maanantai 20. tammikuuta 2014

Palmenfelt & Eriksson: "Vihreä koura ja muita kummitusjuttuja" (1987)

Henkeäsalpaavan jännittäviä ja herkullisen humoristisia koululaisten kummitusjuttuja Eva Erikssonin riemukkaasti kuvittamina. Kummitusjutut ovat parhaimmillaan, kun niitä kerrotaan ja kuunnellaan yhdessä - vaikkapa jonakin syysiltana lepattavan kynttilän valossa...

Tarinat on koonnut ja kertonut Ulf Palmenfelt, joka on toiminut kansanrunouden ja kansanperinteen opettajana Tukholmana yliopistossa. Hän vierailee usein kouluissa, missä hän ja koululaiset kertoilevat toisilleen niin hurjia kummitusjuttuja, että opettajat vapisevat.

Näiden kertomusten avulla lapsille kasvaa tuntuma siitä, että pelko on sittenkin voitettavissa. Ja juuri siksi on pelkääminen jopa hauskaa!

Ei suositella heikkohermoisille aikuisille. (Takakansi)

     *      *      *

Ulf Palmenfelt on hienosti onnistunut tallentamaan koululaisilta saamiaan, heidän itsensä kertomia ja keksimiä lyhyitä kauhutarinoita kirjaseensa "Vihreä koura ja muita kummitusjuttuja" (1987), muutamat jutut ovat tutulla kaavalla kerrottuja koululaitsvitsejä.

Näitä lukiessa tajuaa sen, miten lapset ja nuoret tarinoita kertoessaan käsittelevät omia pelkojaan, pelottelevat toisiaan ja samalla pitävät hauskaa. Aivan vastakkaiset tunteet eivät kokemuksellisesti ole kaukana toisistaan, mikä ajatuksena tietysti kuulostaa kummalliselta. Mitä sama asia voi olla sekä kielteinen että vastenmielinen. Sitä kannattakaakin pohtia, aikuistenkin, miksi esimerkiksi sota ja väkivalta viihdyttävät.

     *     *     *

Silmiinpistävän moni tarina sijoittuu kummitusjuttujen perinteiden mukaisesti hautausmaalle. Kuolleiden avulla luodaan pelontunteita. Aikuisia hätkähdättyviä tarinoita ovat kuitenkin ne, joissa kerrotaan lasten kuolemisesta. Toisaalta on luonnollisesti, että lapset pohtivat myös omaa kuolemaansa ja mikä sen voisi aiheuttaa.

Jutut jotka tuntuvat aikuisista vähintäinkin kummallisia ovat ne, joilla lapset leikkittelevät ja pelottelevat toisiaan. Aikuisten maailmaan kuuluu harvoin tälläinen leikkimielisyys, sillä esimerkiksi sinänsä suositut nykytarinat ovat yleensä aika tosikkomaisia.

     *     *     *

'Luunkalvaja' on yksi pelottelutarinoista, missä tyttö kohtaa pimeänä syysiltana haamun, joka kutsuu peräänsä. Aave kuljetttaa tyttöä haudalta toiselle ja lopulta tullaan tyhjälle haudalle, jossa haamu itse kaluaa LUUTA. Tarinalla luodaan pelottava tunnelma, joka huipentuu siihen, mitä aave tekee. Viimeinen sana sanotaan painokkaasti, ja sillä yritettään hätkähdyttää kuuntelija.

Toinenkin hautausmaalle sijoittuvista tarinoista 'Öinen takaa-ajo' on pelottelutarina. Pientä tyttöä ajaa joku takaa, ja hän yrittää päästä nopeasti pois sieltä. Viime hetkellä joku tarttuu hänen olkapäänsä - ja sen on mummi - ja sanoo: Sinä unohdit matkalaukkusi.

Kolmannessa vastaavanlaisessa tarinassa tyttö kuuluu hautojen takaa ääniä: Siinä sulle, tässä mulle, siinä sulle, tässä mulle. Ja menee kertomaan äänistä läheiseen pappilaan. Paljastuu että äänet kuuluvat mansikkavarkaille, jotka jakavat pappilan mansikkamaalta varastamiaan mansikoita.

     *     *     *

'Vihreä koura' on kauhutarina, jossa outo vihreä käsi tappaa isoäidin luona vierailulla olevan pikkutytön. Usean kerran yön aikana tyttö käy kertomassa pelottavasta kädestä, joka liikkuu eri puolilla huoneistoa, mutta isoäiti kehottaa vain tyttöä menemään nukkumaan. Aamulla isoäiti löytää tytön kuolleena sängystä ja vihreän kouran yöpöydällä.

'Englantilainen nukke' on vähän samanlainen tarina, jossa isä tuo tuliaiseksi nuken, joka aiheuttaa vuorotellen jokaisen  hänen kolmen tyttärensä kuoleman. Tarina on absurdi ja muistuttaa kaukaisesti 'Punahilkka'-satua mutta tyttäret eivät herää henkiin.

'Nuken kynnet' tarinassa on siinäkin isä, nukke ja tytär ja nukke aiheuttaa tytön kuoleman. Yöllä nuken kynnet kasvavat pitkiksi ja nukke tappaa niillä tytön. Kuoleman jälkeen nukke myydään ja sama toistuu ja lopulta nukke on TÄÄLLÄ.

Muutamassa tarinassa se joka kuolee on äiti, mikä tietysti kuvastaa lapsen pelkoa siitä, miten hänelle tärkein ihminen saattaa kuolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti