torstai 31. lokakuuta 2013

Kallioniemi: "Aaveita ja avaruusolentoja" (2012)

Pamppu näkee Aapeli Käen pihassa syyshämärässä outoja ukkeleita. Ovatko ne avaruusolentoja, joiden kynsistä Aapeli perheineen pitää pelastaa? Ja miksi koulun pihalla juoksee halloweeniltana kaljupäinen hahmo uimahoususillaan ja monta muutakin epäilyttävää ilmestystä?

Yllätyksiä riittää, kun illat hämärtyvät...
(Otavan sivusto)

     *      *      *

Tuula Kallioniemen 'Reuhurinne' -kirjat ovat selkeästi lastenkirjoja, joissa kerrotaan elämästä yhdellä ala-asteella. "Aaveita ja avaruusolioita" (2012) sijoittuu tähän vuoden pimeimpään aikaan, johon kuuluu mm. halloween, joka on tullut vähitellen myös Suomeen.

Kirjailija leikittelee vanhoilla ja uusilla uskomuksilla, perinteiseen kristilliseen tapaan, mikä on oikeastaan aika vastenmielistä ja suomalaisten perinteisiä arvoja loukkaavaa.

Kirjassa on suuri joukko lapsia sekä joitain aikuisia, eikä pelkästään tämän kirjan perusteella saa kovin hyvää käsitystä millaisia kirjan ihmiset ovat. Tosin hahmot esitellään lyhyesti etu- ja takakannessa.

      *      *      *

"Aaveita ja avaruusolioita" on pirstaleinen ja kertoo oikeastaan monia pieniä, muutaman sivun mittaisia tarinoita. Kerronta on sinänsä vetävää, toimintaa ja tapahtumista on paljon, joten lukija tuskin kyllästyy.

Ensin koululle tulee toimitusharjoittelija tekemään juttua 50 vuotta täyttävästä opettaja Aapeli Käestä, mitä kerrotaan ensimmäiset parikymmentä sivua. Tarina on sikäli hauska, että pihalla olevat lapset Tintti ja Pulla luulevat nuorta naisten aluksi prinsessaksi. Nainen paljastuu kuitenkin entiseksi koulun oppilaaksi.

Hauskuutta haastatteluun tuo se, että opettaja kertoo omasta lapsuudestaan mm. ensirakkaudestaan. Opettajan kertomus on lapsista huvittava, ja Aapeli joutuu suorastaan lasten pilkan kohteeksi.

Halloween-tarina lähtee liikkeelle siitä, kun lapset näkevät illalla opettajan pihalla kummallisia olioita, joita ei siellä päivällä ole ollut. Lapset ovat huolissaan opettajansa puolesta ja päättävät joukolla yllättää avaruusoliot - jotka paljastuvat opettajan vaimon pakkasen varalta peittämiksi daalioiksi.

Aapelin lisäksi lasten pilkan tai suorastaan kiusaamisen kohteiksi joutuu koulunkäyntiavustaja Soppa-Nestori ja kiertävä englannin opettaja Mississippi.

     *      *      *

Lasten maailman rajat tulevat vastaan, kun 9-vuotiaat Jaken ja Naken päättävät karata läheiseen metsään, mikä panee poikien mielikuvituksen liikkeelle. Pakanalliset vaistot ja tarinat heräävät. He kuvittelevat itsensä maahisiksi  ja löytävät heti sen jälkeen sohvan keskeltä metsää, mikä ruokkii entisestään mielikuvistusta.

Pojat luulevat kiroamisellaan ja käytöksellään mananneensa metsänhaltian tms esiin ja joutuvat paniikkiin - ja pinkaisevat kauhusta pakoon. Paljastuu kuitenkin, että metsässä oleva olio on naapurin poika Otto Koskinen.

Kirjan loppupuolelle kerrotaan mm. Reuhurinteen ala-asteen pelimatkasta naapurikoululle, jossa he pelaavat sählyä ja sitten sen jälkeistä halloweenin viettoa. 

Opettaja kertoo lapsille halloween-perinteestä ja sen kotimaisesta vastineesta kekristä. "Aapeli tähdentää, että kaikki on kuitenkin pelkkää taikauskoa ja leikkiä." Lapset eivät kuitenkaan ole aivan varmoja siitä, onko aaveita, vampyyreitä ja noitia olemassa - ja illan pimeinä hetkinä tapahtuu kaikenlaista. Mikään ei kuitenkin osoita tai todista, että taruolentoja olisi olemassa muuta kuin lasten omassa mielessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti