keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Rönns: Perin erikoinen muna - Det vidunderliga äget" (2012)

"On ihanan lämmin kesäpäivä. Minä leikin siskoni Elinan kanssa rannalla hiekkaleikkejä kuten yleensäkin, äiti ottaa aurinkoa ja lukee dekkaria ja isä ja Reija polskivat vedessä. Juuri tämä on parasta kesässä. Kenelläkään ei ole kiire ja kaikki saavat tehdä sitä mistä tykkäävät eniten. Silloin tapahtuu jotakin erikoista. Löydän hiekasta jotain hyvin jännittävää. Kaikki tulevat katsomaan sitä. Se näyttää munalta."

Isän mielestä muna ei voi olla oikea, koska se on niin suuri. Ei mikään eläin muni niin isoja munia. Äiti päättää viedä munan kotiin koristeeksi. Yhtenä kauniina päivänä muna menee rikki, ja siitä kuoriutuu merkillinen pikku otus – eläin jota edes eläintieteen professori ei tunnista! (Schildts & Söderströmsin sivusto)

     *     *    *

Christel Rönnsin lastenkuvakirja "Perin erikoinen muna" (2012) voitti Junior Finlandian viime vuonna, joten kyse on lastenkirjavaliosta.

Kirjassa kuvataan keskiluokkaisen perheen arkea, kun perhe on yhdessä kotona. Arkeen sekoittuu omituisen otuksen ansiosta aimo annos fantasiaa, joka huipentuu kirjan loppua kohden. Eläin, jota ei onnistuta tunnistamaan kirjaston tietokirjojen eikä edes Luonnonhistoriallisen museon avulla miksikään olemassaolevaksi lajiksi, paljastuu lopulta - ei enempää eikä vähempää - kuin Loch Nessin hirviöksi!

Todella mainio peto- ja hirviötarina siitä, millaisia tällaiset suuret ja pelottavat eläimet voivat oikein olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti