tiistai 29. lokakuuta 2013

RUNO ON VAPAA. Osa 124: "Vivi ja elämän eliksiiri"

Vivi, se haamu, on tehnyt Pipilotti Ristin "Eliksiiristä" (1986), sen sinisestä lopputilasta mielenkiintoisen oman stillkuva -versionsa.

Lopputulos on, vähänkään liioittelematta, yhtä tyylikäs kuin esikuvallaan. Tosin Vivi ei ole pukeutunut pikkumustaan, eivätkä hänen rintansa ole paljaina, mitä kuva ei vaadikaan.

Kuvassa Vivi on pysähtynyt, pysäyttänyt ikiliikkumisensa, tanssinsa. Hän seisoo kokokuvassa, ikkunan vieressä, paikallaan ja tuijottaa kameraan, joka on huoneen keskellä, niin kuin Ristin videossa.

Retrolevysoitin on hiljentynyt. Vain kynttilä palaa ikkunalla, mikä on ainoa asia, joka tuo liikettä ja elämää, eliksiiriä kuvaan. Vivin mielessä soi Pon De Pandan esittämä elektroninen coverbiisi ehkä valkohampaisen blondin, tupeeratun Dolly Parton "Jolene".

"Kauneutesi on vertaa vailla -
liekehtii tumma ja tuulinen tukkasi

läpikuultava on ihosi, silmäsi vihreät smaragdit"

Kuvan ironiana on, etteivät haamun silmät ole tietysti aidot vaan utuisen hahmon päälle asetellut muovipalat, sillä eihän haamulla ole silmiä.

Kätensä haamu on nostanut gangstamaiseen tyyliin viistosti voitonmerkkinä kasvojensa eteen siten, että sormien läpi näkyy toinen silmä kokonaan, toinen osittain.

Vivi on pukeutunut kuin siniseen viittaan, jonka alla on valkoinen pandakasvoinen hip hop -huppari. Muutenkin vaatetus on teeman mukaisesti sininen, siniset farmarit ja nilkkurit. Jopa huulissa on sinistä ja ne ovat vahvan lilan väriset. Myös sisustus on sävyltään sinivoittoinen, muuten valkoinen.

Huoneen seinillä on pieniä kuvia, ikkunalla eroottinen, kehystetty valokuva miehestä ja naisesta rakastelemassa seisaaltaan. Miehen ja naisen asento on jäykkä, mies on paljon naista pidempi. Kuva vaikuttaa yhtä luonnottomalta ja keinotekoiselta kuin kaikki kuvassa, myös kaksi muuta seinällä olevaa kollaasimaista valokuvaa.

Vivi voisi olla laulun kohtalokas Jolene, mutta silmät paljastavat petoksen.

Ai niin. Totta kai kuvan oikeassa alalaidassa on signeerauksena Pipilotti Ristin "Elixir" -näyttelyluettelo.

Linkit:

Pipilotti Rist: Elixir - the video organism. YouTube

Elixir: The Video Organism of Pipilotti Rist - interview. YouTube

Pipilotti Rist: I'm Not The Girl Who Misses Much. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti