lauantai 22. maaliskuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 69 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
"Uusi teknologia takaa, että rikolliset jäävät entistä varmemmin kiinni ja nyt hiotaan keinoja myös rikosten ehkäisemiseksi.

Mitä aggressiogeenit kertovat ja millaisiin suorituksiin etevimmät hakkerit kykenevät?" (Yle Areena)

Yle TV1:n viime viikon "Prisma: Tiede rikollisuutta torjumassa" (2014) oli kokonaisuutena sillisalaattia, mutta kaikki käsitellyt aiheet olivat kiinnostavia.

Ohjelmassa tahattomasti kyseenalaistettiin koko 'rikollisuus' -käsite. Kaikessa siinä mitä kerrotaan on kyse ennemmin siitä, miten teknologia - ja miten sitä kehitetään - ylittää hyväksyttävänä pidettyjä rajoja, mitä itsessään voidaan pitää rikollisena, mikä tyhjentää koko 'rikollisuus' -sanan sisällön.

      *      *      *

Kyse on hieman samasta asiasta kuin mitä oli se, kun henkilöautot alkoivat nopeasti yleistyä liikenteessä ympäri Eurooppaa. Suomessa kehitys oli aluksi hitaampaa kuin muualla ja USA oli autoistunut vielä Eurooppaakin aiemmin. Autoistuminen toi mukanaan, minne se sitten löysikään tiensä, liikenneonnettomuudet.

Vaikka vakavia onnettomuuksia - aina 2000 luvun alkuun asti - oli valtavasti, siihen eivät autoilijat tavallisesti kiinnittäneet paljon huomiota. Se nyt vain kuului asiaan ja täytyi hyväksyä. 90-luvun puoliväliin mennessä ihmisiä oli kuollut liikenteessä enemmän kuin mitä koko maailmansodan aikana niin sodassa kuin leireillä yhteensä.

Autoilu oli siis hidasta mutta hyväksyttyä joukkomurhaa. Hyväksytyksi sen teki tietysti se, että se tapahtui vähitellen - ja lähes huomaamatta. Kukaan ei varsinaisesti ollut syyllinen siihen, mitä tapahtui. Asiat vain tapahtuivat niin kuin uskoville jumalan armosta.

      *      *      *

"Prisma: Tiede rikollisuutta torjumassa" -tiedeohjelman lopulla kerrottiin nykyaikaisesta autosta tai ennemmin lähitulevaisuudesta autosta, joka ei ole tullut vielä  massatuotantoon.

Autot ovat jo 2010-luvulla täynnä elektroniikkaa ja toimintoja ohjataan tietokoneella. Autoista on tehty turvallisempia kuin koskaan ennen auton 100-vuotisen historian aikana.

Samaan aikaan ne ovat kuitenkin entistä haavoittuvampia, sillä langattomien verkkoteknologioiden avulla murtautuminen, mihin tahansa tietokoneeseen on aina vain helpompaa. - Jos yksityisyydestään haluaa pitää kiinni, ensimmäinen asia olisikin luopua käsipuhelimien käytöstä, mikä on tietysti mahdotonta.

      *      *      *

Ohjelmassa näytettiin, miten taitava hakkeri sai tietokoneeltaan auton ovet auki ja auton käyntiin! Vaivattomasti. Eikä kaikki vielä siinä: hän pystyi myös pysäyttäymään täydessä vauhdissa olevan auton lyömällä auton jarrut lukkoon. Siinä sitä tulevaisuuden turvallisuutta.

Jokaista liikettäsi liikenteessä on kameran ja tietokoneen avulla mahdollista seurata reaaliaikaisesti niin auton ulkopuolelta kuin sen sisältä. GPS-paikannin näyttää koko ajan, missä auto liikkuu - ja laite saattaa tulla pakolliseksi kaikkiin autoihin, kun autoverotusta muutetaan.

Yksityisyydestä ei ole enää tietoakaan. Ainoa keino säilyttää edes jotain yksityisyydestään on käyttää julkisia kulkuvälineitä sekä aurinkolaseja ja leveälieristä hattua, jotta kameroilla ei voisi kuvata kasvoja ja silmiä, minkä perusteella henkilöllisyytesi selviää sekunnin murto-osassa, missä sitten oletkin.

Linkki:

Prisma: Tiede rikollisuutta torjumassa. Yle Areena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti