lauantai 15. maaliskuuta 2014

Laumeister : "Bert Stern, valokuvan luova hullu" (2011)

Dokumentti valokuvaaja, mainosmies ja naistenmies Bert Sternistä. Stern otti uransa kuuluisimmat kuvat Marilyn Monroesta vain kuusi viikkoa ennen tähden traagista kuolemaa. (Yle Ohjelmatiedot)

      *     *     *

Hieno henkilökuva tunnetusta valokuvaajasta Bert Sternistä, jonka on tehnyt hänen paras ystävänsä, ainakin Sternin ja elokuvan ohjanneen Shannah Laumeisterin mukaan. Shannah oli yksi Berin kuvauskohteista, johon hän tutustui jo tytön ollessa 13-vuotias. Elokuvasta syntyy vaikutelma, että kuvaamisen lisäksi heillä oli seksisuhde Shannahin ollessa 17-vuotias - ja sen jälkeenkin. - Nyt kun Bert on 80-vuotias vanhus, osat ovat siis vaihtuneet. Nelikymppinen nainen tekeekin dokumenttia yhdestä elämänsä miehistä.

Dokumentista huokuu avoimuus ja rehellisyys, mikä tekee kuvauksesta varsin koskettavan. Valtavalla menestyksellä, joka Bert Sternillä oli valokuvaajana, oli hintansa. 25 vuotta hän kuvasi lähes yötä päivää, mutta samaan aikaan hän perusti myös perheen, ja sai kauniin ja karismaattisen balettitanssijan Allegra Kentin kanssa kolme lasta, joka jätti miehen tämän jäätyä huumekoukkuun.

      *     *     *

Sternillä on paljon kuuluisia kuvia, ja henkilökuvien lisäksi hän tuli tunnetuksi mainoskuvistaan, jotka olivat uraauurtavia. Mies kuvasi monille merkittäville lehdille kuten Voguelle vuosikausia ja teki itsekin muutamaa lehteä Ad:na ja valokuvaajana.

Ennen muuta viimeiset kuvat näyttelijä Marilyn Monroesta tekivät hänestä - ja ennen muuta Monroesta - kuolemattoman seksin jumalattaren. Stern kuvasi myös muita tuon ajan superjulkkiksia kuten Beatlesia, kun nämä kävivät USA:ssa sekä presidentti John F. Kennedyä. Lähinnä hänen kuvauskohteensa kuitenkin olivat kauniita naisia muotivaatteissaan - ja ilman vaatteita.

Monroen kuvien lisäksi hyvin tunnettuja kuvia ja aikansa ikoneja olivat mainoskuvat Stanley Kubrickin elokuvasta "Lolita", jossa kuvauksen kohteena oli Sue Lyon tikkareineen ja sydämenmuotoisine aurinkolaseineen. Näyttelijä Elizabeth Tayloria hän kuvasi "Kleopatran" kuvausten aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti