sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Eastwood: "True crime - pahin rikos" (1999)

Voiko parhaan työuransa ohittanut toimittaja paljastaa - vain muutamien tuntien aikana - miten kuolemaan tuomittu, viaton, musta mies todella on viaton. No, elokuvassa kaikki on mahdollista! (IMDb:ta mukaillen)

     *     *     *

Jos nyt on aivan välttämätöntä tehdä supersankari-elokuvia, niin olkoon se tällainen "True crime - pahin rikos" (1999), jonka supersankari nimeltä Clint Eastwood on ohjannut ja jossa hän näyttelee myös pääosaa, hieman elähtänyttä toimittajanretkua.

Elokuva on osoitus siitä, miten niin tuomari, syyttäjä, poliisi kuin todistajat voivat olla väärässä. Eikä kyse ole edes mistään harvinaisesta tai marginaalisesta tapahtumasta. Esimerkiksi USA:ssa on jälkikäteen paljastunut yli 200 tapausta, joissa syytön ihminen on tuomittu kuolemaan. Tämä panee miettimään koko oikeuslaitoksen ja poliisin toimintaa ja sen mielekkyyttä joiltain osin.

Jos joku haluaa kostaa jollekin jotain, helpointa on tehdä hänestä rikosilmoitus - ja syyttää jostain, mitä hän ei ole tehnyt. Ja tietysti toimia itse todistajana. Näin saadaan asia hoidettua kaikkein kätevimmin. Se joka ehtii ensin syyttää toista jostain, on niskan päällä ja todennäköisesti voittaa tapauksen.

      *     *     *

Elokuvan asetelma on samaan aikaan herkullinen (elokuvakäsikirjoituksena) mutta pöyristyttävä (reaalimaailman tapahtumana). Tilanne joka jossain muodossa toistuu yhä uudelleen USA:ssa joka päivä.

Musta mies tulee pieneen elintarvikeliikkeeseen tarkoituksenaan ryöstää se, ja ryöstääkin. Hän osoittaa aseella valkoista naista ja ase laukeaa vahingossa ja nainen kuolee. Mies pakenee paikalta. Kaksi todistajaa näkee mustan miehen, joka tulee liikkeestä ulos. Tapaus on selvitetty kahden valkoisen luotettavan, keskiluokkaisen, aikuisen ihmisen todistuksilla. Tapausta ei tarvitse tutkia sen kummemmin. Tuomari tuomitsee miehen kuolemaan, eikä musta mies voi saada edes periaatteessa armahdusta, koska ei suostu tunnustamaan rikosta (jota ei ole tehnyt).

Musta mies Frank Louis Beechum (Isaiah Washington) ja vaalea Patricia Findley (Laila Robins) tuntevat hyvin toisensa; ja nainen on kolmekymppiä velkaa miehelle, mitä pidetään riittävänä motiivina murhaan.

Kun 1. todistaja, tarkkasilmäinen kirjanpitäjä Dale Porterhouse (Michael Jeter) saapuu liikkeeseen, hän näkee mustan miehen nousevan verisenä kaupan tiskin takaa. Mies yhdistää kuolleen naisen ja mustan miehen toisiinsa. Frank tekee sen virheen, että hän pakenee peloissaan paikalta, koska kirjanpitäjän ilmeestä näki, mitä tämä ajatteli - ja Frank tiesi, että mustaa miestä tultaisiin syyttämään naisen taposta ja hän oli ensimmäinen sopiva ehdokas.

Frank poistuu tutun kaupan takaovesta, missä hän kohtaa 2. todistajan Bridget Rossiterin, joka näkee miehen autonsa takapeilistä.

     *     *     *

Koska tapaus vaikutti selvältä, poliisit eivät kuulustelleet liikkeen limsa-automaatin lähellä ollutta toista mustaa miestä Amy Russelia, joka oli ryöstänyt liikkeen.

Kun Frank oli ollut liikkeen vessassa, hän kuuli laukauksen - ja tuli hetken kuluttua ulos vain nähdäkseen kuolemaa tekevän ystävänsä Patrician. Frank yritti elvyttää naista, mutta tajusi pian, että tämä kuolisi muutamassa sekunnissa.

Samaan aikaan kun Frank tuli ulos vessasta, Amy pakeni liikkeen takaovesta ulos - ja kohtasi hänkin 2. todistajan Bridget Rossiterin ja jäi muina miehinä maleksiaan automaatin viereen, jotta nainen ei kiinnittäisi häneen mitään huomiota.

Hetken kuluttua samasta ovesta ryntää ulos verinen Frank, jonka nainen näkee - ja myöhemmin tunnistaa murhaajaksi.

     *     *     *

Monen onnekkaan sattuman ansiosta ja  'uutisnenänsä' avulla toimittaja Steve Everett (Clint Eastwood) onnistuu viime tingassa selvittämään, mitä kaupassa oli kuusi vuotta (!) aiemmin tapahtunut. Ja Frank säilyttää kuin säilyttääkin henkensä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti