maanantai 30. joulukuuta 2013

Aherne: "Crickley Hallin salaisuus" (2006)

Joe Ahearnen ohjaama 3-osainen minisarja "Crickley Hallin salaisuus" (2006). Lapsen katoamisen traumasta toipuvan Even perhe asettuu maaseututaloon. Vanhassa talossa tapahtuu outoja, ja äkkiä Eve kuulee poikansa äänen. Onko hän sekoamassa surusta? (Yle Areena)

     *      *      *

Hm. Ei hassumpi. Not at all. Kysehän on aina siitä, miten asioita ajattelee ja mistä kulmasta katselee. Kunnon vanhan ajan kummitusjutut kunniaan! Siitä tässä mielestäni on kyse. Ja briteillä tätä tarinaa piisaa, niin kuin kummitustalojakin.

Pieni poika Cameron katoaa mystisesti leikkipuistosta Lontoossa, eikä äiti Eve huomannut mitään. Tällainen tapaus koettelisi mitä tahansa perhettä viimeisen päälle, ja tässä tapauksessa perhettä johon kuuluvat Even ja kadonneen pojan Cameronin lisäksi isä Gabe ja kaksi tytärtä, teinityttö Loren ja paljon nuorempi Cally.

Perhe päättää vaihtaa ikävän tapauksen jälkeen maisemia, ja aloittaa uuden elämän maaseudun rauhassa Devonissa Crickley Hall - nimisessä suuressa vanhassa talossa. Mutta kuinkas sitten kävikään heti ensimmäisenä yönä: aaveet astuivat esiin talon varjoista ja nousevat ylös talon kellarista.

Sodan aikana vuonna 1943 tulvavuoksi pyyhkäisi kylän yli ja hukutti 68 ihmistä, joista monet olivat lapsia, jotka kävivät koulua Crickley Hallissa. Ja kummitukset ovat sekä koulun lapsia että sen sadistinen ja rasistinen  talonomistaja Augustus Cribben. 

     *      *      *

Asetelma on tyypillinen kummitustalo-tarinoille. On talo jossa on joskus tapahtunut jotain ikävää ja selvittämätöntä, mistä on seurannut se, että ihmiset ovat jääneet haamuina haahuilemaan ympäri taloa ennen kuin vihdoin jollain tavoin saavat kadotetuille sieluilleen rauhan tms.

Pikkutyttö Cally saa ensimmäisenä yönä Cribbenin ruokokepistä näpeilleen tonkiessaan talon kaappia ja seuraavana yönä saa Loren reisilleen piiskaa samalta mieheltä tai haamulta. - Tapauksien jälkeen insinööri-isä Gabe on kypsä jättämään talon, mutta asiassa on yksi mutta.

Päivällä äiti on löytänyt lasten leikkien joukosta ison vanhan hyrrän, jonka pani pyörimään pöydälle. Ja alkoi kuulla ääniä. Äänessä eivät olleet talon lapset tai herran Cribben vaan hänen oma poikansa Cameron.

Äiti on varma, että on saanut yhteyden kadonneeseen poikaansa. Hän sanoo, että vaikka koko muu perhe muuttaisi pois, hän ei voi jättää Cameronia yksin taloon. Äiti Eve oli päivällä jutellut järkeviä Cameronin kanssa. Tämä oli kertonut olevansa talon lasten haamujen, kuolleiden lasten, luona, mutta paljon enempää hän ei sillä kertaa ehdi sanoa.

     *      *      *

"Crickley Hallin salaisuus" (2006) -sarjan 1. jaksossa kuljetetaan rinnakkain kahta tarinaa, jotka sijoittuvat samaan paikkaan mutta eri aikoihin eli vuoden 1943 ja 2000-luvun Crickley Halliin.

Eri aikakausia yhdistää seurakunnalle työtä tekevä Percy Judd, joka rakastui vuonna 1943 taloon opettajaksi saapuneeseen nuoreen naiseen neiti Nancy Linnetiin.

Percy tietää ainakin jotain talon salaisuudesta ja varoittaa perhettä sekä tarjoaa tarvittaessa apuaan. Tämä ei miellytä miehen työnantajaa, paikallisen seurakunnan pappia, joka uhkaa irtisanoa miehen, jos tämä ei jätä Caleighin perhettä rauhaan kummitusjuttuineen.

Lisäjännitettä ihmisten välisiin suhteisiin tuo se, että perheen isä Gabe on selvästi ateisti, joka ei usko mihinkään yliluonnolliseen ja äiti Eve on puolestaan tyypillinen konservatiivinen jumalaansa ja siinä sivussa haamuja pelkäävä kotirouva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti