lauantai 31. elokuuta 2013

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 32 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Myöhästyin taas hieman, sillä viime keskiviikkona oli jo viimeinen osa näyttelijä Stephen Fryn "Sanojen planeetta" -ohjelmasarjasta (5/5). Ja jostain ihmeen syystä aiempia osia ei voi katsoa enää YLE Areenan kautta verkosta. Tämä viimeinen osakin on enää pari päivää siellä.

'Sanan mahti' -otsikoidussa jaksossa Fry kertoo sanan mahdista, mikä tarkoittaa mm. sitä, että hän kertoo suosikkikirjoistaan, jotka osoittavat sanan mahtin tässä tai Stephen Fryn anglo-amerikkalaisessa maailmassa.

Fry nostaa esiin kaksi ehdotonta klassikkoa ja kolme nykykirjailijaa eli Homeroksen ja W. Shakespearen, J. JoycenP.G. Wodehousen ja G. Orwellin.

Pisimmäksi aikaa ohjelmassa juututaan Shakespearen "Hamletiin".  - Ollako vai eikö olla? Siinäpä kysymys. Vaivihkaisella, hienostuneella tavalla Hamlet kysyy itseltään, kannattaako eläminen. Kannattaako tähän hetkeen tarttua?

Fry jostain syystä kierrättää Hamletiaan ympäri planeettaa, ja kysyy mitä mieltä niin Ranskassa kuin Kiinassa ollaan tästä klassikkonäytelmästä.

Tällöin paljastuu mielenkiintoinen kielellinen erikoisuus kiinan kielen osalta. Tässä kielessä ei ole 'olla' -verbia, joten käännös on täytynyt tehdä suoraan; eli kysymys kuuluu 'Etsimmekö elämää vai kuolemaa?' Tällöin kysymyksen sävy on tietysti aika lailla erilainen kuin Shakespearella vaikka sisältö on sama.

Ranskassa puolestaan pohdittiin sävyä sanojen painotuksen kannalta. Painottamalla sanoja puheessa hieman eri tavalla siihen saatiin lisäsävyjä. Tietyllä tavallahan Hamlet pohtii itsemurhan mahdollisuutta, mikä siis voidaan nostaa esiin vain painottamalla sanoja hieman toisin.

     *      *     *

Fryn kirjavalinnat ovat aika yllätyksettömiä. P.G. Wodehouse saattaa olla suomalaisille tuntematon kirjailija, mutta  yläluokkainen koheltaja Bertie Wooster ja hänen uskollinen palvelijansa Reginald Jeeves ovat tulleet suomalaisille tutuiksi BBC:n sarjan "Kyllä Jeeves hoitaa" kautta, joka on näytetty useita kertoja vuosien varrella.

Ohjelmassa Bertien koomista ja ehkä hieman tyhmää hahmoa luonnehditaan Zelig - hahmoksi (Woody Allenin "Zelig" -elokuvan mukaan).  Zelighän oli ihmiskameolontti, joka mukautuu kaikkeen mitä ympärillä tapahtui, eikä mikään jättänyt häneen mitään jälkiä. Oli sodan tai rauhanaika, hän oli aina pohjimmiltaan samanlainen, ja piittaamaton siitä mitä ympärillä tapahtui.

'Sanan mahti' -jaksossa on ote  "Kyllä Jeeves hoitaa" -sarjan tyypillisestä kohtauksesta, jossa Bertiellä on ongelmia naisten kanssa. Ei pidä kuitenkaan luulla, että hän harjoittaa heidän kanssaan seksiä tms. Kaikkea muuta.

Bertie on kuitenkin ihastunut tyttöön, ja hän konsultoi Jeevesia, mitä hänen tulisi tehdä, kun hän kohtaa naisen pelottavan äidin, joka ei halua tyttärensä olevan tekemisissä hulttiomaisen Bertien kanssa.

"- Olettakaamme että käyskentelet valtavan viidakon uumenissa, ja kohtaat tiikerinpennun.

- Erittäin epätodennäköistä, sir.

- Oletetaan silti. Ja oletetaan että sinä nappaisit pennun kainaloosi. Sana siitä kiirisi emon korviin. Millaiseksi odottaisit emon reaktion?

- Varmaan kokisin lievää paheksuntaa emon taholta.

- Loistavaa, Jeeves. Erittäin hyvin sanottu!
"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti