lauantai 28. syyskuuta 2013

Pyun: "Nemesis" (1992)

Eläkkeellä oleva LA:n poliisissa työskennellyt, kyborgi pakotetaan takaisin töihin eläkepäiviltään. Hänen annetaan ymmärtää, että hänen edellinen partnerinsa on välittänyt tietoja terroristijärjestölle, jonka tarkoituksena on murhata valtion virkamiehiä. (IMDb)

       *      *      *

Hyvin ambivalentti tarina ihmisistä ja roboteista, missä ihmiset niukasti ovat vielä robottien niskan päällä vuonna 2027, mutta millainen onkaan tulevaisuus...

Päähenkilö Alex oli ennen  yhteenottoa kyborgien kanssa 85 %:sesti ihminen, mutta paradoksaalisesti muuttuu lähes roboksi, kun hänet kursitaan kokoon. Hänen identiteettinsä myös alkaa vähitellen muuttua, eikä hän ole ollenkaan varma siitä, että on enää ihminen. Häntä ei esimerkiksi kiinnosta seksi ihmisten kanssa...

Muutenkin kaikki maailmassa tuntuu olevan yhtä sotkua. Kumman puolella Alexin oikein tulee olla? Ketkä ovat hyviä ja ketkä pahiksia?  Alexille kuntoutumisensa aikana vähitellen selviää, etteivät pahiksina pidetyt terroristit Punaiset vasarahait olekaan niitä, jotka ovat ihmisiä ja ihmisyyttä vastaan. Ongelmana onkin hänen oma Los Angelesin poliisilaitos hänen ex-esimiestään Farnsworthia myöten.

      *      *      *

Poliisi yrittää saada eläkkeellä olevan puolikyborginsa takaisin töihin, mutta Alex panee hanttiin. Hänelle riitti se, että häntä paikkailtiin puoli vuotta, minkä jälkeen hän tosin sai toimintakykynsä entistä ehostuneempana takaisin. - Eläkkeellä Alex sortuu rikoksen poluille Etelä-Amerikassa, mistä hänet haetaan väkisin takaisin.

Vasta äärimmäinen uhkaus tehoaa Alexiin. Hänelle kerrotaan, että hänen sydämeensä on asennettu pommi, joka räjähtää automaattisesti kolmen päivän sisällä, jollei Alex suorita hänelle annettua tehtävää. Vaihtoehdot ovat siis vähissä, ja Alex suostuu lähtemään Jaavalle.

Alexin tehtävänä on tappaa entinen kollegansa ja rakastettunsa Jared, joka on kyborgi. Lisäksi Alexille kerrotaan, että Jared on vaihtanut puolta eli hän on luovuttanut tietoja Punaiset vasarahait -järjestölle. Poliisin tehtävänä ei ole enempää eikä vähempää kuin tappaa Jared ja tukkia tietovuoto.

     *     *      *

Jaavalla Alexille selviää moni hänelle aiemmin hämärä seikka. Punaiset vasarahaiden johtaja paljastaa miehelle, että kaikki ei ole ihan sellaista miltä näyttää. Hän kertoo, että LAPD:n johdossa ei olekaan Farnsworth, joka on itseasiassa tapettu, ja nykyinen Farnsworth on vain hänen tarkka klooninsa ja siis kyborgi.

Alexille käy samoin kuin Jaredille oli käynyt, että hänkin vaihtaa puolta ja taistelee Jaavalla roboja vastaan. Kaiken kukkuraksi myös Jared on hänetkin tuhottu ja hän on olemassa vain mikrosirulla, jonka Alex saa haltuunsa ja jota hän yrittää varjella tosin huonolla menestyksellä.

Suurin osa elokuvan lopusta on perusteetonta räiskimistä, jossa hyvikset ja pahikset taistelevat. Alexin kumppanina on pieni joukko Punaiset vasarahait -järjestön militantteja. Kummatkin puolet kärsivät tuntuvia tappioita, eikä kumpikaan puoli ole toista vahvempi.

      *     *     *

Molemmat osapuolet perustelevat toimintaansa suurin piirtein samanlaisin argumentein. Sekä ihmiset että kyborgit katsovat, että he ovat oikeudenmukaisuuden asialla. Erona on se, että ihmiset puolustavat ihmisiä ja robot roboja.

Kyborgien komentaja, LAPD:n johtaja, sanoo, etteivät he ole pahiksia. Ongelma hänen mielestään on siinä, että heitä kohdellaan esineinä, pelkkinä koneina. "Ihmiset eivät ymmärrä että mekin ajattelemme ja tunnemme. Ei ole meidän syymme että olemme elossa."

Kummatkin haluavat puoli-ihmisen, puolikyborgin supersankarin Alexin puolelleen. Elokuvan lopussa Alex näyttää vaihtaneenkin toistamiseen puolta. Hän on taas poliisin palveluksessa, mikä on viittaus siihen, että poliisin johto on puhdistettu roboista. Ja ihmiset ovat taistelussa vallasta niskan päällä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti