perjantai 27. joulukuuta 2013

Härö: "Kaksi kotia" (2013)

Malla on perhepäivähoitaja ja fantastisen hyvä toisten hoivaamisessa, samalla kun laiminlyö itsensä. Hänen miehensä pitää ravintolaa toisella paikkakunnalla ja viikonloppuisin Malla ajaa pitkän matkan miehensä luokse, vain palatakseen pettyneenä elämäänsä joka ei mennytkään heidän toivomallaan tavalla.

Nuori, urakeskeinen pariskunta jättää tyttölapsensa Mallan hoiviin. Vanhempien välinpitämättömyys saa Mallan kärsivällisyyden loppumaan. Koska tytön vanhemmat eivät noudata sovittuja aikatauluja, Malla menettää vähätkin mahdollisuutensa huolehtia itsestään ja perheestään. Hänen on kysyttävä, mikä tarkoitus on muiden lasten hoitamisessa, kun samalla menettää yhteyden omiinsa.

Elokuva kertoo täydellisiksi vastakohdikseen muuttuneista unelmista. Asiat, joiden pitäisi nostaa ja kantaa ovatkin kahleita ja taakkoja. Tarinan keskipisteessä on rakkauden yhdistämä mutta työn erottama pariskunta. Lopulta he löytävät itsensä tienristeyksestä; tavoitellako unelmia toisensa menettämisen uhalla, vai luopua kuvitteellisista arvoista, pystyäkseen elää yhdessä ja nauttia siitä mikä on oikeasti arvokasta. (Ylen ohjelmaopas)

      *     *      *

En ole ihan varma tuosta ohjelma-oppaan kuvauksesta perhepäivähoitajasta ja kahden tytön äidistä Mallasta. Ainakin liioitteleva se on. Malla ei ole mikään erityisen hyvä tai ammatillisesti toimiva perhepäivähoitaja, mutta ei ehkä aivan surkeakaan.

Ja hänen miehensä Roope on vielä surkeampi matkailuyrittäjänä Yyterissä arviolta usean sadan kilometrin päässä perheestään. Roope ja Malla ovat olleet yhdessä töissä Mallorcalla ja palanneet sieltä reilu kymmenen vuotta sitten, kun Malla tuli raskaaksi ja sai vanhemman tyttärensä Jennan. Emma on ehkä nelivuotias.

He olivat selvästi päättäneet, että Roope yrittää toteuttaa unelmaansa, joka alun pitäen oli heidän yhteinen unelmansa. Unelma oli menestyvä matkailuyritys. Malla jäi lasten kanssa odottamaan sitä hetkeä, jolloin hän voisi jättää työnsä ja muuttaa lasten kanssa Roopen luo.

Odotettua hetkeä, jolloin asiat olisivat niin hyvällä mallilla, että yhteiselämä olisi mahdollista, ei sitten koskaan tullut. Oli kuitenkin kaksi vaihtoehtoa: joko perhe muuttaa yhteen tai sitten eroaa lopullisesti. Malla ja Roope valitsivat lopulta sen, että he kaiken uhallakin he muuttivat yhteen. Malla jätti työnsä ja tuli lasten kanssa Yyteriin.

Tulevaisuus oli epävarma, mutta perhe oli sentään yhdessä.

      *     *      *

Elokuva ei ehkä ole parasta Härötä, mutta luulen, että se miellyttää ihmisiä, jotka ei katso paljon draamaelokuvia vaan vain äksöniä, seikkailua ja jännitystä. Elokuva on onnistunut, romanttinen melodraama.

Tavallisille perussuomalaisille kerrotaan tavallisista perussuomalaisista, jotka tosin ovat suomenruotsalaisia ja asuvat rannikolla, joka on suurimmalle osalle suomalaisia outoa aluetta. Ehkä hyvä niin.

Rautakouria ja multasormia varmaan tökkii (pien)yrittäjyys unelmana, mutta epävarmuuden aikoina jokainen palkkatyöntekijäkin on jonkin sortin yrittäjä. Itsensä täytyy myydä alennettuun kilohintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti