sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Kunnas: "Hanhiemon iloinen lipas" (1956)

Kokoelmallaan "Tiitiäisen satupuu" (1956) Kirsi Kunnas uudisti suomalaista lastenlyriikkaa hyvin merkittävästi. 'Hanhiemon (engl. Mother Goose) nonsense' -perinne oli Kunnaksen yksi lähtökohta. Modernistinen kirjallisuuskäsitys on myös Tiitiäisen satupuun taustalla. Kunnas halusi irrottautua varhaisemman lastenrunouden ennalta-arvattavista loppusoinnuista ja opettavaisesta asenteesta. Hänen runonsa ovat täynnä kielellisiä leikkejä, huumoria ja satiiria, jotka puhuttelevat sekä aikuisia että lapsia.

Herkullinen runokokelma  "Hanhiemon iloinen lipas" (1956) on riemastuttanut pikkulukijoita kautta maailman jo vuosikymmenien ajan! Kirja sisältää 102 pikku runoa, jotka  Kunnas on riimitellyt enimmäkseen vanhojen kuuluisien englantilaisten lastenlorujen aiheista. (Wikipedia)

      *     *     *

Tämä runo- ja lorukirja on yksi kiinnostavimmista, mitä Suomessa on koskaan tehty. Monet teksteistä on sellaisia, jotka on joskus lapsena tai myöhemmin kuullut tai jotka herättävät ajatuksia siitä, mihin tämä on kenties vaikuttanut kuten esimerkiksi 'Nukkumatti huppulakki'. TV2:n 'Pikkukakkosen' ikimuistoinen Nukkumatti lauluineen on varmasti saanut tästä alkunsa, mistäpä muustakaan!

"Lasten silmät sulkee,
     ne hupullansa peittää
    ja unihiekkaa heittää."

Tai entäpä tämä toisesta laulusta tuttu juttu: 'Mistä on pienet tytöt tehty?' Pienet tytöt on tehty tietysti

"Sokerista, kukkasista,
     inkivääristä, kanelista.
Niistä on pienet tytöt tehty."

'Tyyris Tyllerö' taas on ihan oma tarinansa, muualta tuttu eli mieleen tulee ensiksi Lewis Carrollin "Liisa Ihmemaassa".

"Tyyris Tyllerö muurille kipusi
Tyyris Tyllerö muurilta lipesi.
Eikä Tyyristä Tylleröä milloinkaan
     voi kukaan parantaa."

'Marjukan karitsa' on erehdyttävästi samanlainen kuin runo 'Maijalla on karitsa', jotka ovat oletettavasti adaptaatioita samasta alkutekstistä.

Kaikista hauskin on kuitenkin 'Jussin talo', jota lapset ovat sukupolvia hoilottaneet. Ja sehän alkoi näin

"Tässä on talo, jonka rakensi Jussi.
Tämä mallaspussi
oli talossa, 
jonka rakensi Jussi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti