torstai 31. lokakuuta 2013

Wallden & van der Steen (toim.): "Mikä moka!" (2013)

Mikä on karmeinta, mitä voit kuvitella? Kesken uimahyppyelvistelyn nilkkoihin valahtavat vermeet? Ehei, pahempaakin voi sattua...

"Mikä moka!" (2013)  -kirjassa osansa saavat niin koulupäivien kompuroinnit, sosiaaliseen mediaan lipsahtaneet tunnustukset kuin ensitreffien jäätävät avausrepliikit. Ja osaavatpa ne jumaloidut julkkiksetkin mokaamisen jalon taidon. Mukana mokailemassa ovat mm.: Alexander Stubb, Matti Vanhanen, Antti Ruuskanen, Mikko Kuustonen ja Minna Haapkylä.

'Sarjakuva-Finlandia' -ehdokas Anni Nykäsen mustavalkopiirroksin kuvitettu kirja julkaistaan Kansainvälisenä epäonnistumisen päivänä 13. lokakuuta, jolloin häpeällistä häröilyä on luvassa myös lehdissä, radiossa ja televisiossa. Paljasta sinäkin noloimmat tikkisi osoitteessa mikamoka.fi (WSOY:n sivusto)

       *       *       *

Olen muutamia kuukausia odotellut tätä kiinnostavalta vaikuttaa kirjaa, mutta se ei aivan täyttänyt odotuksiani.

Ensimmäinen ajatus lukaistuani nämä suurimmaksi osaksi anonyymit mokat läpi, etteivät suomalaiset uskalla kertoa häpeällisistä tapahtumista tai jos jotain kerrotaan, se on sieltä lievimmästä päästä. Raja näyttää kulkevan siinä, että pissimisestä ja paskomisesta housuihin voi vielä kertoa, seksi, väkivalta ja rikollisuus ovat pannassa. Toki on niin että kirja on suunnattu lähinnä nuorille, ei niinkään aikuisille.

Toki nuorille voisi kertoa muitakin kuin hassuja ja harmittomia tarinoita. Kirja on tehty yhteistyössä Suomen lasten ja nuorten säätiön kanssa. Ehkä jatko-osa, jos sellainen syntyy, on suunnattu aikuisille.

      *      *      *

Kirjan kirjoittajat ja kuvittaja kertovat myös omista mokailuistaan. Esimerkiksi kuvittaja Anni Nykänen kertoo, miten hänelle uimareissun aikana tuli iso hätä, ja hän meni soitti tuntemattoman ihmisen ovikelloa, ja pääsi kuin pääsikin plöräyttämään vieraaseen pönttöön. Perhe oli juuri syömässä, pienessä asunnossa, ja Anni töräytteli vieressä oikein kunnolla.

Näyttelijä Minna Haapkylä kertoo teinikokemuksestaan Ranskassa. Hän oli käynyt shoppailemassa ja hankkinut uuden topin, joka osoittautui aiottua näyttävämmäksi. Minna kulki tavaratalossa toinen rinta paljaana, minkä nuoret miehet tietysti huomasivat.

'Kanin kuolema' on hauska tarina, joka voisi olla - ja ehkä onkin - kaupunkitarina. Nainen oli poikaystävänsä kanssa koirineen mökillä. Koira saapuu äkkiä kani suussaan, ja naapurimökin lapsilla on samanlainen kani. Pari päätyy siihen, että se vie kuolleen kanin vaivihkaa häkkiinsä. Seuraavan kerran kun he tapaavat naapurin, tämä kertoo ihmeellisen tarinan kanista, joka oli herännyt kuolleista - ja mennyt takaisin häkkiinsä vain kuollakseen uudelleen.

      *      *       *

Yksi kirjastokommelluskin "Mikä on moka" -kirjaan on mahtunut ('Kohtaaminen autossa'):

Käväisin kirjastossa palauttamassa kirjat. Juoksin nopeasti takaisin autoon isäni viereen... kunnes katsoin tarkemmin ja näin vieressäni istuvan miehen ja hänen ilmeensä. Olinkin istunut väärään autoon!

... tai itse asiassa olihan siellä toinenkin.

Kirjan lopussa nainen kertoo mokailustaan tarjoilijana, mitä sammakoita hän on päästänyt suustaan.

Miesasiakas kysyi, oliko meillä mitään kylmiä limuja. Valikoimassa oli Jaffaa ja Pepsiä, joten minäpä sitten kysäisin: "Kävisikö kylmä peffa?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti