tiistai 29. lokakuuta 2013

Wilson: "Bengtskär. Majakka, koti ja taistelutanner" (2009)

Bengtskärin majakan valot sytytetiin ensimmäisen kerran 19. joulukuuta vuonna 1906. Mahtavan graniittirakennuksen oli tarkoitus johdattaa valollaan merenkulkijoita ikuisesti. Tuskinpa kukaan osasi tuolloin aavistaa, että jo sadan vuoden kuluttua merenkulkua ohjaisivat aivan toisenlaiset laitteet.

Majakkasaarta piti myös huoltaa, jotta majakanvartijoiden olisi mahdollista elää saarella perheineen. Tarvittiin muitakin rakennuksia kuin torni. Rakennettiin esimerkiksi petrolikellari, puuliiteri, muonavarasto, makeavesisäiliö ja sauna. Vähitellen saarella asuvien ihmisten elämä muuttui melko mukavaksi.

Bengtskärin majakka ei ole kuitenkaan vain ohjannut kulkijoita turvallisesti Hankoon johtavalla väylällä, sillä se sijaitsi strategisesti tärkeällä paikalla. Bengtskärissä käytiin jatkosodassa Lounais-Suomen suurin taistelun, jota käytiin maalla, merellä ja ilmassa.

Sotien jälkeen majakka automatisoitiin, ja rakennus joutui seisomaan tyhjillään. Välillä se oli hyvin huonossa kunnossa. Nyt majakka on taas kunnostettu niin huolellisesti kuin suinkin. Enää siitä ei tehty majakanvartijaperheitten kotia tai sotilaitten vartiopaikkaa, mutta historian voi saarella kuitenkin yhä kohdata. Nykyään Bengtskärin majakka toimii museona ja matkailukohteena, ja sinne saapuu kesäisin ihmisiä läheltä ja kaukaa. (Takakansi)

     *     *     *

Kirjan kirjoittaja Paula Wilson tuntee majakan ehkä paremmin kuin kukaan muu, sillä hän on asunut saarella perheineen kesäisin vuosikausia. Perhe on pitänyt saarella kesähotellia, kahvilaa ja matkamuistomyymällää.

Tätä teosta varten Wilson on kerännyt aineistoa ja kirjoittanut kirjaa kymmenen vuoden ajan, joten kaikki tähdellinen tieto on kerätty yksiin kansiin, samoin valokuvat saaresta. Teksti herättää lukijassa hämmennystä, sillä tarina on ristiriitainen ja rosoinen samalla tavoin kuin sotasankaruuteen ja tappamiseen uskovien suomalaisten mieli.

Wilson unohtaa, mitä lähemmäksi jatkosodan tapahtumia tullaan, miten koko hanke majakasta oli alun pitäen venäläinen - ja koko taistelu saaresta ja majakasta oli turhistakin turhin. Lopputuloshan oli lopulta se, että majakka jäi sodan jälkeen tyhjäksi ja alkoi rapistua ennen kuin sitä harrrastuspohjalta alettiin uudelleen kunnostaa 1990-luvulla.

      *      *      *

Majakkaa korjattiin mm. osan Karjaan kurssikeskuksen ja Turun Aikuiskoulutuskeskuksen korjausrakentamisen kursseilla, jolloin rakennukset saivat vähitellen nykyisen ilmeensä. 

Kunnostustöiden jälkeen Bengtskärin majakka vihittiin vuonna 1995 uuteen käyttöönsä museo- ja vierailumajakkana.

Saari rakennuksiin kuuluu kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden joukkoon ja se on siten osa Suomen kulttuuriperintöä, ja paikkana kaikille avoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti