sunnuntai 29. joulukuuta 2013

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 51 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Ilmeisesti "Supernanny" Jo Frost on supersuosittu myös Suomessa, sillä se pyörii lähes jatkuvasti aina jollakin kanavalla, tällä hetkellä Nelosella.

En ole katsonut ohjelmaa vuosiin, mutta muistan miten vaikutuin, kun näin ensimmäisen kerrran pari jaksoa tätä ohjelmaa. Frost todella osaa hommansa, ja hän panee miettimään nykyisin muodissa olevien oppimiskäsitysten ja kasvatusfilosofioiden mielekkyyttä kaikissa tilanteissa.  Niillä kun ei pystytä pureutumaan ohjelmassa esiintulleisiin ongelmiin.

Behaviorism rules.

     *     *     *

Eilisen jakson (3. tuotantokausi, jakso 30.) nimi oli 'Yksinhuoltajaäiti'. Yksinhuoltaja oli noin 35-vuotias Jency Williams, jolla oli kolme lasta Bradley (12), Kelsee (10) ja Hagan (5).

Kahta työtä tekevä äiti ei pärjännyt lastensa kanssa, siitäkään huolimatta, että lapsia hoitivat isovanhemmat päivisin. Ja niin kuin aina: jo Frost tuli, ja hoiti homman tyylikkäästi kotiin ja kaikki olivat lopussa tyytyväisiä ja onnellisia.

Syitä tilanteeseen oli kaikissa osapuolissa, mikä oli tärkeä havainto. Isovanhemmat ruokkivat riippuvuutta itsestään. Lapset käyttäytyivät kotona huonosti. Äidillä ei ollut auktoriteettia lastensa suhteen, eikä häntä kunnioitettu äitinä.

     *      *     *

Monet pienet käyttäytymismuutokset alkoivat vähitellen muuttaa perheen sisäistä dynamiikkaa. Esimerkiksi äiti Jency alkoi kuunnella lapsiaan ja antaa tarvittaessa kehuja heidän tekemisistään.

Kun lapset alkoivat riidellä ja tapella, hän lopetti riitelyn auktoriteetillaan,vei ratkaisunsa loppuun asti, eikä vain kehottanut heitä lopettamaan.

Pienet asiat ratkaisun avaimina. Äänen käyttö, katse silmiin, toistuvasti ja sitkeästi vaaditun käyttäytymisen muutoksen aikaansaaminen tilanteessa. Huonon käyttäytymisen oli loputtava siihen paikkaan, sillä lapsi itsekin tiesi käyttäytyvänsä huonosti, mutta silti hän jatkoi sitä.

     *      *     *

Ja vastaavasti hyvän käyttäytymisen vahvistaminen, helpottaminen ja aiheuttaminen. Yhteinen tekeminen, leikit, kotitöiden arpominen itse kunkin tehtäväksi ym. Jälleen pienillä muutoksilla suuria vaikutuksia.

Hämmästyttävää oli nähdä miten samat lapset eri tilanteissa käyttäytyivät täysin eri tavalla. Isovanhemmat, joilla oli auktoriteettia, saivat lapset tekemään mitä halusivat. Illalla kotona he muuttuivat täysiksi riiviöiksi niin äitiä kuin toisiaan kohtaan.

Jo Frost sai lyhyessä ajassa perheen elämän muuttumaan siitä, mitä se oli ollut. Liikkeelle lähdettiin kodin sääntöjen laatimisesta, mihin lapset itse osallistuivat. Ja sen jälkeen loppu oli suhteellisen helppoa. Isojen lasten käyttäytymistä Frost sai ohjattua siten, että heistä tuli keskenään kavereita. Nuorin Hagan aiheutti eniten päänvaivaa, mutta jämäkällä otteella äiti sai hänetkin hallintaansa. 

 Linkit:

Jo Frost. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti