maanantai 30. syyskuuta 2013

Kishiro: "Gunnm 1. Ruostunut enkeli" (2006)

"Gunnm" on Yukito Kishiron vuonna 1991 aloittama yhdeksänosainen mangasarja, joka julkaistiin alun perin Shueishan kustantamassa Business Jump -antologialehdessä. Sen englanninkielinen käännös on nimeltään "Battle Angel Alita". Heinäkuusta 2001 alkaen ilmestynyt "Battle Angel Alita: Last Order" jatkaa tarinaa korvaten alkuperäisen lopetuksen.

Sarja sijoittuu synkkään tulevaisuuteen. Sarjan päähenkilö on muistinsa menettänyt kyborgityttö Gally. Gally hallitsee voimakkaan Panzer Kunst -taistelutyylin, jota hän joutuu käyttämään taistellessaan erinäisiä vastustajiaan vastaan.

Kustantamo Punainen Jättiläinen on suomentanut koko sarjan suoraan japanista. Ensimmäinen osa "Ruostunut enkeli" ilmestyi marraskuussa 2006. James Cameron on kertonut tekevänsä mangaan pohjautuvan elokuvan "Battle Angel", joka tulee keskittymään sen neljään ensimmäiseen osaan. Hän on kertonut ohjaavansa sen "Avatar"-elokuvan kahden jatko-osan jälkeen, joista jälkimmäinen valmistuu 2015. (Wikipedia)

      *      *      *

Ensimmäisen mangasarjakuvakirjan lukeminen oli kiinnostava kokemus. Aluksi niukka verbaalinen kerronta ja monitulkintaiset kuvat tuottivat tuskaa, mutta kun tarinaan pääsi sisään, lukeminen oli suhteellisen vaivatonta.

Itse tarina herätti ristiriitaisia ajatuksia ennen muuta siksi, että "Gunnm" on äärimmäisen väkivaltainen. Se on niin väkivaltainen, että jää kysymään, onko tämä suorastaan väkivallan parodiointia.

Kirja jakaantuu kuuteen osaan, joista jokainen on nimetty taisteluksi, ja taisteluita niistä totta vie käydäänkin. Ja taistelijana supersankari, nuori muistinsa menettänyt kyborginainen Gally.

Alussa Gallyä ei ole oikeastaan nyky-ymmärryksen mukaan edes olemassa. Robottien rakentelija Ido löytää sattumalta kyborgin osia, joista alkaa rakennella jonkinlaista kokonaisuutta. Hän ilmeisesti tykästyy 'Gallyksi' nimeämänsä otuksen päähän, ja päätä enempää tästä ei ole yhtenä könttänä edes olemassa.

     *      *      *

Sarjakuvaa lukiessa tulee vääjäämättä mieleen, ainakin aluksi, että ihmisen ja kyborgin ydin on hänen puhuvassa päässään. Tosin Gallyn kohdalla tämäkin seikka on hieman kyseenalainen. Päästäkään ei ole jäljellä ihan kaikkea. Toinen silmä retkottaa ja pää on kalju.

Idosta tuleekin sittemmin rakastamansa naisen, kyborgitaistelijan luoja. Eikä luominen tapahdu vain kerran vaan hän joutuu luomaan tämä jopa kahteen kertaan. Ensimmäinen versio tuhoutuu taistelussa, ja Ido joutuu rakentamaan paljon vahvempaa tekoa olevan toisen version.

Berserkkisoturina Gallyn päävastustaja on jonkin sortin voittamaton mestaritaisteilija, metsästäjäsoturi Kinuba, joka lopulta häviää Gallylle, mihin ensimmäien osa "Gunmm"-sarjaa päättyy. Gallysta on siten tullut itsestään superhero. 

      *      *      *

Mielenkiintoista on, mihin suuntaan Gallyn identiteetti kyborgina kehittyy. Mitä mahtavampi hänestä taisteluijen jälkeen tulee, sitä enemmän hän tuntee itsensä ihmiseksi. Tuntuu jonkin sortin paradoksilta oliolta, joka on aivojaan lukuunottamatta kone ja täysin muiden osista rakennettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti