Mikään ei voita uimista pimeällä järvellä. Ensimmäistä kertaa tänä kesänä kävin myöhäisellä iltauinnilla, ja se on aina omanlaisensa kokemus.

Vaikka oli lähes tyyntä, eiliset hyttyset olivat kaikonneet jonnekin. Niitä ei rannassa, ainakaan pitkän laiturin päässä näkynyt. Ne olivat häipyneet ilta-auringon mukana ties minne.

Aikani seisoskeltuani ja totuttautuessani viileään iltailmaan ennen uimista näin ensimmäiset lepakot, jotka viistivät pitkin veden pintaa. Ilmeisesti höntiäiset olivat ajautuneet rannasta noin 50-100 metrin päähän, koska nitä lepakot tuntuivat metsästävän.

Lepakoiden jälkeen ilmestyivät lokit, jotka olivat arvatenkin helppojen makupalojen perässä. Tiesivät että iltaiset onkijat ehkä merkitsisivät muutamia särkiä ja salakoita. Tosin minä en ollut ongella, ja  hetken kierreltyään ne lähtivät pois.

     *     *      *

Vesi tuntui vielä aavistuksen vilpoiselta, mutta parin viikon kuluttua vesi on luultavasti jo hieman liian lämmintä. Niin käy aina. Järvivesi tuntuu iholla juuri sopivalta vain viikon verran, silloin kun se on hieman alle 20 asteista.

Katuma oli puolenyön aikaan hiljainen. Tullessani rannasta pari poikaa tuli pimeällä pyörällä vastaan. Olivat nuoria opiskelijoita, jotka olivat vasta muuttaneet taloon. Nauttivat siitä ilosta, etteivät vanhemmat olleet vahtimassa iltaisia tulemisia ja menemisiä.

     *     *      *

Tänään - tai siis eilen - kirjastot.fi:n projektitutkija kävi kertomassa mediakasvatusprojektistaan. Olen kurkkuani myöten täynnä tällaisia projektipellejä, joita on maailma pullollaan. Tosin täytyy heitäkin ymmärtää. Täytyyhän akateemisten turhakkeidenkin jostain saada palkkansa. - Eniten harmittaa lähetyssaarnaajamainen asenne, mikä kaikenmaailmanhankkeisiin liittyy. Maallikkosaarnaajat ja kolonialistit ovat korvautuneet kirjaviisailla höpöttäjillä, jotka valitettavasti itsekin uskovat siihen, mitä puhuvat. Niin kuin jumalan sanaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti