torstai 29. elokuuta 2013

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 31 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Eilen alkoi TV2:lla 12-osainen "Docventures" -dokumenttiohjelma- ja elokuvasarja.

Ohjelmaa mainostetaan "ajattelevan ihmisen moderniksi elokuvakerhoksi", mutta valitettavasti varsinkin Riku Rantala on ohjelmassa varsinainen kristinusko-addikti Jeesus-masturbantti ja tyhjäpää, josta modernin ihmisen kyky ajatella omilla aivoillaan on kaukana. Onneksi Tunna Milonoff tasapainottaa muuten täysin överiksi menevää ohjelmaa.

Ensimmäinen näytettävä dokumentti - jolla ei ole mitään tekemistä itse keskusteluohjelman tekijöiden kanssa - oli Vikram Gandhin ohjaama ja käsikirjoittama "Kumare" (2011). Toisin kuin Rantala yrittää elokuvan mainoksessa latistaa elokuvaa, dokumentti ei ole hulvattoman hauska. Se on yhtä vakava asia kuin on esimerkiksi kristinusko. Jos kristinusko on huijausta ja pelleilyä, sitten tämäkin elokuva on - todella - hulvattoman hauska.

Ja siinä missä Vikram Gandhi alias guru Kumare on huijari, on elokuvasta keskusteleva Kallion seurakunnan pastori Teemu Laajasalo myös hurskasteleva huijari.

Oli niin tai näin: dokumenttielokuvan valitsijoille täydet pisteet elokuvavalinnasta. Keskustelu oli vain valitettavasti täyttä paskaa, ja ehtoollisviiniä TV:ssä juopottelevan Kallion kirkkoherran voisi minun puolestani paljastaa valeguruksi. Ja jos ollaan rehellisiä: hän teki sen itse.

     *     *     *

Surullisinta keskusteluohjelmassa, Gandhin "Kumare" -elokuvan jälkeen, oli ettei keskustelijoista kukaan tuntunut tai halunnut ymmärtää, mistä elokuvassa oli kyse.

Katsoja tunsi myötähäpeää kuunnellessan ja katsellessaan varsinkin pastori Laajasalon koulujen tunnustuksellisen  uskonopetuksen puolustamista. Se oli pahinta ihmisten loukkaamista ja aliarvioimista mitä olen vähään aikaan kuullut ja nähnyt. - Hän yritti alhaisella tavalla kääntää uskonnonopetuksen manipuloinnin ja piilovaikutuksen päälaelleen väittäessään, että KAIKKIEN muiden uskontojen ja katsomusten kuin kristinuskon opetus on haitaksi ihmisille. Se vain sekoittaa lasten päätä, kun he eivät tiedä mikä on totuus tms.

Ehkä yhden ajatuksen pastorin puheesta voisi nostaa ylitse muiden. Nähtyään elokuvan "Kumare" hän jossain vaiheessa korosti, että uskomiseen kuuluu epäily. Tämähän tarkoittaa jo itsessään sitä, että on mahdollista, että esimerkiksi kristinusko voi olla huijausta. Emme voi olla koskaan varmoja, onko kristinuskon mainostamaa jumalaa olemassa vai ei. Siis kristinuskonkin mukaan on mahdollista ettei jumalaa ole olemassa! Tämä panee todella miettimään asioita - joten miettikää ja heittäkää kolikkoa. Kumpi tuli?

Illan lähetyksen aikana enemmistö suomalaisista sanoi, ettei jumalaa ole. Myös ne jotka kuuluivat luterilaiseen kirkkoon, ja joilla ei ole aikomustakaan erota kirkosta. Mitähän tästä kaikesta oikein pitäisi ajatella?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti