maanantai 28. lokakuuta 2013

RUNO ON VAPAA. Osa 123: "I'm Not The Girl Who Misses Much"

Tästä en voi sanoa muuta kuin että en ole nauranut pitkään aikaan niin paljon kuin katsoessani Pipilotti Ristin videon "I'm Not The Girl Who Misses Much" (1986).

Ristin töitä on ollut esillä muun muassa Kiasmassa vuonna 2009, mutta kuka tahansa voi katsella hänen videoinstallaatioitaan tuubin kautta, jotka on koottu sikermäksi "Elixir" -otsikon alle, mikä viittaa muun muassa parantavaan ja voimaannuttavaan veteen, joka on monessa työssä mukana.

Nämä videot ovat ennen muuta VISUAALISTA RUNOUTTA. Toki niissä on ääntäkin mukana kuten esimerkkivideossa, jossa tyttö hoilottaa yhtä ja samaa laulua, säettä, tanssien samalla holtittomasti.

Rist tanssii kuvissa kameran edessä pikkumustassa asussa, rinnat paljaana. Kuvat ovat suttuisia ja mustavalkoisia tai yksivärisiä. Välillä kuvaa on nopeuttu, välillä se taas pysäytetään. Lopputulos on yllätyksellinen, koominen, mutta kuvatun naisen kannalta ilmeisen traaginen.

Nainen tanssii kuin pienessä häkissä, humalassa tai vahvasti huumattuna. Laulu on väännös The Beatlesin biisistä "Happiness Is a Warm Gun". Mitä lähemmäksi loppua tullaan, väri muuttuu siniseksi.

Linkit:

Pipilotti Rist: Elixir - the video organism. YouTube

Elixir: The Video Organism of Pipilotti Rist - interview. YouTube

Pipilotti Rist: I'm Not The Girl Who Misses Much. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti