maanantai 24. kesäkuuta 2013

Ivan-tsarevits ja Harmaa susi. Kirjassa: "Venäläisiä kansansatuja" (2008)

Ainutlaatuinen venäläisten kansansatujen kokoelma maineikkaan kuvittajamestarin, Aleksander Lindebergin, tulkitsemana. Upea, värikäs lahjakirja täynnä jännittäviä tarinoita, taikuutta ja ihmeitä.

Ainutlaatuinen venäläisten kansansatujen kokoelma maineikkaan kuvittajamestarin tulkitsemana. (Takakansi)

      *     *      *

Venäläiset ihmesadut, joista tämän kirjan sadut koostuvat, ovat maailmankuuluja mm. venäläisen modernin kirjallisuuden edeltäjinä ja vaikutteiden antajana.

Satuja on myös tutkittu paljon, ja venäläisen formalistin Vladimir Proppin teos "Kansansadun rakenne" (1928) syntyi näitä satuja tutkimalla. Propp löysi saduista yhteensä 25-31 funktiota tai toimintoa, jotka tosin eivät esiinny kaikissa saduissa välttämättä samaan aikaan. Lisäksi saduissa funktiot seuraavat toisiaan  yleensä tarkkaan tietyssä järjestyksessä.

Lisäksi sadun hahmot ovat tietyissä rooleissa, joita ovat konna, lahjoittaja, auttaja, etsitty, ja hänen isänsä, lähettäjä, sankari ja väärä sankari. Sama hahmo voi sadussa olla vaihtelevissa rooleissa.

     *     *     *

Satu 'Ivan-tsarevits ja Harmaa susi' on kertomus tsaarista ja hänen kolmesta pojastaan, joista nuorimmainen on otsikon Ivan. Tsaari Berendeillä on ongelma sillä hänen omenatarhastaan, joku varastaa omenoita. Pojista Ivan onnistuu selvittämään, että kyse on Tulilinnusta.

Tulilintu jää vaivaamaan tsaarin mieltä, ja hän lähettää poikansa etsimään lintua - ja tuomaan sen hänelle. Nuorimmainen Ivan luonnollisesti löytää Tulilinnun Harmaan suden avustuksella. Harmaa susi vahingossa suo Ivanin hevosen ja hyvityksenä siitä hän auttaa poikaa.

Monen mutkan jälkeen Tulilintu on vihdoin Ivanilla ja hän on viemässä Harmaan suden kanssa sitä isälleen Berendeillä. Paluumatkalla hän kohtaa vanhemmat veljensä, jotka murhaavat veljensä ja ottavat häneltä tämän matkoiltaan tuomat lahjat isälleen mm. Tulilinnun häkkeineen.

Vielä kerran Harmaa susi auttaa Ivania. Susi tappaa veljet ja herättää Ivanin elämän- ja kuolemanvesillä. Sitten Ivan jatkaa matkaansa isänsä tsaari Berendein luo ja kertoo tälle, mitä matkalla tapahtui. Isä suree aikansa poikiaan, mutta ymmärtää mitä oli tapahtunut.

     *     *      *

Sadusta on helppo heti nähdä, ketkä ovat tarinan konnia. Niitä ovat vanhemmat veljekset, jotka murhaavat veljensä. Tarinan tekee tietysti mielenkiintoiseksi se, että Harmaan suden avulla Ivan toisaalta hänkin tappaa veljensä. Joten puntit ovat siltä osin tasan. Tietyllä tavalla sadussa ei ole esim. kristinuskon tarinoihin tuomaa hyvän ja pahan asetelmaa.

'Ivan-tsarevits ja Harmaa susi' tuo esiin ikiaikaisen totuuden, joka liittyy ihmiselämään. Ei ole hyviä eikä pahoja ihmisiä, on vain taitavasti tai taitamattomasti toimivia. Tästä tarinasta ja sen maailmasta voi oppia paljon, sellaistakin mitä siinä ei ole sanottu. - Kaikista veljeksistä ei voinut tulla isänsä seuraajaa, tsaaria. Vanhimmat veljekset olivat lähtökohtaisesti etusijalla, mutta löydettyään Tulilinnun nuorin veli sai etulyöntiaseman suhteessa muihin veljiin.

Toiset veljekset olisivat voineet tyytyä tappioonsa, mutta tällöin heistä olisi lopulta tullut nuoremman veljensä alamaisia. Kuolemankin uhalla he nousivat veljeään vastaan ja hävisivät yhteenoton. Ivanin kannalta veljien kuolema oli tietysti onnellinen sattumus, sillä näin hän saattoi loppuelämänsä elää kaikessa rauhassa ilman uhkaa veljistään.

Toinen vaihtoehto veljille olisi ollut miettiä tsaariksi ryhtymistä johonkin toiseen valtakuntaan, joita sadussa vilahteli. Kenties tätä ei pidetty realistisena vaihtoehtona, koska oletettavasti muilla tsaareilla oli myös poikia, mikä olisi sekin merkinnyt valtataistelua - ja mahdollisesti sotaa naapureita vastaan. Ja sodan aloittamiseen ei pojilla isänsä alamaisina tietysti ollut valtuuksia. Ja koska on kyse sadusta, isä mitä ilmeisimin oli hyvyyden tai hyveellisyyden ruumiillistuma, joka kaikin keinoin yritti välttää ristiriitoja naapureiden kanssa. Hieman niin kuin myyttinen kuningas Arthur ritareineen.

     *     *      *

Vladimir Proppin "Kansansadun rakenne" (1928) -kirjasessa on esimerkkinä käyty läpi satua 'Hanhi-hanhiset'. Samalla tavalla on mahdollista yrittää löytää sadun 'Ivan-tsarevits ja Harmaa susi' rakenne tai mistä samanlaisista osista se koostuu.

Satu alkaa alkutilanteen kuvauksesta. Jokin rikkoo rauhaa, ja tässä se on varasteleva Tulilintu. Seuraava toiminto se, että tsaari lähettää poikansa liikkeelle (A). Harmaa susi ottaa Ivanin matkalla hänen isänsä tsaarin roolin. Ivan rikkoo suden antamia ohjeita, mistä aiheutuu ongelmia Tulilinnun hankkimisessa (B). Ivan itse saa ehkä yllättäen matkan aikana konnan roolin, kun Harmaa susi ja Ivan matkustelevat toisten tsaarien mailla varastelemassa muutakin kuin Tulilintua.

Vihdoin Harmaa susi ja Ivan voivat lähteä paluumatkalle (C). Matkan aikana veljet yllättävät Ivanin ja vievät Tulilinnun ym (D). Tämän jälkeen Harmaa susi maagisilla kyvyillään auttaa Ivania (E) jne. Ja lopulta paluu kotiin (P). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti