torstai 21. marraskuuta 2013

Virtanen: "Arjen uskomuksia. Punatukkaiset ovat intohimoisia" (1994)

Tunnettu kansanviisauksien ja nykyajan perinteen tutkija, professori Leea Virtanen on kerännyt kirjaan erilaisia arkikeskusteluissa tiheään vilahtelevia uskomuksia, niinkutsuttuja credoja. Kukaan ei tiedä mistä ne ovat tulleet, mutta " totta niiden täytyy olla, koska kaikki sanovat niin", Leea Virtanen pyrkii selvittämään tällaisten uskomusten taustaa ja tutkimaan, onko niillä vertailukohtia muualla maailmassa. Monet näistä väitteistä ovat hyviä keskustelun sytykkeitä, mutta konko aina luottamista kokemukseen ja talonpoikaisjärkeen? (Takakansi)

     *     *      *

Arjen uskomuksiin törmää koko ajan esimerkiksi lukiessa iltapäivälehtiä. Iltalehdessä on ollut vähän aikaa sitten mm. tällainen otsikko "Tutkimus tämäkin : paksukaulaiset miehet huonompia sängyssä". Tutkimuksen mukaan kaulanympärys ei saisi olla yli 35 senttimetriä. Uskokoon ken tahtoo!

"Orgasmia teeskentelevät todennäköisesti pettäjiä" ja tämä koskee jutun mukaan ennen muuta naisia. Samassa kirjoituksessa todetaan myös, että naiset kokevat velvollisuudekseen ilmaista nautintoa. Velvollisuudentuntoisia pettäjiä. Siinäpä sitä logiikkaa kerrakseen. Mutta kyse olikin naisista.

     *     *      *

"American Credos" (1920) -kirjassa oli mm. tällaisia uskomuksia. "Jos syö joka ilta omenan ennen nukkumaanmenoa, ei tule koskaan raskaaksi".  Varmasti pitää paikkansa, jos kyse on seksin korvikkeesta. "Kaikki miehet, joiden nimenä on Clarence, Claude tai Perry, ovat naismaisia". Ehdottomasti pitää tämäkin paikkansa, varsinkin sellaisten kohdalla, jotka ovat naismaisia.

Leea Virtanen on koonnut tähän suomalaisten uskomuksia 1990-luvun alusta, joita ovat mm. hänen kurssiensa opiskelijat koonneet. Kansanrunousarkistossa, jossa on paljon materiaalia vähän kaikesta mahdollisesta, uskomuksista kuitenkin vähemmän. Ne kun ovat pudonneet pois siksi, että ovat olleet pelkkiä uskomuksia.

      *     *      *

Toisaalta monet uskomukset sananparsina yhdistetään kansanviisauteen kuten "paha saa aina palkkansa" tai "ei Turkuakaan tunnissa tehty". Monet lauseenparret, truismit ovat äärimmäisen kuluneita käytössä esimerkiksi "matkustaminen avartaa" tai "meitä on moneksi".

Uskomuksiin liittyy myös magiikka, mistä ehkä tunnetuin esimerkki on luku 13, jota USA:ssa vältetään kaikissa mahdollisissa yhteyksissä.  Tai uskomukset jotka liittyvät noitamaisiin mustiin kissoihin ja vaikkapa Loton onnennumeroihin.

Mielenkiintoista on miten haastateltaessa ihmiset kielsivät sen, että he olivat 'taikauskoisia', mutta jututettaessa erilaisia uskomuksia pulpahteli koko ajan pintaan.

     *     *      *

Miksi ihmisillä sitten on mielesssään koko ajan koko joukko erilaisia uskomuksia, huhuja, legendoja ym.? Periaatteessa ne helpottavat elämistä, ja tekevät siitä yksinkertaisempaa. Ei tarvitse käyttää aivoja vaan voi ajatella ja toimia valmiiden mallien mukaan.

On esimerkiksi ihmisiä, jotka eivät vieläkään usko, että ihminen on käynyt kuussa. He sen sijaan uskovat tarinaan siitä, miten kaikki on vain lavastusta, joka tapahtui Nevadan autiomaassa. - Olen jutellut tällaisen ihmisen kanssa, ja häntä oli ihan turha yrittää saada muuttamaan käsitystään asiasta. Ja tottahan se oli - ei minulla ollut mitään vedenpitäviä todisteita vastakkaisen väitteen puolesta.  Ja paljon uskottavampaa oli se, että kaikki oli keksittyä - ja ihmisiä oli huijattu.

Mihin suomalaiset sitten uskovat?

Muut kuin turkulaiset uskovat, että turkulaiset ovat sisäänlämpiäviä ja katkeria siitä, että eivät ole Suomen suurimpia ja kauneimpia. Turkulaiset ovat yksiä perkeleitä ja Turku on yksi persreikä ja turkulaiset tyhmiä.

Muutkin kuin turkulaiset poliisit ovat tyhmiä (osaavat lukea tai kirjoittaa) ja itsekin roistoja. Ja pahimmat roistot ovat olleet poliiseja kuten huumepoliisin päälliköitä tai poliisiylijohtajia.

     *     *      *

Entä millaisia ovat punatukkaiset naiset? Tästä on paljon uskomuksia ja väitteitä. He ovat pahansisuisia ja kiukkuisia, hyviä sängyssä, intohimoisia.

Siinä missä hiustenväri on enne sitä on myöskin esimerkiksi nimi. Jonkun mielestä esimerkiksi nimi Vivi kuulostaa sanalta Isis, ja siinä on jotain jumalaista. Ja sukupuoliyhteydessä voi jäädä nalkkiin. - Olen nähnyt miten koirat ovat jääneet pitkäksi aikaa nalkkiin, miksi eivät siis ihmisetkin...

Mutta mikä on totuus, kaikesta tai elämän tarkoitus? Douglas Adamsin "Linnunradan käsikirjan" mukaan luku 42 on vastaus tähän kysymykseen.

Filosofi Michel de Montaigne "Esseissään" toteaa, että "totuus, johon nyt uskotaan, ei ole oikea totuus, vaan se mitä uskottelemme toisillemme".

Silloinkin kun esimerkiksi käräjäoikeuden tuomari pyrkii rehellisyyteen asiakirjaa luodessaan, asiakirja ei kuvasta todellisuutta vaan hänen uskomuksiaan siitä, miten asiat ovat. On helppo uskoa esimerkiksi, että nuoret naiset ovat aina uhreja. Mieleen ei tule, että naiset ovat kostamassa miehelle jotain, mitä mies on naisten mielestä tehnyt, vaikka ei olisi tehnytkään ym.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti