lauantai 20. heinäkuuta 2013

Michel: "Ikuinen rakkaus" (2004)

Kuvankauniin iltapäivänä maaseudun rauha rikkoontu traagisella tavalla, kun Joe ja Claire todistavat, mitä oudoimman kuumailmapallo-onnettomuuden. (DVD:n kansi)

Two strangers become dangerously close after witnessing a deadly accident.(IMDb)

     *     *     *

Tarina kahdesta rakastavaisesta Joesta ja Clairesta, joiden elämä mullistuu kesken piknikin. Vasta myöhemmin paljastuu, että Joe oli aikonut kosia Clairea, mutta loppujen lopuksi pari eroaa ja elokuvan lopulla kohtaa toisensa vielä Oxfordin läheisillä nummilla, jossa elämän mullistava käänne tapahtui. Tilanteessa kumpikaan ei tajunnut tapahtuman merkittävyyttä, eikä sillä vielä silloin erityistä merkitystä ollutkaan.

Mitä elokuvan alussa sitten oikein tapahtui? Kun pari on juuri istuutunut nurmikolle, heidän lähelleen laskeutuu kuumailmapallo. Pallo on karannut vanhuksen käsistä ja korissa on poika, joka on vaarassa jäädä yksin koriin. Lähettyvillä on neljä miestä, joista yksi on Joe, jotka ryntäävät apuun - ja he näyttävät saavan pallon haltuunsa pitämällä sitä kiinni köysistä.

Tuulenpuuska tarttuu palloon ja alkaa nostattaa palloa uhkaavan korkealla, jolloin miehet katsovat parhaaksi irrottaa otteensa pallosta. Yksi miehistä, paikallinen lääkäri, ei irrota otettaan ja jää ajelehtimaan pallon kanssa. Lopulta hän uupuu ja putoaa korkealta ilmasta maahan ja kuolee. Pallossa ollut poika selvittyään paniikistaan onnistuu lopulta omin nokkinensa laskeutumaan pallolla alas. Lääkärin kuolema on siten täysin turha.

     *     *     *

Tapahtuma järkyttää Joen mieltä, ja hän syyttää itseään ja muita siitä, että he aiheuttivat lääkärin kuoleman. Lopulta hän tajuaa, että miehet irroittivat otteensa pallosta lähes samaan aikaan. Kukaan ei tehnyt sitä muita ennen, eikä tilanteessa oikein muuta voinut tehdäkään.

Onnettomuus ei kuitenkaan jätä Joeta rauhaan, sillä yksi miehistä nimeltä Jed alkaa vainota Joeta. Tai oikeastaan kyse on alun pitäen siitä, ettei Joe halua jostain syystä kohdata miestä ja keskustella heidän yhteisestä kokemuksestaan. Tilanne kuitenkin Joen toistuvien kieltäytymisten takia eskaloituu.

Jed oli nähnyt tapahtumassa jotain yliluonnollista tai raamatullista, joka hänen mielestään on lähentänyt miehiä toisiinsa. Joen jatkuva roikkuminen Joen kodin ja työpaikan lähettyvillä alkaa häiritä Joen ja Clairen yhteiselämää, vaikkei Jed teekään muuta kuin haluaa keskustella Joen kanssa. Joen lyhyt pinna ja moukkamainen käytös ihmetyttää hänen läheisiään. Sivullisen on vaikea välillä erottaa kumpi miehistä on toinen toistaan pahempi.

Tilanne kärjistyy lopulta siihen, että Jed yrittää erottaa Joen ja Clairen toisistaan, jotta hän saisi Joen vain itselleen. Hän haluaa omistaa elämänsä Joelle, jota hän julistaa rakastavansa. Jed lavastaa itsensä pahoinpitelyn uhriksi mm. hakkaamalla päätään seinään, ja saa Clairen uskomaan, että Joe on käynyt hänen kimppuunsa ja hakannut hänet.

Jed ujuttautuu Clairen seuraan ja kun Joe saapuu paikalle, Jed tajuaa, ettei Joella ole mitään aikomusta harkita Jediä kumppanikseen. Viimeisenä epätoivoisena tekona Jed iskee Clairea puukolla kylkeen - ja vastaavasti Joe onnistuu puukottamaan Jediä. Jed ilmeisesti kuolee, mutta Joe ehtii pelastaa haavoittuneen Clairen.

Tapahtuman jälkeen pari muuttaa erilleen. Tosin jo ennen sitä Claire oli päättänyt muuttaa erilleen, ja Joe itse asiassa oli tulossa hakemaan Clairen luota tavaroitaan, kun Jed oli yllättäen saapunut paikalle hieman ennen Joeta.

     *     *     *

Joe ja Claire ovat akateemisesti koulutettu pariskunta. Joe on yliopistonopettaja, joka opettaa käytännöllistä filosofiaa ja keskustelee oppilaidensa kanssa mm. rakkaudesta. Luennoilla hän reflektoi omia tuoreita kokemuksiaan. Claire on puolestaan kuvanveistäjä. Jed on jonkinlainen laitapuolen kulkija, jolla ei ole elämä ihan hallussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti