maanantai 17. maaliskuuta 2014

Aaltonen & Pyykkö: "Mustat lesket" (2014)

Uusi kotimainen draamasarja "Mustat lesket" (2014) kertoo kolmesta ystävyksestä, Veerasta, Johannasta ja Kirsistä, jotka ovat onnettomia avioliitoissaan. Tilannetta ei ainakaan paranna se, että heidän miehillään on yhteisiä hämäräbisneksiä. Umpikujaan ajautunut kolmikko keksii ratkaisun tilanteeseen: he murhaavat miehensä.

Jännitystä, draamaa ja mustaa huumoria yhdistävä "Mustat lesket" perustuu Roope Lehtisen ja Mikko Pöllän konseptiin.Ohjauksesta ovat vastanneet Veikko Aaltonen ja Marja Pyykkö. (Nelosen Ohjelmatiedot)

      *     *     *

Tänään alkoi Neloselta uusi draamasarja "Mustat lesket" (2014), joka on yksi puheenvuoro suomalaisiin naisiin kohdistuvaan väkivaltakeskusteluun. Elokuvan ensimmäisessä jaksossa tosin kolme naista murhaa miehensä.

Jokin miesten ja naisten välisissä suhteissa on selvästi perustavanlaatuisesti pielessä, eikä kyse ole vain miesten väkivaltaisuudesta tai naisten passiivisesta alistumisesta vaan koko vuorovaikutuksen dynamiikasta. Väkivallan kulttuurissa ei ole syyllisiä ja syyttömiä vaan vain osapuolia.

Sarjan miehet ovat selvästi joko väkivaltaisia tai käyttävät muutoin valtaansa suhteessa naisiin, mutta naisilla on suhteessa oma pelivaransa niin kuin aina valtasuhteissa, jota nämä kolme naista näistä käyttävät äärimmäisellä tavalla.

Yleinen käsitys siitä, että valtasuhteessa heikompi osapuoli ei voi tehdä mitään tai että tämä ei voi voittaa keskisiä 'pelejä' on virheellinen. On useita tunnistettuja vuorovaikutustilanteita, joissa etukäteen vahvempi voi jäädä toiseksi.

Tällaista sukupuolten välistä vastakkainasettelua on perinteisesti (kirjallisuudessa) kutsuttu 'sukupuolten väliseksi taiteluksi' (The Battle Between Sexes) tai sodaksi. Ja sotataidon opit on saatu ideologisista valtakoneistoista, armeijasta ja kirkosta, jotka ovat koko kansan johtamistaidon ja moraalin elämän korkeakouluja.

      *     *     *

Ryhmän johtaja on Veera, joka pitää kaksi sotilastaan Kirsin ja Johannan ruodussa, jotta naisten juoni ei paljastu murhaa selvittäville rikospoliiseille.

Veera itse on paljastaa itsensä heti aluksi, mutta onnistuu kuin onnistuukin pysymään etukäteen sovitussa tarinassa, jonka naiset ovat sepittäneet. Veera, Kirsi ja Johanna tuntevat olevansa vahvoilla. Kun Veeran yhtiökumppani alkaa ahdistella Veeraa ja tämän tytärtä, tilanne tuntuu kuitenkin pahenevan siitä, mitä se oli ennen veneonnettomuutta. Kirsi puolestaan on puilla paljailla, sillä hän on elänyt miehensä Nilsin siivellä, eikä saa mitattua vakuutusrahoja vakuutusyhtiöstä.

Tilanne osittain helpottuu, kun Veera ovelasti turvautuu poliisin apuun, 'murhaaja turvautuu poliisin apuun' toteaa Johanna ironisesti, ja naiset pääsevät hetkeksi eroon  kiusallisesta yhtiökumppanista.

Naisten epäonneksi yksi miehistä eli Veeran mies Jukka ei ole kuollutkaan, ja hänellä on jonkinlainen suunnitelma takaisinpaluutaan varten, mikä ei selviä vielä sarjan toisessa osassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti