lauantai 28. syyskuuta 2013

Mitchell: "Rabbitt hole" (2010)

Onnellisen perheen elämä myllertyy, kun heidän pieni poikansa kuolee jäätyään auton alle. (IMDb)

"Rabbitt hole" (2010) on draamaelokuva, jonka pääosissa ovat Nicole Kidman, Aaron Eckhart, and Dianne Wiest. Elovan on ohjannut John Cameron Mitchell. Juoni kaikessa yksinkertaisuudessaan on siinä, että aviopari Becca ja Howie ponnistelevat selviytyäkseen 4-vuotiaan poikansa Dannyn kuolemasta. (Wikipedia)

     *      *      *

Kaunis kuvaus ihmiselämästä, jossa kaikki olennainen on kerrottu yhden onnettoman tapahtuman kautta. Elokuvan dialogi on poikkeuksellisen hyvää, mutta elokuva onkin näytelmäadaptaatio. Tarina on pääosannäyttelijä Beccan (Nicole Kidman) lempilapsi, sillä hän myös tuottanut elokuvan.

Elokuva on piristävä poikkeus valtavirran elokuvaan, sillä vähäeleisen kerronnan taustalla on vahva yhteiskunnallinen sanoma. "Rabbitt hole" (2010) on viime vuosikymmeninä turhaan parjatun tieteellisen maailmankuvan puolustus, jossa ei ole myöskään tyhjää humanistista hymistelyä, joka kuuluu länsimaisiin tarinoihin turvallisena vakiovarusteena.

Parasta antia ovat äiti Natin (Dianne Wiest) ja Beccan väliset keskustelut, äidin ja tyttären vuoropuhelu sekä rajutkin yhteenotot, jotka eivät kuitenkaan jätä mitään kummankaan hampaankoloon.

      *      *       *

Elokuvan keskivaiheilla Becca soittaa tapojensa mukaisesti äidilleen ja tarjoutuu tällä kertaa tekemään täytekakun sisarensa Izzyn synttäreille. Äiti ei ole aluksi ihastunut ajatuksesta, sillä Izzy pitää ihan tavallisista jäätelökakuista, joita saa kaupasta, mutta ei pane kovasti hanttiin, kun Becca sanoo, että hän todella haluaa tehdä kakun. Synttärit ovat seuraavana päivänä keilahallissa.

Puhelinkeskustelu niin kuin monet äidin ja tyttären yhteenotot päättyvät rakentavan riitaisasti. Äiti kysyy jossain vaiheessa, onko Becca menossa illalla miehensä Howien kanssa itseapuryhmään, jossa he ovat käyneet säännöllisesti keskustelemassa perheen tekemästä surutyöstä.

Becca on kyllästynyt ryhmään ja sanoo, ettei aio käydä siellä enää. Howie saa käydä siellä, jos haluaa. Ja Howie on käynytkin ryhmässä jo kerran yksin. Becca sanoo suoraan, että häntä ärsyttää se, että ryhmäläiset puhuvat niin paljon jumalasta. Jos jumala olisi olemassa, miksi hän olisi halunnut ajaa perheet sellaisiin tilanteisiin, jossa ne ovat. Sitä Becca pitää kohtuuttomana.

Äiti kysyy, että onko Becca ajatellut, jos jumala olisikin olemassa... Beccaa asia ei kerta kaikkiaan jaksa innostaa vaan hän toteaa, että "jumala on sadistinen mulkku", jos sattuisi olemaan olemassa. Eikä äiti halua enää jatkaa keskustelua. Becca kuitenkin toteaa vielä jumalan suulla, että ”palvo minua niin kohtelen sinua kuin paskaa".

      *      *      *

Rabbitt hole astuu kuvaan mukaan synttäreiden jälkeen, kun Becca kohtaa poikansa Dannyn yliajaneen Jasonin. Sen sijaan että hän kävisi itseapuryhmässä, hän käy puistossa juttelemassa nuoren miehen kanssa - ja muun muassa antaa pojalle anteeksi teon, josta tämä tuntee vielä syyllisyyttä, vaikka ei onnettomuus ollut yksinomaan hänen syytään vaikka autoa ajoikin. Danny oli juossut pihasta suoraan Jasonin auton eteen, eikä nuori mies voinut tehdä mitään.

Jason on käsitellyt tapahtumaa omalla tavallaan piirtämällä Rabbitt hole -nimistä sarjakuvaa, jossa ihmiset liikkuvat rinnakkaistodellisuuksien välillä. Becca viehättyy ajatuksesta eri todellisuuksien olemassaolosta, ja lukee sitä käsittelevän kirjankin. Kun Jason on saanut sarjakuvansa valmiiksi, hän tuo sen Beccan luettavaksi tämän kotiin, mistä he myöhemmin puistossa taas keskustelevat.

      *      *      *

Elokuvassa lähdetään terveellä tavalla liikkeelle siitä, että ihmisten on keskenään selvitettävä ongelmansa ja ristiriitansa. Siihen ei tarvita sen kummemmin poliisia kuin viranomaista suurempiakaan auktoriteetteja.  

Tämä on yksi niistä kuvakertomuksista, joka jokaisen aikuisen olisi aiheellista katsoa. Jokaisen sellaisen joka haluaa ottaa itse vastuuta omasta elämästään, eikä syytä kaikesta tapahtuneesta aina toisia ja yhteiskuntaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti