torstai 27. maaliskuuta 2014

Jong: "Syvästi kaivaten" (1999)


Sally Wallinsky on 1960-luvun kuuluisimpia folklaulajia – kunnes huumeet vievät hänet mennessään. Tytär Sara asuu isänsä hoivissa eikä tiedä äidistään mitään. Ei ennen kuin löytää vahingossa tämän kirjoittaman kirjeen – ja amerikanjuutalaisten arkistoista äidinäitinsä äidin valokuvan. Kuvassa voisi olla hänen kaksoissiskonsa, niin yhdennäköiset he ovat. Naisella on jopa sama nimi…ja lapsi nimeltä Dove.

Kuva ei jätä Saraa rauhaan. Hän päättää selvittää sukunsa historian ja pelastaa juutalaiset naiset unohdukselta. Mitä hän löytää? Rohkeita naisia, jotka tanssivat jalat kurassa… (Takakansi)

     *     *     *

Huikea sukukronikka neljästä sukupolvellisista naisia, miehet ovat kirjassa täysin sivuosissa. Pääosassa kirjassa ei ole Sally Wallinsky, vaikka niin saattaisi kirjan takakannen ja kansikuvan perusteella päätellä. Pääosissa ovat kaikki suvun naiset, joita kirjassa kuvataan.

Kirja on oikeastaan niin hyvä, että on vaikea tiivistää kirjan keskeistä sanomaa. Kirjan kertomuksen kautta ikään kuin koko juutalaisuus keksitään uudelleen naisnäkökulmasta. Eikä ole sattumaa, että ensimmäinen kuvailtu nainen on kirjan pääasiallisen kertojan ja fiktiivisen kirjailijan Saran isoäidin äiti Sarah Levitsky.

Sarah pakeni tsaarinajan juutalaisvainoja Venäjältä viimevuosisadan vaihteessa, ja vain vaivoin säilytti henkensä kasakoiden jahdatessa perhettä. Nuori nainen vahingossa tappoi pienen lapsensa Doven ollessaan piilossa vainoajiaan.

Sarahin suuruutta osoittaa se, että hän levottomassa ja kaoottisessa New Yorkissa onnistui luomaan itselleen uran kuvataiteilijana  - ja sai kerättyä varoja niin paljon, ettei sai hankittua niillä liput USA:an Venäjälle jääneille perheenjäsenilleen. Ei ollut mitenkään itsestään selvää, että tällainen temppu onnistuu nuorelta naiselta, joka ei ollut etukäteen edes ajatellut taiteilijanuraa!

Sarahin elämä ei muutoinkaan lähtenyt kulkemaan mitään tavanomaisia ja ennustettavia uomia pitkin vaan täydellisten sattumien ja yllätysten kautta. Hän tutustuu ensimmäisten vuosien aikana kahteen mieheen, joiden molempien kanssa hän elää varsin harmonista elämää. Leonid Salomon hankkii hänelle asiakkaita, ja pitää kaunista, nuorta naista hätyyttelevät nuoret miehet loitolla. Sarahilla ja Leonidilla ei ole seksisuhdetta, vaikka niin yleisesti luullaan.

Sim Coppley'yn Sarah tutustui jo laivalla USA:an ja hänen kanssaan hän saa lapsen, joka on kertojan Saran isoäiti Salome. Myös Salome niin kuin kaikki suvun naiset ovat jollain tavalla taiteellisesti erityislahjakkaita, ja Salomesta tulee kohukirjailija.

     *     *     *

Sarahin tyttärestä Salomesta tulee 20-luvun boheemi, joka niin kuin monet muutkin amerikkalaiset taiteilijat muuttaa Pariisiin, jossa hän hän mm. perustaa taidelehden. Apuna hänellä on Lee-eno ja Sylviä-täti. Salome tutustuu aikansa kirjalliseen kermaan mm. Edith Wartoniin ja hänellä on seksisuhde Henry Millerin kanssa.

Palattuaan USA:an hän auttaa maahan sotaan pakoon muuttavia pakolaisia, ja nai miehen nimeltä Aaron Wallinsky, jonka kanssa tekee yhden lapsen, josta tulee 60-luvun tunnettu folk-laulaja Sally Wallinsky. Aaron sekoaa sotakokemustensa takia, joita hänellä on Saksasta ja tekee itsemurhan.

Salomesta tulee kohukirjailija, kun hän julkaisee naispuolisena henrymillerinä mm. kirjan "Paha tyttö Pariisissa", jossa kuvaa tarkkaan seksikokemuksiaan. 50-luvulla hän on perheineen vainottu USA:ssa epäiltynä kommunismista ja maanpetturuudesta niin kuin lukuisat muutkin taiteilijat.

Niin kuin äidillään Salomella on elämässää lukuisia miehiä, samaan aikaan jopa kaksikin Marco Alberti ja Robin Robinowitz.

     *     *     *

Sallyn tarina on ehkä surullisin, ehkä siksi että hänestä tulee kuuluisin ja kaiken lisäksi huumeaddikti ja juoppo. Sally on pitkään pidättyväinen seksin suhteen, mikä on kapinaa vapaamielistä äitiä kohtaan.

Sitten hän tapaa Max Danzig -nimisen, paljon itseään vanhemman ja kokeneemman miehen, jonka kanssa hän harrastaa esimerkiksi tantraseksiä yhteenmenoon tuntikausia. Yksi yhdyntä saattaa kestää kolme tuntia.

Lapsen hän tekee kuitenkin Ham Wyndhamin kanssa, joka on kirjan kertojan Saran isä. Koska äiti elää holtitonta elämää, Sara otetaan heti synnyttyään huostaan, ja isä kasvattaa tyttären. Vasta 14-vuotiaana hän saa tietää, että äiti Sally ei olekaan kuollut niin kuin hänelle on siihen asti aina sanottu.

Sara lähtee New Yorkiin tapaamaan äitiään, kuuluisaa laulaa Sallyä, missä hän tapaa samalla isoäitinsä Salomen. Sara jää New Yorkiin sukulaisnaistensa luokse, jotka ovat iloisia siitä, että tyttö löysi heidät.

Saran tarina kiertää hieman mystisen kehän, kun hän tutkii ja kirjoittaa sukunsa naisten historiaa. Hän löytää Juutalaistutkimuksen instituutista isoäitinsä äidin valokuvan, ja kuva voisi olla hänestä itsestään. Hän on USA:aan tulleen esiäitinsä kaksoissisar. Kaiken lisäksi Sarahilla oli Venäjällä ollut lapsi, joka oli samanniminen kuin Saran esikoinen eli Dove.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti