perjantai 27. syyskuuta 2013

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 237: "Facebook - kokeilua"

Olen heinäkuussa ja syyskuussa kokeillut, miten kauno- ja tietokirjallisuutta on mahdollista blogata Facebookissa, ja millaisen vastaanoton tällaiset tekstit saavat.

Kirjojen bloggaus on saanut hyvän vastaanoton, jopa jonkin verran kommenteja, joita perinteisesti kirjastoblogeista ei Suomessa ole juuri esiintynyt.

Ainakin Hämeenlinnassa suosituimpia ovat erilaiset kirjalistat (myydyimmät, lainatuimmat, parhaat kaunokirjat) sekä kirjauutuudet.

Kirjat (tieto- ja kaunokirjat), jotka ihmiset ilmoittivat sellaisiksi, jotka olivat vaikuttaneet heidän elämäänsä, keräsivät myös paljon huomiota.

Erilaiset ihmisen terveyteen ja muuhun toimintaan liittyvät kirjat olivat järjestyksessä seuraavina ja vähiten kiinnostivat ikiklassikot - ja luontokirjat.

     *     *     *

Toki kuva ei ole näin ristiriidaton. Jotkin klassikot ovat hyvin suosittuja. Lisäksi erot eri aineistolajien välillä eivät ole kovin suuria. Kaikkia postauksia luetaan niin paljon kuin postauksia Facebookin kautta nyt luetaan.

Kiinnostavaa oli, että suhteessa tavanomaiseen tapahtumista ja toiminnasta tiedottamiseen ym, lyhyitä kuvauksia kirjoista luettiin mieluummin.

Joten kirjojen mikrobloggaamista Facebookissa kannattaa jatkaa ja kehittää. Viimeisin kirjabloggaus Jari Tervon "Esikoisesta" (2013) oli kaikkein suosituin postaus tähän mennessä. Se keräsi parissa päivässä liki 400 lukijaa.

      *     *      *

Tällaista Facebook-kehittelyä on helppo vähätellä ja pitää lyhyitä kuvauksia esimerkiksi kirjoista ja kirjailijoista pinnallisina. Tärkeää onkin että lyhyiden tekstien perusteella Facebook-ystävien tieto ja ymmärrys lisääntyy- ja he ehkä saavat kirjasta ja kirjailijasta jonkin uuden oivalluksen.

Lisäksi kaikki pitkätkin tekstit ovat tietysti pilkottavissa lyhyiksi, joten väittäisin jopa, että onnistuneiden lyhyiden postausten tekeminen on haastavampaa kuin pitkien tekstien kirjoittaminen.  Ainakin siinä tilanteessa, että käsissä on pitkä teksti, josta pitäisi puristaa vajaa puoli liuskaa asiakkaita kiinnostavaa ja heidän kannaltaan ehkä merkityksellistä ydinasiaa.

      *      *     *

Tervo-teksti on puristettu kokoon 15-minuutin haastattelusta "Aamun kirja" -ohjelmasta. Postaus tietysti näyttää mitättömältä, mitä se onkin. Muutama rivi satunnaista tekstiä.  Mietin kuitenkin pitkään eri vaihtoehtoja, minkä pätkän ja millä perusteella valitsen. Ja uskon että tein aika hyvän valinnan.

Tarkoitukseni oli yksinkertaisesti kirjoittaa anekdootti, jolla on yleisempääkin merkitystä. Tällaisia anekdootteja löytyy esimerkiksi kaskukirjoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti