lauantai 29. maaliskuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 72 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Löysin tämän keskeneräisen kirjoitelman luonnoksen äsken, kun olin aloittamassa jo seuraavaa. Professori Mark Miodownikin juontama 3-osainen dokumentti "Materiaalien salat" (2013) oli niin kiehtova, etten voinut jättää sitä väliin kommentoimatta.

     *     *     *

Ei tarvitse ajatella kuin omaa rakasta kotoista "Kalevalaa", kun tajuaa miten keskeisessä osassa ihmisen elämässä ja kehityksessä on ollut aineellinen maailma, materiaalit ja miten ihmiset ovat vähitellen saaneet ne haltuunsa. Seppo Ilmarinen takoi ties mistä mystisestä aineesta, rauta-aikaa kun elettiin luultavasti raudasta, itselleen jopa puolison.

Sen jälkeen kun alkuaineiden jaksollinen järjestelmä selvisi, kuviteltiin hetken aikaa, että nyt tiedetään suurin piirtein kaikki olennainen aineista, mutta se oli vasta alkua niiden tuntemuksessa.

Uuden ulottuvuuden aineeseen on tuonut ihmisen ja myös muiden lajien genomien selvittäminen. Kun hapot ja emäkset esiintyvät tiettyinä neljän valkuaisaine-molekyylien yhdistelminä, kuolleesta aineesta tulee yllättäen elämän koodia.

Elävän ja kuolleen aineen raja on mitä hämärin. Ja "Materiaalien salat" -ohjelma sai esimerkiksi metallit elämään ihan toisella tavalla kuin missään aiemmissa ohjelmissa, joita olen nähnyt. Mikään aine ei ole vain ainetta, kuollutta ja mykkää. Kaikki aine on myös elämän rakennusainetta, joka Maapallolla kiertää niin pitkään kuin täällä on elämää.

Tapa jolla ns. idealistisissa filosofioissa ja suurissa uskonnoissa henki ja aine erotetaan toisistaan on täysin perusteetonta ja tarkoitushakuista. Se mitä kutsutaan hengeksi on vain tunnetun / tuntemattoman aineen yksi ominaisuus, josta ei tiedetä kaikkea.  - Ihmisen mielessä syntynyt ajatus vaikkapa ihmisestä riippumattomasta ja ihmistä hallitsevasta jumaluudesta on siten aineellisen olion  nimeltä ihminen keksintöä ja kuvitelmaa, jolle ei löydy mistään eikä mitään perustetta, muuta kuin ihmisen mielikuvituksesta ja vallanhimosta.

Ihmisen vallanhimo ja halu alistaa muita on tietysti reaalimaailman, aineellinen tosiasia, mihin mm. katolisen kirkon olemassaolo perustuu. Se on jonkinlainen häiriö aineellisessa, geneettisessä järjestelmässä. Toki asiaan voi vaikuttaa myös ihmisten välisen kanssakäymisen pelinsääntöjä muuttamalla.

     *      *      *

Ohjelmasarjan kiinnostavimpia aineita tämä blogin, kyborgisoitumisen, kannalta olivat muovit ja mihin kaikkeen niitä voi käyttää lähitulevaisuudessa käyttää.

Muovista valmistettujen itsestään hajoavien ja kehosta poistuvien aineiden avulla esimerkiksi leikkaushoitoa on mahdollista korvata. Vaikeiden nivel- ym. operaatioiden sijaan ihmisen kehoon on mahdollista istuttaa keinotekoisia implantteja, jotka ajan myötä hajoavat kehosta, kun keho on ensin korvannut vieraat aineet omillaan.

Kokonaisia ruumiinosia ja elimiä on mahdollista kasvattaa uudelleen, kun näihin tekniikkoihin yhdistetään tietämys kantasoluhoidosta. Tämä tietysti tarkoittaa, että ihminen on entistä pitkäikäisempi. Toki tiedetään, että solut vanhenevat ajan myötä. Meidät kaikki on ohjelmoitu kuolemaan viimeistään noin 120 vuoden iässä, joten uusilla hoidoilla saavutetaan lähinnä se, että ihminen ei kärsi elämänsä aikana ikääntymisen ja kulutuksen aiheuttamasta rapistumisesta niin kuin ennen. Nuoren ja vanhan aikuisen välillä ei siis tulevaisuudessa ole välttämättä mitään eroa, mikä varmasti tulee vaikuttamaan nykyiseen ihmiskuvaan mullistavasti.

Linkki:

Tiededokumentt: Materiaalien salat. Yle Areena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti