sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Bowman ym: "Painajaisia ja unikuvia - Stephen Kingin kokoelmista" (2006)

"Painajaisia ja unikuvia" on valikoima vuonna 2006 esitetyn TV-sarjan jaksoja, jotka on tehty Stephen Kingin kahden novellikokoelman "Yksinäinen sormi" (1999) ja "Anteeksi, oikea numero" (2000) tekstien pohjalta.

RUUMIINAVAUSSALI NUMERO 4
Howardia on purrut käärme, jonka myrkky on lamauttanut hänet tilapäisesti. Hänen kuitenkin luullaan olevan kuollut. Howard ei pysty mitenkään ilmaisemaan itseään, ja jännitys tihentyy ja muuttuu painajaiseksi.

Jakso tapahtuu suurimmaksi osaksi otsikon mukaisesti salissa, jossa tehdään ruumiinavauksia. Jännitys ja pelko syntyvät siitä, että katsoja odottaa, milloin operaatiot oikein alkavat - ja nehän eivät ehdi alkaa.

SIELLÄ ON MUUTEN HELVETIN HYVÄ BÄNDI
Clark ja Mary ovat automatkalla Oregoniin. Eräässä risteyksessä Clark valitsee toisen tien kuin minkä Mary olisi valinnut. Tie kapenemistaan kapenee ja taivas tummenee. Mary näkee metsässä välähdyksiä oudosta hahmosta... Kaupungista ei ole tietoakaan.

Vihdoin nuoripari kuitenkin saapuu kaupunkiin nimeltä Rock and Roll Taivas, ja kaupunki on nimensä mukainen, ja täynnä edesmenneiden kuuluisuuksien haamuja, jotka ilta toisensa jälkeen rokkaavat. Clarkille ja Marylle kaupunki muodostuu kohtalokkaaksi, katsojalle jää vaikutelma siitä, että heistä tulee haamujen orjia hieman samalla tavalla kuin yhdelle baaritytölle oli käynyt.

KOKO SOTKUN LOPPU
TV-toimittaja tallentaa juhlitun elokuvaohjaaja Howard Fornoyn viimeiset tunnit. Tuona aikana mies kertoo uskomattoman tarinan lahjakkaasta nuoremmasta veljestään Bobbystä, joka on tunnettu tiedemies. Bobby aikoo päästä eroon ihmiskuntaa riivaavasta pahasta, sodasta ja väkivallasta ikuiseen rauhaan, mutta ei ihan onnistu yrityksessään.

Elokuvassa vesi on elämän eliksiiriä, joka pelastaa maailmaan pahalta, mutta sivuvaikutuksena ihmiset alkavat ennen aikojaan dementoitua. Selviääkö maapallo parantajiltaan, se jää avoimeksi tämän tarinan jälkeen.

MAANTIEVIRUS MATKALLA POHJOISEEN
Viisikymppinen Richard on bestseller-kirjailija, jonka elämä muuttuu, kun hän löytää kirpputorilta merkillisen maalauksen, joka muuttaa itsekseen muotoaan ja aiheuttaa kaikenlaista karmivaa

Hyytävää kauhua, jonka aiheuttaa maaginen itsekseen maalautuva taulu, joka on yhteydessä maalausta esittävään hahmoon, jotka kummatkin alkavat seurata kirjailijaa varjona ja vaikuttaa hänen elämäänsä. 

VIIDES NELJÄNNES
Jackson palaa vankilasta kotiin vaimonsa Karenin ja tyttärensä Jacksonin luokse oltuaan yhtäjaksoisesti seitsemän vuotta poissa. Hänen sellikaverinsa Barney on asunut joitain vuosia hänen perheensä luona sinä aikana, kun hän on itse ollut vankilassa ja saapuu illalla vertavuotavana ja kuolemaatekevänä. Barney kertoo keikasta, jonka hän oli tehnyt kolmen muun miehen kanssa. Jacksonista tulee tahtomattaan ryhmän viides jäsen...

Tässä on jotain hitchcockmaisen riipivää. Vaimo on uskollisena odottanut miestään kymmenen vuotta, joista puolitoista vuotta hän on ollut vapaalla jalalla vankilasta. Uskollisuus tosin on ollut suhteellista, sillä vaimolla on ollut lohtusuhde miehen sellikaveriin Barneyyn. 

Mies ei ehdi olla seitsemän yhtäjaksoisen vankilavuoden jälkeen kuin vajaan vuorokauden vapaana, kun häntä taas syytetään vakavasta rikoksesta. - Vaimon tilanne sen sijaan on parempi kuin koskaan. Suuren pankkiryöstön tehnyt kopla on illan aikana kuollut ja vaimo on saanut haltuunsa miljoonasaaliin, aivan yksin käyttöönsä. 

TAISTELUKENTTÄ
Salamurhaaja tappaa teksasilaisen lelutehtaan omistajan. Palattuaan kotiin hän yllättyy saatuaan postista erän lelusotilaita. Sotilaat katoavat jonnekin, eikä mies ole huolissaan niistä ennen kuin ne alkavat tulittaa häntä sohvan alta

Huikea tarina palkkamurhaajan ja lilliputtisotilaiden yhden illan kestävästä verisestä taistelusta, joka johtaa miehistötappioihin molemmilla puolin. Taistelut käydään miehen huoneistossa.

ESIKAUPUNKIELÄMÄÄ
Työnarkomaani aviopari Lonnie ja Doris kutsutaan ilallisille Crouch Endiin. Heti saavuttuaan perille he huomaavat, että he ovat tulleet outoon kissoja täynnä olevaan kaupunkiin. Kissoilla on lasten kasvoja ja epämuodostuneita raajoja ym. Outoja ja pelottavia asioita alkaa tapahtua.

Maailmankuulun brittien haamutarinakerronnan modernisointia. Aviopari joutuu haamujen rinnakkaistodellisuuteen, jossa tapahtuu kaikkea outoa. Pariskunta ei koskaan pääse päivällispaikkaansa vaan epätoivoisesti vaeltelee kuolleen kaupunginosan tyhjiä katuja. 

Painajaismainen kulkeminen nopeaan tahtiin murentaa varsinkin Lonnien mielenterveyden, ja hän jääkin haamujen maailmaan kun taas Dosi onnistuu pakenemaan sieltä.

UMNEYN VIIMEINEN JUTTU
William H Macy on menestyksekäs rikoskirjailija Sam Landry, joka yhdessä vaimonsa Lindan kanssa vajoaa suruun siksi, että heidän poikansa on hukkunut. Landry on väsynyt elämäänsä ja kaipaa pakoa arjesta. Hän haluaa muuttaa jonnekin muualle, ja päätyy vaihtamaan osia Umney-nimisen fiktiivisen hahmon kanssa, jolloin hän siirtyy 1930-luvun Las Vegasiin

Fantastinen tarina kirjailija Sam Landrystä ja hänen luomastaan hahmosta Umneystä, jotka vaihtavat rooleja, ja kuinka siinä sitten oikein kävikään. 

Minielokuvassa on hienoja kohtauksia, jossa kirjailija esimerkiksi kirjoittaa hahmon läsnäollessa tapahtumia samalla kun ne jo tapahtuvat. - Hän ikään kuin tietokoneen näppäimistöltä ohjaa hahmoa, joka on jonkinlainen robotti - varsinkin siinä vaiheessa, kun Umney on siirtynyt ihmisten maailmaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti