torstai 29. elokuuta 2013

Kainulainen: "Tokio Baby" [2010]

Anna ja Aino Lappalaisen käsikirjoittama ja Tommi Kainulaisen ohjaama lyhytelokuva "Tokio Baby" [2010] on joka suhteessa onnistunut elokuva animen, mangan ja cosplayn maailmassa elävästä teinitytöstä Saarasta.

Tyttö asuu vanhempiensa kanssa jossain Suomen maaseudulla, satojen kilometrien päässä Helsingistä. Kesäloma on juuri alkanut, ja Saara haluaisi suureen Cosplay Culmination -tapahtumaan Kaapelitehtaalle, mutta vanhemmat eivät halua päästää nuorta tyttöä yksin Helsinkiin.

Elokuva kertoo mitä sitten tapahtuikaan, kun sukset voimakastahtoisen ja fantasiamaailmassaan vahvasti elävän Saaran ja vanhempien kanssa menevät täysin ristiin. Vanhemmat eivät ole täysiä tyranneja, mutta varsinkin täysin työkeskeisesti elävän isän on vaikea ymmärtää lapsensa tyhjänpäiväiseltä tuntuvaa maailmaa.

Isä tiukentaa otetta tyttärestään - ja hän joutuu ensin kotiarestiin ja sitten nettiyhteydetkin katkaistaan, mutta siitä sitten riemu vasta alkaakin. Saara alkaa pitää kotona omaa kolmipäiväistä Cosplay Culmination -tapahtumaa. Avukseen hän saa mielikuvituksessaan luomansa hahmon, japanilaisen samanikäisen Aikon, joka ei osaa Suomea.

Aikon kanssa Saara mm. tuunaa vaatteita ja esittelee niitä. He myös harrastavat buddhalaista mietiskelyä, ja Saara pyrkii valaistumiseen kävelemällä yläkerran parvekkeen kapeaa kaidetta pitkin, mikä saa isän raivoihinsa. Lopulta Saara saa tarpeekseen ja karkaa Aikon kanssa polkupyörällä bussipysäkille, mistä isä saa heidät - tai Saaran - kiinni.

Isä raahaa tytön väkisin autoon, mutta ei lähdekään ajamaan kotiinpäin vaan Helsinkiin. Aamulla he ovat Kaapelitehtaalla, jonne isä jättää Saaran päiväksi - ja käy illalla hakemassa kotimatkaa varten. Sopu ja tasapaino isän ja tyttären välille on löytynyt, ainakin hetkeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti