tiistai 25. helmikuuta 2014

Brink: "Hiljaisuuden tuolla puolen" (2003)

Matkustaessaan Afrikkaan Hans Woermanilla tammikuussa 1902 Hanna saattoi olla 20- tai 25- tai jopa 30-vuoden ikäinen (ei varmaan vanhempi, sillä naisten valintaehtoihin kuului lapsensaanti-ikä, jotta heistä olisi hyötyä siirtomaassa). Kotikaupunki Bremen. Sen verran tiedettiin, mutta ei yhtään enempää.

Eteläafrikkalainen kirjailija tutustuu historiallisiin dokumentteihin ja lähtee purkamaan salaperäisen, sukunimettömän Hannan arvoitusta. Tiedon rippeistä ja omasta huikeasta mielikuvituksestaan hän sepittää runollisen seikkailuromaanin, jossa neitsyestä tulee koston enkeli.

Romaanin perusteella André Brinkiä on jälleen kerran verrattu nykykirjallisuuden huippunimiin, Solženitsyniin ja García Márqueziin. (Takakansi)

    *     *     *

Kirja, jonka keskeinen teema on kosto, naisen kosto.

Saksalainen sotilas, kapteeni, raiskaa junassa nuoren, yksinäisen, saksalaisen naisen. Nainen puree miehen penikseen, minkä mies kostaa leikkaamalla naisen nännit ja kielen sekä silpomalla muuten hänen kehoaan toisten sotilaiden avustuksella.

Nainen saa tilaisuuden kostoon, ja hän aloittaa Saksan Lounais-Afrikassa (Namibiassa) yksinäisen sodan koko Saksaa vastaan. Kuuden naisen, joista puolet on valkoisia ja puolet mustia outo joukko vaeltaa pitkin autiomaata tavoitteenaan tukikohta, joka on miehen asemapaikka.

Nainen ottaa miehen vangikseen, nöyryyttää häntä julkisesti, mutta ei tapa, ja tulee luultavasti lopulta itse sotilaiden ampumaksi.

    *     *     *

Kirjassa on huikeita kuvauksia siitä, miten naiset tuhoavat - kuin sotilaat - kokonaisen sotilasosaston ja valtaavat autiomaan laidalla sotilastukikohdan. Tässä yksityisessä sodassa vain kaksi naisista jää eloon.

Osansa saa kirkko pappeineen, orpokoteineen ja lähetysasemineen. Elävän jumalan varjolla tehdään mitä kauheimpia asioita ympäri Afrikkaa. Sen parempia ihmisiä eivät ole säätyläiset vaan käyttävät surutta nuorta piikatyttöään hyväksi niin taloudellisesti kuin seksuaalisesti.

Lohtua Hanna saa vain toisilta samassa asemassa olevilta naisilta. Lotte on ensimmäinen ihminen, jota hän halaa matkalla Bremenistä Afrikkaan. Laivassa Lotte joutuu merimiehen seksiorjaksi ja tappaa itsensä. Hanna itse kohtaa elämänsä miehen päästyään Afrikkaan junamatkalla määränpäähänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti