keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Johnson : "Ghost Rider – Aaveajaja" (2007)

"Ghost Rider – Aaveajaja" (2007) on Marvel-kustantamon 'Aaveajaja' -supersankarisarjakuviin perustuva toimintaelokuva. Elokuvan on ohjannut Mark Steven Johnson ja pääosaa esittää näyttelijä Nicolas Cage.

Elokuvassa helvetillisen kirouksen uhriksi joutunut Johnny Blaze joutuu kantamaan demonista energiaa sisällään ja moottoripyörällään taistelee rikollisia vastaan Aaveajajana.

Aaveajaja joutuu taistelemaan kahta vanhinta ja vaarallisinta vihollistaan, Mephistophelesia ja tämän poikaa Mustasydäntä vastaan. Elokuva keskittyykin pääasiallisesti käsittelemään Aaveajajan alkua ja Johnny Blazen aikaa helvetillisenä motoristina.  (Wikipedia)

     *    *     *

Vaikka en pidäkään toimintaelokuvista, tämä ei ollut elokuvana ollenkaan sieltä huonoimmasta päästä. Oikein viihdyttävä, moderni legenda, sanan alkuperäisessä mielessä. Aaveajaja 2000-luvun Kristus-hahmona. Hallelujaa, sanoisi luterilainen pappikin! Täyttä uskonvahvistusta.

Amerikkalaisilla näitä supersankareita piisaa, ja tämä sankari oli päässyt valkokankaalle sarjakuvien kautta niin kuin moni muukin bätman ja teräsmies. Jenkit rakastavat rocky-maisia pullistelijoita, jotka tappavat pahiksi niin kuin vinosilmiä Vietnamissa 60- ja 70-luvuilla. Mikään ei ole symbolisella tasolla muuttunut sen jälkeen, kun Jeesus kusi sukkaansa pelosta ja julistautui ensimmäisenä supersankarina jumalan pojaksi.  - Näiden sankarien tehotuotannon, peniksenvenytykset ja Viagran syönnin voisi jo lopettaa. Tätä on nähty tarpeeksi, kiitos.

Vaan varmaa on, että tätä genreä tullaan näkemään vielä paljon. Sarjakuvaa, animaatiota ja videopelien visuaalista maailmaa taitavasti sekoitettuna yhteen. Tehosteiden ja tekniikan riemuvoitto.

     *    *     *

Kieltämättä Nicolas Cage (Mark Steven Johnson) osaa aina hommansa. Vaikka hän joisi kusta ja paskoisi kettinkiä, niin hän tekee sen aina yhtä tyylikkäästi. Ja Eva Mendes (Roxanne Simpson) oli, wau, seksikäs, mutta tietysti kalpea varjo sankarin rinnalla. Eikä tarvinnut edes vilautella paljasta pintaa tullakseen huomatuksi. Riitti kuin astui estradille, niin a'vot, alkoivat jo polvet nytkähdellä ja miehet ja lesbot laota. Ja myönnän että Mendes jäi mieleen jo  "Urban legends: Final cut" (2000) -elokuvasta, jonka näin viime vuonna. Tässä elokuvassa hän esitti nuorta, lesboa opiskelijanaista Vanessaa.

Elokuvan legenda oli muunnelma vanhasta tutusta Mefistosta tai Mefistofelestä, jossa mies myy sielunsa paholaiselle. Johann Wolfgang von Goethen "Faustissa" (1808) lääkäri Heinrich Faust Mefiston avulla raiskaa nuoren Gretchenin ja tekee tämän raskaaksi, joka puolestaan tappaa lapsensa ja joutuu vankilaan..

Tässä tarinassa paholainen saa pitkän nenän, kun Aaveajaja päättääkin tavoitella "toista tilaisuutta", minkä hän lopulta saakin. Tapettuaan Mustasydän-nimisen demonin, joka on Mefiston poika, Johnson alias Cage saa purettua diilin. - Ja samalla hän, romanttisesti, saa pitkän odotuksen jälkeen elokuvan Gretchenin itselleen tai rakastavaiset saavat toisensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti