sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Jones: "Kuu" (2009)

"Kuu" (2009) on  Duncan Jonesin ohjaama moderni tieteisdraama kolme vuotta Kuussa työskennelleestä miehestä, joka kohtaa yllättäen itsensä. Pääosassa Sam Rockwell sekä Kevin Spacey robotin äänenä. 

Astronautti Sam Bell työskentelee 3-vuotisen pestinsä loppuaikaa Kuussa, jossa hänen ainoana työkaverinaan on hänen tietokoneensa GERTY, joka lähettää Maahan ainetta, joka auttaa planeettaa sen energiaongelmissa. (IMDb:a mukaillen)

      *      *      *

Elokuva joka on vuosi vuodelta, kuukausi kuukaudelta, päivä päivältä yhä ajankohtaisempi, sillä aivoja pystytään jo tänä päivänä skannaamaan. Tämä tarkoittaa sitä, että olennaisin osa meistä, meidän aivomme sisältöineen, pystytään kloonaamaan ja mahdollisesti siirtämään toiseen kehoon.

Suurten uskontojen kannalta tilanne on tietysti katastrofi, sillä tällä tavalla saavutetaan periaatteessa kuolemattomuus ennen ennustettua maailmanloppua. Toinen asia sitten on, mitä mieltä on skannata työnorjan aivoja, sillä näillä muistoilla on tulevaisuutta ajatellen tuskin paljon merkitystä kenenkään kannalta.

Ohjaaja Duncan Jonesin elokuvassa "Kuu" (2009) onkin päädytty siihen järkevään ratkaisuun, että tehdään palkkatyöntekijästä useita klooneja. Kolmen vuoden välein klooni vaihdetaan toiseen, mistä ei tietysti kerrota kloonille mitään vaan annetaan ymmärtää, että hän voi kolmen vuoden pestin jälkeen palata Maahan perheensä luo, mikä on tietysti valhetta.

      *      *      *

Synkimmätkin visiot saattavat 20 vuoden kuluessa toteutua, sillä Maassa on tällä hetkellä enemmän elossa olevia ihmisiä, Homo Sapiens -lajin edustajia, kuin koko aiemman historian aikana yhteensä. Tätä on tavallisen pulliaisen vaikea ymmärtää, ja varsinkin mitä siitä seuraa.

Ylenpalttinen väestönkasvu tekee kansallisvaltioista äärimmäisen haavoittuvia, kun parlamentaarinen enemmistö saa päättää miten asioita hoidetaan. Tästä on Suomi itse jo nyt hyvänä esimerkkinä. Poliittista ja taloudellista valtaa valtion nimissä käyttävät äärimmäisen keskinkertaiset ja ymmärtämättömät ihmiset, joita pieni ryhmä oligarkkeja tai harmaita eminenssejä ohjailee.

Joku saattaa kysyä, mikä on parlamentaarisen demokratian vaihtoehto, ja yhdellä sanalla sanottuna se on alueellista itsehallintoa toteuttava polyarkia, joka on luopunut haitallisista ja vaarallisista valtion laitoksista. Keskeisenä periaatteena on yhteistyö naapureiden kanssa sekä yhteisten pelinsääntöjen sopiminen yhteiskunnan eri tasoilla. Jäykkiä lakeja ei tarvita.

      *      *      *

Millaista elämä sitten on Maassa elokuvan kuvaamassa lähitulevaisuudessa, sitä on vaikea sanoa. Joka tapauksessa suurilla, monikansallisilla yrityksillä on paljon valtaa. Koko klooniongelmakin syntyi siitä, että Lunar Industries rikkoi yhdessä sovittuja pelinsääntöjä, eikä tätä ongelmaa voida koskaan kokonaan välttää. - Jollei sitten puututa ihmisen  perimään, ja poisteta sieltä aggressiivisuutta aiheuttavat, itsekkäät geenit, mitä se sitten käytännössä tarkoittaisikaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti