lauantai 28. syyskuuta 2013

Ottman: "Urban legends : Final cut" (2000)

Elokuvakoulussa alkaa tapahtua murhia kaupunkitarinoiden tyyliin samaan aikaan, kun niiden pohjalta tehdään elokuvaa. Elokuva on jatkoa, mutta ei ole jatko-osa, alkuperäiselle "Urban legends" (1998) -elokuvalle. (IMDb)

    *     *     *

Elokuvan ei aina tarvitse olla hyvä ollakseen hyvä. Sellaisia elokuvia ovat ainakin "Urban legends" -elokuvien toinen ja kolmas osa.

Toisessa osassa "Final Cut" sukelletaan syvälle, hieman Hitchcock -tyyppiseen kauhukerrontaan. Itse asiassa nuoret, elokuvan tekemistä opiskelevat opiskelijat, tähtäävät Hitchcock Award -palkintoon, joka mahdollisesti avaa tien tähtiin ja menestykseen Hollywoodissa.

Kaksi koulun opiskelijaa on koulun historian aikana voittanut palkinnon, ja kolmas on tilauksessa. Vahvimmilla on Travis Stark -niminen nuori mies, mutta hänet blokataan yllättäen ulos palkintokisasta minkä lisäksi hänet vielä murhataan.

Travisin lisäksi myös muita hänen filmiryhmäänsä kuuluvia aletaan yksitellen, urbaanilegendojen tyyliin, murhata. Motiivia murhille, joita pitkään luullaan onnettomuuksiksi tms, ei löydy. Ennen kuin Travisin kaksoisveli Trevor oivaltaa, että kaikki murhatut ovat olleet tekemisissä hänen veljensä kanssa.

     *     *      *

Tapahtumien taustalta löytyy koulun opettaja Mr Salomon, joka ohjaa oppilaita heidän lopputöissään. Salomon kertoo loppukohtauksessa motiivinsa teoilleen.

Hän on entinen koulun oppilas, jonka työ koki saman kohtalon kuin Travisinkin työ, jota hän ohjasi opettajana. Opettaja halusi keplottelemalla saada vihdoin voiton itselleen Hitchcock Award -kilpailussa. (Tässä kohtaa juoni hieman ehkä ontuu, sillä miten opettaja voi osallistua opiskelijoille tarkoitettuun kilpaan... Vai oliko kilpailu avoin kaikille.)

Toisin sanoen ohjattavan työstä tulikin ohjaajan työ. Jostain ihmeen syystä, Salomon alkaa murhata kaikkia Travisin (ja oman) elokuvan tekoon osallistuneita.

     *     *      *

Samat ihmiset jotka osallistuivat Travisin elokuvan tekoon osallistuvat myös Amy Mayfieldin elokuvan tekemiseen. Aluksi Amy ja muut luulevat, että murhat liittyvät häneen ja hänen elokuvansa tekemiseen. - Murhat tehdään samalla tavalla, urbaanien legendojen mallin mukaan, kuin millaisia ovat elokuvan kohtaukset.

Vasta kahden pojan Dickin ja Stanin murhat havahduttaa Travisin veljen Trevorin ja Amyn, jotka jonkinlaisina dekkareina yrittävät selvittää murhia. Pojat eivät ole viimeisen vuoden opiskelijoita, toisin kuin muut murhatut. He eivät ole vielä tekemässä kilpailutöitä.

Dickin ja Stanin yhdistää Travisin ja Samanthan töihin vain se, että he ovat olleet tekemässä myös Travisin elokuvaa.

     *     *      *

Kaiken huipuksi paljastuu, että murhaajan, opettaja Salomonin tarkoitukseni itse asiassa oli Travisin ohella murhata myös Samantha. Motiivi tytön murhaan oli kuitenkin toinen.

Samanthan isä oli vieraillut elokuvakoululla siihen aikaan, kun Salomon itse opiskeli siellä. Isä Taylor oli vaikuttanut siihen, ettei Salomon sinä vuonna voittanut Hitchcock Award -palkintoa. Tämän epäonnistumisensa hän nyt kosti Taylorin tyttärelle Amylle.

Traagisessa loppukohtauksessa Amy vahingossa ampuu Salomonin, jolloin paha on saanut palkkansa.

    *      *      *

Loppukohtauksen jälkeen on vielä toinen loppukohtaus - palkintojen jako. Palkinto jaetaan Trevor Starkin muistoksi hänen työlleen.  Palkinnon jakamisen aikana joku yrittää vielä ampua Amyn, mutta aina valpas vartija Reese ampuu ampujan, mihin kohtaus päättyy.

Kohtauksen jälkeen paljastuu, että kohtaus kuuluu Amy Mayfieldiin elokuvaan - jota koko elokuva oli ollut. Toisin sanoen elokuvan sisällä oli koko ajan tehty elokuvaa, jonka sisällä on tehty elokuvaa! Ketään ei oltu oikeasti murhattu tai edes yritetty murhata. Kaikki oli (elokuvan maailmassa) pelkkää sepitettä.

     *       *      *

Tässä "Urban legends" -elokuvassa varsinaiset urbaanit legendat ovat sivuosassa tai niiden rinnalle on nostettu erilaiset elokuvalliset keinot luoda jännitystä. Elokuva on leikkisän hauska, mutta vain sen takia, että tarinat ovat urbaaneja legendoja.

Yhdessä kohtauksessa, joka on ennen muuta elokuvallinen, nuori nainen tapetaan huumaamalla hänet ensin baarissa. Amy on tämän kohtauksen näyttelijä. Hän löytää itsensä jäiden seasta kylpyhuoneesta - ja huomaa, että hänellä on viilto kyljessä. Sitten hän näkee läjän sisäelimiä kylpyhuoneen pöydän päällä ja tajuaa, että ne ovat hänen omiaan.

Kauhuisssaan Amy nousee ylös ammeesta, mutta kompastuu ja kaatuu, jolloin murhaaja havahtuu ja nainen yrittää paeta lukitsemalla ovet ja hivuttautumalla ikkunasta ulos. Ulkona on kuitenkin susikoira, jonka lieka ulottuu juuri ikkunaan asti.

Amy onnistuu ujuttautumaan toisesta ikkunasta puolittain ulos ennen kuin murhaaja pääsee murtautumaan kylpyhuoneeseen ja alkaa kiskoa häntä jaloista sisään. Kun hän ei saa vedettyä naista jaloista sisään, hän survaisee kätensä sisään vielä verestävästä haavasta ja kiskoo Amyn väkisin sisään.

Samalla kylpyhuoneen ikkuna rämähtää kiinni joka giljotiinina pudottaa Amyn pään pihalle samaan aikaan, kun ruumis läjähtää kylpyhuoneen lattialle. Palkinnoksi vahtimisesta koira saa ruoakseen Amyn maksan tai joitain herkullisiä sisäelimiä, joita se alkaa tyytyväisenä napostella.

Kyse on siis kohtauksesta Amyn elokuvan sisällä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti