tiistai 27. elokuuta 2013

Mantila: "Yksinen" [2008]

Auli Mantilan ohjaamassa draamassa "Yksinen" (2008) arkkitehti ja silmälääkäri, joka tilasi arkkitehdin suunnittelemaan talon, alkavat riidellä verisesti autiolla luodolla – juuri siinä missä piti olla hulppean uudistalon paikka.

Kunnianarvoisa ja terävä-kielinen silmälääkäri Hilpi (Seela Sella) haukkuu nuoren, itsestään tarkan ja kunnianhimoisen arkkitehdin Juulia (Leea Klemola) niin, että tämä ehdottomasti haluaa lähteä kotiin juuri nyt.

Ja sitten pettää perämoottori. Miten ihminen selviää? Laura Ruohosen käsikirjoitus on älykäs tilannekomedia siitä, miten ihminen selviää, kun kaikki arkea kannatteleva tekniikka yhtäkkiä pettää.

Se kertoo suurista elämänvalinnoista hilpeästi, käytännönläheisesti ja julmasti. Se on kertomus yhdessä olemisen mahdottomuudesta, mutta myös siitä, miten lähellä toinen ihminen, lajitoveri oikeastaan on – juuri nyt.  (Yle TV1:n juttuarkisto)

      *      *      *

Pidin tästä TV:n draamaelokuvasta. Sen dialogi on aivan uskomatonta tykitystä, joka pitäisi kuunnella useaan kertaan, jotta pääsee sisään kielen ja sanonnan kaikkiin hienouksiin.

Kaksi naista saapuu idylliselle Turun saariston luodolle iloisina ja innoissaan, mutta heti kun he alkavat tutustua tähän Yksinen -nimiseen paikkaan, heillä menevät sukset ristiin. Ensimmäisestä lauseesta lähtien.

- Tähän minä haluan huvilan, sanoo Hilpi levittäen kätensä.
- Tähänkö, sanoo Juulia ihmeissään.
- Tähän! Tässä minä seison ja katson, kun kuusi miljoonaa haahkaa lentää ohi. Tuolta tulivat viikingit, ja tuolta tuli ryssä. Ja täällä mätäni lepratautiset. Me ollaan aivan tapahtumien keskipisteessä, selittää Hilpi ja Juulia tuijottaa epäuskoisena karttaa, jonka oli saanut Hilpiltä.
- Siis tän kartan mukaan. Tämä näyttää jotenkin oudolta...
- Mutta kun se on vähän muuttunut.
- Mikä?
- Tää saari on vähän niinku eri saari. Tai siis tavallaan tää saari on eri saari kuin silloin kun lähetin tuon kartan sinulle.

Arkkitehdille, joka on tullut suunnittelemaan hammaslääkärille eläkepäivien huvilaa riittää jo se, että toinen ilmoittaa, että luoto onkin aivan eri paikka kuin minkä Hilpi oli hänelle etukäteen ilmoittanut. Ja jo rantaan astuessaan hän huomasi, että paikka oli luultavasti sellainen, ettei siihen voinut muutenkaan rakentaa, koska saarella oli selvästi muinaismuistoja.

Lähteminen takaisin ei kuitenkaan onnistu tuosta vaan, sillä moottorivene ei käynnisty ja vene on sellainen, ettei sillä voi soutaa pitkiä matkoja. Yksinen on jonkin sortin ulkoluoto yli 10 kilometriä maista. Joten naiset joutuvat jäämään pimenevään iltaan luodolle. Draama kertoo heidän toilailuistaan yhden illan, yön - ja aamun aikana tuolla luodolla.

Vielä elokuvan loputtua he ovat tuolla karulla Itämeren luodolla, ja suunnittelevat (kuin suunnittelevatkin) huvilaa sen korkeimmalle kohdalle. Ja odottavat pelastajaa, jonka yöllä saareen harhautunut saaristolainen Tor heille päivän aikana mitä todennäköisimmin lähettää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti