lauantai 28. syyskuuta 2013

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 43 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Kirpputorilta käsiinä tarttui Albert Pyun elokuva "Nemesis" (1992), joka kertoo kyborgien ja ihmisten välisestä taistelusta maailman-herruudesta. Elokuva ei ole ainoa lajissaan, sillä sillä on tunnettuja esikuvia, ennen muuta James Cameronin "Terminator" -elokuvat, joiden sankarina on tietysti Arnold Schwarzenegger.

Elokuvassa "Nemesis" nousi yksi robotteihin liittyvä piirre, joka jaksaa kavahduttaa eli suhteet, ennen muuta romanttiset suhteet ja seksisuhteet, robottien ja ihmisten välillä. - Japanilaisessa aikuis-animessa tämä on ollut vuosia yksi suosikkiaiheista.

Nyt näistä sarjakuvien, piirroselokuvien ja tieteiskirjojen tarinoista on vähitellen tulossa todellisuutta. Itseltäni on mennyt ohi TV1:ssä useaan kertaan lähetetty Phie Ambon "Mekaaninen rakkaus" -dokumenttielokuva, eikä se ole enää YLE Areenankaan kautta nähtävissä, mutta netistä aiheesta löytyy koko joukko videoklipsejä ja -materiaalia.

     *     *     *

En tiedä, mitä tälläinenkin teknologinen kehitys oikein kertoo ihmisestä. Jotain outoa tässä kaikessa kuitenkin on. Ihmisiä on maapallolla tällä hetkellä enemmän kuin koskaan, mutta olemassa olevat ihmiset eivät riitä kaikille edes seksikumppaneiksi.  Jotkut haluavat enemmän.

Discovery Health -nettisivustolta löytyy lyhyt "Sex Robot: First Sex Robot" -video ensimmäisestä kaupallisesta robotista, ja samasta robotista kerrotaan myös YouTuben videolla, jossa kehittäjä kertoo rakentamastaan koneesta.

Robotti ei ole vielä kovin kummoinen, mutta se on suunnannäyttäjä. Tulevaisuudessa rakennetaan yhä enemmän ihmisenkaltaisia robotteja, joidenkin ihmisten tarpeisiin. Niille joille ihmiset eivät riitä. Seksuaaliterapeutti Marta Helliesen toteaa videolla, että kyse ei ole siitä, että roboteista haettaisiin ihmisen korvikkeita.

Robotit ovat joillekin (miehille) sitä, mitä he haluavat. He haluavat seksiä ja jopa suhteita robottien, eivät ihmisten kanssa. Heillä robotit ovat siis fetisismi tai liittyvät heidän seksuaaliseen suuntautuneisuuteensa.

Seksin lisäksi kyse on toisten, ihmisenkaltaisten olioiden alistamisesta tai orjuuttamisesta oman vallan alle, mikä tekee äkkiä ajatellen koko asiasta moraalisesti arveluttavan. Toki voidaan sanoa, etteivät he halua orjuuttaa tai käyttää ihmisiä hyväkseen. Kyse on vain roboteista, ei-elävistä olioista tai koneista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti