tiistai 28. tammikuuta 2014

Bradbury: 'Kirkuva nainen'. Kirjassa: "Majatalo ja muita kauhukertomuksia" (2000)

Kauhun maailmassa ollaan tekemisissä pahuuden voimien kanssa. Ihmisellä on aina ollut tarve luoda maailmoja, joita ei voi järjellä selittää ja jotka ylittävät arkikokemuksen rajat. Kauhutarinat kertovat siitä, mitä ihminen ei itse halua kokea mutta mihin hän haluaa eläytyä.

Kauhutarinassa pahuus voi ruumiillistua piruna, noitana, hirviönä tai aaveena tai kasvaa jostain sinänsä viattomasta tapahtumasta suunnattomiin mittasuhteisiin. Viime kädessä kauhu ja pelko asuvat aina ihmisen sisällä, eikä kukaan voi niitä välttää.

"Majatalo ja muita kauhutarinoita" (2000) sisältää valikoiman kauhua Edgar Allan Poesta Robert Blochiin. (Takakansi)

     *     *     *

Tieteiskirjailija Ray Bradbury on yksi parhaita novellisteja, joita tiedän.  "Majatalo ja muita kauhutarinoita" (2000) kokoelmaan valittu 'Kirkuva nainen' on todella koukuttava lukukokemus, joka saa kädet hikoamaan.

Tarina on hyvin yksinkertainen. 10-vuotias tyttö käy kaupassa, ja kulkee kodinsa vieressä olevan tyhjän tontin poikki. Keskellä tonttia hän kuulee naisen kirkuvan. Ääni tulee maan alta. Tyttö ryntää kotiin, ja vaatii että isä lähtee hänen mukanaan tontille - ja kaivaa maahan haudatun naisen ylös.

Isä ei ota tytärtään Margaretia vakavasti, mutta lupaa ruokailun jälkeen tulla käymään hänen kanssaan tontilla, jos hän vielä silloin sitä ehdottomasti haluaa. Tyttö on kuin tulisilla hiilillä ja odottaa vain, että ruokailu vihdoin loppuisi.

Ja käy niin kuin lukija aavistaa: nainen ei huuda juuri sillä hetkellä, kun Margaret on tyhjällä tontilla isänsä kanssa. Tyttö on kuitenkaan luovuta. Vaikka isä lukitsee hänet huoneeseensa, ja kehottaa olemaan iltapäivän huoneessaan, tämä karkaa ikkunan kautta ulos - ja lähtee kaivamaan naista ylös maasta.

Monien hermostuttavien käänteiden jälkeen Margaret ei näe enää muuta vaihtoehtoa kuin alkaa käydä kotikatuaan läpi talo talolta. Hän olettaa, että naisen täytyy olla joku lähiseudun naisista. Vasta viimeinen talo tärppää. Ja loppu on huikean jännittävä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti