sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

McEwan: "Rannalla" (2008)

Ian McEwanin uusin teos "Rannalla" (1962) sijoittuu Englannin kanaalin rannalle pieneen hotelliin, jossa Edward ja Florence viettävät hääyötään. He ovat kokemattomia ja hämmentyneitä uusien vapauksien edessä.

Hääyö muuttuukin traumaattiseksi kokemukseksi, joka muuttaa molempien elämän. Jos vain Florencella olisi ollut sanoja ja Edwardilla kärsivällisyyttä… sillä rakkautta heiltä ei ainakaan puutu.

Rannalla on painava kertomus, siitä miten tehdyt tai tekemättä jättävät asiat voivat muuttaa koko loppuelämän. Se jättää miettimään omankin elämän ratkaisuja. McEwan kirjoittaa raikkaasti ja pitää jännitettä yllä, vaikka hääsviitistä seikkaillaan nuorten menneisyydessä ja taustoissa. Todella lukemisen arvoinen kirja! (Juhani Lindholm, Kirjavinkit)

     *     *     *

Kirja joka tuo mieleen mm. Kurt Vonnegutin "Teurastamo 5:n" tavasta kertoa tarinaa. Kirjassa kerrotaan kaikki tähdellinen heti alussa. Kaikki kiteytyy kirjan otsikkoon "Rannalla" (2008). Ian McEwan osaa asiansa. Loistava lyhyen proosan kirjoittaja, joka soveltaa taitojaan tässä hieman pidempään proosatekstiin, ja kerrostaa tekstejä tekstien päälle kuin tehden englantilaista sandwichiä. Esimerkiksi kirjan aloitusjakso toimisi myös ilman loppua.

Kerrassaan huikea tarina ilman juonta, ilman päätä tai häntää. Tarina joka kertoo puritaanisuuden kurjuudesta, ja mihin se ääritapauksessa johtaa. Se voi johtaa eroon heti hääyönä. Ennen kuin avioliittoa on edes ehditty panna täytäntöön. Ennen kuin ensimmäistäkään penetraatioyritystä on tehty, ja spermat ovat ennenaikaisesti läiskyneet morsiamen kintuille.

Lopputuloksena on se, että nuori 22-vuotias morsian Florence lähtee rannalle kävelemään, Edward jonkin ajan kuluttua perässään. Ensimmäinen riita, morsian lähtee kotiin - eikä pari tapaa enää koskaan. Kaunis tarina kristinuskon ja seksin suhteesta. Ajallisesti tarina sijoittuu aikaan juuri ennen 60-luvun seksuaalista vallankumousta. Vapautuminen seksin kauhuista ennen hääyötä olisi tämän parin kohdalla ehkä johtanut parempaan lopputulokseen, ainakin ensimmäisenä yönä.

Tarinan tekee mielenkiintoiseksi mm. se, että kummatkin ovat korkeasti koulutettuja Oxfordin kasvatteja, mutta he eivät tiedä miehestä ja naisesta ja seksistä tuon taivaallista. He ovat säästäneet itseään toisilleen katastrofaalista hääyötä varten. Taitamattomuus ja kokemattomuus keskisessä, fyysisessä kanssakäymisessä johtaa siihen, ettei  paperilla julistettu ja papin siunaama elinikäinen rakkaus riitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti