torstai 27. kesäkuuta 2013

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 5 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Venäläisellä ihmesadulla - niin kuin yleensäkin kansansadulla - on oma rakenteensa, mitä on mahdollista käyttää soveltaen myös omien tarinoiden rakentamiseen. Olkoon tämä toinen kokeilu siihen suuntaan...

      *     *    *

ANDREIN RAKKAUS HALTIATAR MARJAAN

Matin ja Liisan isä Andrei ajaa autolla hieman liian kovaa kapeaa mutkikasta mökkitietä. Soratien hiekka vain pölisee. – Isä unohdin lainakirjani mökille, sanoo Liisa yllättäen. Isä lyö jarrut pohjaan, eikä sano mitään. Kääntää vain auton ja ajaa takaisin mökille.

Hieman ennen kuin auto kääntyy pihatielle, kuuluu kopsahdus. Joku on osunut auton puskuriin. Isä pysäyttää auton. – Se oli varmaan joku pieni eläin, sanoo Matti. Isä Andrei nousee autosta ja katselee ympärilleen. Tien pientareella auton takana on lintu, jonka Andrei tunnistaa tilheksi. – Tilhi, hän sanoo ihmeissään. –Isä, mikä se oli huutavat lapset autosta. Andrei kertoo, että jokin pikkulintu, joka on loukannut siipensä.

Andrei ottaa linnun käsiinsä ja harkitsee hetken, että vääntää siipirikolta linnulta niskat nurin.  Äkkiä hän kuulee linnun sanovan kuin se olisi lukenut hänen ajatuksensa. – Älä tapa minua vaan vie ennemmin mökille – ja anna olla siellä.

Lapset eivät kuule linnun puhetta, ja isäkin epäilee aluksi korviaan. Sitten hän sanoo lapsille. – Odottakaa autossa niin vien linnun mökille, ja katson onko se kunnossa. Tuon samalla Liisan kirjat. Isä pitää lintua hellästi kämmenissään ja laskee sen ylimmälle porrasaskelmalle ja istuu itse viereen.

Tilhi nostelee varovasti vasenta siipeään, ja muuttuu Andrein silmien edessä nuoreksi kauniiksi kultakutriseksi naiseksi. - Annathan minun jäädä mökillesi? kohta on syksy ja mökki jää tyhjilleen. Vain sinä käyt täällä ennen ensi kesää sienestämässä ja marjastamassa.

Andrei on hämmentynyt tilhen tiedoista, mutta lupaa että Marja saa jäädä mökille, kunhan on poissa silloin kun perhe saapuu paikalle. Marja lupaa. Marja on sen tilhen tai naisen nimi. Marja hyppää iloissaan Andrein kaulaan ja suutelee tätä ensin poskelle ja sitten suoraan suulle.

Andrein sisällä roihahtaa ja hän puristaa naista itseään vasten mutta irrottautuu sitten. - Minun täytyy lähteä, mutta käyn heti huomenna katsomassa miten voit. Andrei hakee kirjat ja menee autolle – ja ajaa lasten kanssa kaupunkiin. Lapsille hän kertoo, että jätti linnun mökille, kun oli ensin sitonut sen siiven.

Kun Andrei tulee seuraavana päivänä rohtoineen, hän huomaa yllätyksekseen, että Marja on jo täysin kunnossa. - Käytin metsästä löytämiäni rohtoja, hän kertoo Andreille. Samalla hän kertoo vanhemmistaan. Hänen äitinsä ei ole enempää eikä vähempää kuin haltiatar joka asustaa pihlajissa, maan emonen, jota ihmiset kutsuvat myös Rauniksi ja Ukko on hänen isänsä.

Andrei ei oikein tiedä, mitä ajattelisi Marjan jutuista, mutta siitä hän on varma, että jotain jumalaista tässä pienikokoisessa ja eläväisessä naisessa on. Jotain sellaista minkä takia hän on, koska tahansa valmis jättämään kaiken muun. Marja tekee selväksi, että hän haluaa elää ihmisenä elämäänsä Andrein kanssa. Mies on sanaton.

Andrei alkaa käydä lähes päivittäin Marjan luona. Perheelleen hän kertoo milloin mitäkin syyksi, minne hän on menossa. Yleensä hän sanoo vain lähtevänsä mökille.

Eräänä kertana Marja pyytää itselleen maalaustarvikkeita. Hän haluaa alkaa maalata. Hän haluaa myös tietokoneen ja verkkoyhteydet, mitkä Andrei hänelle hankkii. - Älä ole huolissasi saat sijoituksesi pian moninkertaisena takaisin, sanoo Marja rahattomalle Andreille, joka ostaa luotolla naiselle tämän tarvitsemat esineet.

Nopeasti Marja maalaa mitä mielikuvituksellisimpia teoksia, joista pääkaupungin galleristit riitelevät verissä päin ja tieto uuden lahjakkaan taiteilijan töistä kantautuu pian kauas maan ääriin asti. Kaikki haluavat tietää, kuka on tämä ihmeellinen nainen. Andrei ei voi sanoa muuta kuin, että eräs Marja joka haluaa pitää henkilöllisyytensä ja olinpaikkansa salassa.

Yhden kerran Marja on Andrein mukana tuomassa taulujaan galleriaan, kun yksi perhetuttu näkee Marjan ja Andrein yhdessä. Toisella kertaa heidät näkee Andrein anoppi ja vihdoin sana on kiirinyt myös Andrein vaimon korviin.

Andrein ja vaimon ollessa kaksin autossa moottoritiellä vaimo alkaa kysellä kautta rantain miehensä mökillä käynneistä. Andrei kertoo linnusta, joka muuttui Marjaksi – ja jota hän käy auttamassa. Vaimon tunteet kuohahtavat pintaan ja hän tarttuu kovassa vauhdissa rattiin – ja Andrein auto ohjautuu siltapilaria päin. Vaimo lentää ennen osumaa autosta ulos ja selviää muutamilla ruhjeilla , mutta Andrei jää murskautuvan auton sisään ja loukkaantuu pahasti.

Tuulettaret kiidättävät tiedon tapahtumasta Marjalle, joka saapuu silmänräpäyksessä paikalle. Yhdessä äitinsä avustuksella Marja elvyttää Andrein ennen kuin ambulanssi ja palokunta ehtivät paikalle. Palomiehet ovat ihmeissään, miten mies on oikein päässyt autosta ulos, eikä hänellä ole edes mitään vammaa. Andrei ja vaimo kuljetetaan kuitenkin varmuuden vuoksi sairaalaan tutkittaviksi.

Kotona Andrei ja vaimo eivät puhu enää keskenään. Kun Andrei lähtee töihin niin kuin joka aamu, vaimo päättää lähteä käymään mökillä. Mukaansa hän ottaa ärhäkän norjalaisen metsäkissan Bajunin, ja päättää tehdä selvää mökillä majailevasta tilhestä.  Mökillä Bajun kuitenkin ottaa jalat alleen ja pakenee tilhiparven nähtyään läheiseen metsikköön. Mökillä ei näy jälkeäkään Marjasta tai hänen tavaroistaan. Vain yksi hänen tekemänsä taulu on seinällä. Musta neliö jonka keskeltä vaimo on erottavinaan erilaisia hahmoja jotka ikään kuin liikkuvat.  Vaimo repii taulun seinältä ja polkee sen jalkoihinsa ja lähtee takaisin kotiin.

Illalla Andrei tulee Marjan luo ja sanoo, ettei kerta kaikkiaan enää tiedä mitä tekisi ja minne menisi. Hänen perheensä ei halua olla hänen kanssaan enää missään tekemisissä. Marja sanoo, ettei huolta.  He selviäisivät hallussaan olevien kolmen taikakeinon avulla.

Andrei katsoo ihmeissään Marjaan ja kysyy, mistä tämä oikein puhuu. - Niin, aloittaa Marja, sinulla on tietysti minut ja me tulemme toimeen tekemällä sitä mitä tähänkin asti. Minä teen tauluja, joita sinä myyt. Voimme rakentaa rahoilla hirsilinnan tänne rannalle. Jos haluamme lähteä pois, meidän on mahdollista lentää tuuletarten mukana minne vain. Maailma vain on rajana, ja sen takana on toisia maailmoja.  Ja jos joku tulee meitä häiritsemään voimme lentää lintuina pihlajaan ja odottaa kunnes voimme taas olla rauhassa häiritsijöiltä.

Ja niin Marja ja Andrei päättivät elää elämänsä yhdessä pienen lampareen rannalla. Ja jos Andrein lapset halusivat, he saattoivat tulla koska tahansa käymään ja olemaan heidän linnaansa. Eivätkä Marja ja Andrei käännyttäneet oveltaan ketään, joka hyväntahtoisena tuli heidän portistaan sisään, eivät edes Andrein entistä vaimoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti