tiistai 31. joulukuuta 2013

RUNO ON VAPAA. Osa 139: "Kynän roiskeita vuoden 2013 viimeisiltä tunneilta"

En tiedä vielä, mitä aion kirjoittaa tähän. Jotain ennen vuoden vaihtumista. Joten aikaa on vaikka miten paljon!

Voisin lähteä liikkeelle, vaikka viikon suosituimmista teksteistä, jotka näkyvät blogin oikeassa laidassa.

Listalle hetki sitten ponkaisi Sakari Topeliuksen satu 'Lintu sininen'. Kärjessä on parisen päivää ollut yllättäen Erica Jongin feministinen kulttiromaani "Lennä, uneksi". 

Ja tähän väliin voisin kertoa täysin mielenkiinnottoman jutun, joka liittyy Elvi Sinervon "Viljami Vaihdokkaaseen". En aio kertoa, miten siskoni 5-6-vuotiaana kuvitteli pitkään olevansa jonkinlainen vaihdokas. Hän uskoi olevansa joidenkin toisten vanhempien lapsi. Ehkä vaihtunut synnytyslaitoksella Höyhensaaressa tms.

Sen sijaan kerron, miten olen parin vuoden aikana aina silloin tällöin yrittänyt metsästää, en sosialistisen realismin merkkiteosta "Äitiä", vaan Maxim Gorkin paljon tuntemattomampaa teosta, tai ei kyse ole oikeastaan teoksesta, vaan pienpainatteesta, vuonna 1956 Neuvosto-Karjalassa painetusta kirjasesta "Dankon palava sydän", joka sisältää vain tuon yhden sadun, jonka ympärille Sinervon romaani "Viljami Vaihdokas" kiertyy.

No, en ennen tätä päivää ollut löytänyt satua, sillä vuoden 1956 jälkeen ei satua oltu julkaistu missään. Mutta sen sijaan vahingossa tänään löysin Huuto.netistä Gorkin suomeksi käännetyn kirjan "Satuja ja kertomuksia". Ja nyt tietysti odotan että saan tuon kirjan itselleni, vaikka ensi vuoden puolellehan se tietysti menee...

Ai, että miksikö satuaaa mä metsästän? No, tietysti lukeakseni sen. Toki satu kerrotaan Viljamin sanoin - tai se taisi olla sen Viljamille sadun kertoneen sepän sanoin - mutta joka tapauksessa, satu kerrottiin kirjassa omin sanoin tai toisin kuin alkuperäisessä kertomuksessa.

... että mitäkö sitten? Sitä sitten vaan, että Elvi Sinervon kirjan loppu on hienoimpia kuvauksia suomalaisessa kirjallisuudessa, kun Viljami Supon vankilassa kidutettuna - myöhemmin tapettuna - kuvittelee olevansa Danko, mutta eihän hän tietysti voi kuolleena olla kuin möykky lihaa.

Jollei sitten kuolemansa jälkeen heittäydy haamuksi tai muuksi ei-olevaiseksi olennoksi. Ja se tunnettujen fysiikan lakien mukaan ei ainakaaan nykytietämyksen perusteella ole mahdollista, niin kuin ei maailman kapitalismin kumoaminenkaan tai kullan tekeminen muista alkuaineista.

     *     *     *

Yksi blogin suosituimpia sitaatteja on ollut Eppu Nuotion runo 'Ananas ja Kookos', mikä on nytkin taas listalla

Ollaan onnellisia, jookos?
Ollaan ananas ja kookos,
ollaan rypäle ja rusina, 
   saadaan kevätkääryleitä tusina...

Monet varmasti ensi vuodeksikin harkitsevat omien kevätkääryleidensä hankkimista - tai ainakin tekemistä. Sellaisen kääryleen saa ohimennen sanottuna saa jo tammikuussa siskon tytär Pauliina, sen saman siskon, joka kuvitteli olevansa vaihdokas. - Pauliinalle kääryle ei ollut kuitenkaan valinta, vaan aluksi valitettava lipsahdus. Hän ei tiennyt olevansa raskaana ennen kuin oli liian myöhäistä... Sellaista saattoi siis sattua vielä vuonna 2013.

En tiedä oliko kyseessä Erica Jongin tunnetuksi tekemä napiton pano, mutta lopputulos oli yhtä varma.

     *     *     *

... Ja vaikka ei saataisikaan 
niin ei se mitään haittaa.
Maailmassa ei mitään muuta
olekaan kuin aikaa vaan.

Ja aina on aikaa odottaa

aikaa parempaa vaikkei
sitä koskaan tulisikaan.
Aina on aikaa olla vaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti