maanantai 30. syyskuuta 2013

Pääkkö: "Kadonneen omainen" (2013)

Tämä teos on monitasoinen kertomus ihmisen katoamisesta ja tapahtuman vaikutuksista lähipiiriin. Se kuvaa omaisen muuttunutta todellisuutta, mutta havainnollistaa lisäksi konkreettisen esimerkin avulla asiallisen tietopohjan merkitystä vanhoissa ratkaisemattomissa katoamisissa. Ovatko tapauksia koskevat viranomaistiedot nykytiedon valossa riittäviä ja paikkansapitäviä?

Tosipohjainen teos etenee kahta toisiinsa lomittuvaa polkua. Asiatiedon polku hakee vastausta tiedolliseen epäselvyyteen, jollainen omaiselle jää, kun viranomaisten oletukset ja oma näkemys ovat ristiriidassa. Omaistiedonpolku kuvaa tapahtuman merkityksen kadonneen läheisille sekä yksilötason toimia käsitellä psyykkisesti raskas asia loppuun.

"Kadonneen omainen" (2013) -teos on aiheeltaan tärkeä. Se nostaa esiin omaisen tilanteen sekä tämän roolin ja merkityksen kadonneen elämänpiiriä tuntevana, ja myös roolin kadonneen etsintöjen kannalta. Lähestymistapa saa osaltaan läsnä olevaksi myös kadonneen henkilön, kadonnut on enemmän kuin "kadonnut". Jokaisella on oma henkilöhistoriansa ja persoonansa, myös oma katoamiseen liittyvä tarinansa. Teos toimii aiheen osalta avauksena aihetta käsittelevään kirjallisuuteen ja etenkin vertauskokemuksia kaipaavalle lukijalle. (Takakansi)

      *      *     *

Tein kirjasta tällaisen bloggauksen Hämeenlinnan kaupunginkirjaston Facebook-sivustolle:

KYMMENIÄ KATOAA VUOSITTAIN 

Vanhuuteen kuoleminen kohtaa meitä kaikkia. Jotkut menehtyvät sairauksiin ennenaikaisesti. Auto-onnettomuudet ovat tavallisia.

Sitten on joukko ihmisiä, jotka jäävät niin omaisille kuin viranomaisille mysteereiksi. Vuosittain 2000 ihmistä ilmoitetaan kadonneiksi, ja heistä 20-40 henkilöä katoaa lopullisesti.

50-luvulta lähtien tällaisia tapauksia on kertynyt KRP:n kortistoihin 500 tapausta. Eija Pääkön kirja Kadonneen omainen (2013) kertoo kaikesta siitä mitä ihmisen katoamisesta aiheutuu ennen muuta omaisille.

LÄHTEITÄ


Eija Margareta Pääkkö. 2013. Kadonneen omainen.  


Kadonneen omaiset. Kadonneen Omaiset ry:n kotisivu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti