lauantai 22. maaliskuuta 2014

Maylett: "Erottamattomat" (2008)

"Erottamattomat" (2008) on suomalainen elokuva, jonka on ohjannut Hanna Maylett ja käsikirjoittanut Tarja Kylmä. (Wikipedia)

Taru (Tiina Lymi) elää hevostilalla harmonista elämää miehensä Harrin (Jorma Tommila) ja kohta 14-vuotiaan tytärpuolensa Ninnin (Kaneli Johansson) kanssa. Kaikki muutttuu, kun Ninni loukkaantuu hevosonnettomuudessa. 10 vuotta sitten Ruotsiin lähteneen Ninnin biologinen äiti Ee (Minna Haapkylä) kutsutaan paikalle Tarun pyynnöstä.

Even pikaiseksi kuviteltu käyntimuuttuu pidemmäksi vierailuksi, kun Eve tajuaa, että  hän haluaa menetetyt 10 vuotta elämästään tkaaisin. Kauan kytenyt kaipaus Ninni-tytärtä kohtaan nousee pintaan. Vähä vähältä Eve alkaa vallata tilaa perheestä takaisin itselleen, jolloin Taru menettä elämänsä hallinnan. (DVD:n takakansi)

     *     *     *

Hanna Maylettin esikoisohjaus on hätkähdyttävän intensiivistä kerrontaa, jopa liiankin tiivistä niin, ettei tarinaa ehditä kunnolla kehittää koko ajan eteenpäin. Muutamaan päivään on ahdettu koko elämä, mikä toisaalta tekee tarinasta kiehtovan, suorastaan maagisen realistisen.

Eve saapuu sisarensa ja tyttärensä elämään 10 vuoden tauon jälkeen kuin pyörremyrsky. Valloittavana ja ihanana niin kuin vain Minna Haapkylä pystyy. Muutamassa päivässä, kenties parissa viikossa, kaikkien elämä näyttää mullistuvan täysin.

Sitten käy niin kuin saattoi odottaakin, vaikka vähän aikaa näytti aivan toiselta: Eve lähtee takaisin Ruotsiin. Ja elämä palautuu vanhoihin uomiin. Jotain on sentään kenties muuttunut kaikkien elämässä, mutta muutos on tapahtunut lähinnä vain korvien välissä. Ja luultavasti kaikkien elämästä on tullut aiempaa parempaa.

Ninni sai unohtumattomia kokemuksia biologisesta äidistään. Eve ja Harri selvittivät välinsä, jotka olivat jääneet selvittämättä. Myös siskosten välit korjaantuivat. Ja ennen muuta Taru vihdoin tajusi olevansa Ninnin oikea äiti, jonka hän halusi myös adoptoida.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti