keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Maylett: "Raja" (2014)

"Raja" (2014) on Riikka Pulkkisen samannimiseen romaaniin perustuva TV:n 3-osainen minisarja, jonka on ohjannut Hanna Maylett.

1/3. Anjan pitäisi lunastaa miehelleen antamansa lupaus (eutanasia). Mari on 16-vuotias ja janoaa kokemuksia (suhde opettajan kanssa). Äidinkielen opettaja Julian näkee Marissa jotain erityistä. Julianin tytärtä Annia ihmetyttää aikuisten kummallinen maailma.

2/3. Mari ja Julian lähentyvät toisiaan. Anja pelästyy omia tunteitaan Johannesta kohtaan ja yrittää lopettaa suhteen. Anni kaipaa vanhempiensa huomiota. Julianin vaimon epäilykset heräävät.

3/3. Mari haluaa Julianin, jota syyllisyys vaivaa. Anja valmistautuu lunastamaan lupauksensa ja hyvästelee Johanneksen. Marin äiti alkaa tutkia tyttärensä asioita. Anni valehtelee äidilleen suojellakseen Juliania. (Yle Areena)

     *      *       *

Yksi parhaita uusia kotimaisia ohjaajia on ehdottomasti Hanna Maylett, joka osaa ja uskaltaa kertoa ja käsitellä kuvin vaikeita ihmissuhdeongelmia. Jos joskus tekisin, mitä tuskin teen, elokuvakäsikirjoituksen, ensimmäisenä mieleeni tulisi Maylett. Toki ilman Riikka Pulkkisen mainiota tekstiä ei elokuvaa tietysti olisi syntynyt.

"Raja" kuljettaa rinnakkain kahta toisiaan lähestyvää tarinaa, jotka maagisen raealistisesti jossain vaiheessa melkein risteävät. Niiden väliin jää kuitenkin hiuksenhieno raja. Muutoinkin tarinassa taiteillaan eri tavoin elämän ja kuoleman kiehtovalla, harmaalla rajavyöhykkeellä. Ja lopulta elämä ja toivo paremmasta voittaa, vaikka mitään varmuutta paremmasta ei tietysti ole.

     *      *       *

Kerronnasta tekee erityisen herkullisen se, että rinnakkain käsitellään isoäiti-ikäisen isoäidin Anjan ja tyttärentyttären Marin tarinaa, jotka monissa kohdin muistuttavat toisiaan.

Tämä on muistutuksena siitä, että elämässä tietyt tapahtumat yhä uudestaan, hieman eri muodoissaan toistavat itseään.

Sekä Anjan että Marin tarinaan liittyy seksi ja kuolema. Anja Suomen lain mukaan tulkittuna murhaa vakavasti dementoituneen miehensä. Toki moraalisesti Anja toimii niin kuin luultavasti lähes kuka tahansa toimisi vastaavanlaisessa tilanteessa. Lisäksi hän teki vain sen, minkä hän oli luvannut miehelleen Johannekselle.

16-vuotias Mari puolestaan rakastuu opettajaansa ja harrastaa tämän kanssa seksiä mm. koululuokassa. Moraalisesti opettaja ehkä toimii väärin, mutta mitään laitonta suhteessa ei lain mukaan ole. Eli Marin tapauksessakin ollaan kiinnostavalla tavalla rajalla.

Katsojan tehtävä on kummassakin tapauksessa ratkaista, miten hän itse toimisi vastaavanlaisessa tilanteessa tai jos kuulisi, että esimerkiksi omassa lähipiirissä on tapahtunut jotain vastaavaa.

Marin äiti vahingossa näkee tyttärensä tekstiviestit, ja tajuaa heti mistä on kyse. Hän kuitenkin tyttärensä toivomuksesta jättää asian silleen. Opettaja Julian olisi pahimmassa tapauksessa voinut suhteen takia menettää työnsä, hänen avioliittonsa olisi voinut hajota ja hän olisi voinut saada jopa syytteen alaikäiseen sekaantumisesta, jos Mari olisi halunnut kostaa opettajalleen rakkaudettoman suhteen.

Anjan tapaus sen sijaan jää auki. Sarjan lopussa Anja vain lähtee vanhainkodista surmattuaan miehensä. Hän ei ollut ilmoittanut henkilökunnalle, että Johannes on kuollut vaan otti tietoisen riskin siitä, että voi saada syytteen, mikäli miehelle tehdään ruumiinavaus.

     *     *      *

Marin ja Anjan tarinat osoittavat miten yksinkertaiset ihmissuhdedraamat ovat pohjimmiltaan aika mutkikkaita. On helppo nopeasti sanoa, mikä on oikein ja mikä väärin kuuntelematta, mitä eri osapuolilla itsellään on sanottavaa.

Sarjan hienous on siinä, ettei kummastakaan asiasta tehty viranomaisasiaa tai poliisitutkintaa tms, sillä tällainen asioiden käsittely vain turhaan ja perusteettomasti olisi sotkenut ihmisten elämän ja leimannut heidät loppuiäkseen.

Valitettavasti tosielämässä asiat tuskin kovinkaan usein etenevät näin ihanteellisella tavalla. Ihmiset verissäpäin riitelevät ja syyttävät toisiaan, miettimättä sitä millä tavoin itse ehkä ovat osallistuneet tapahtumiin. Ns. heikompikin osapuoli on aina jollain tavalla vastuussa omista tekemisistään ja käyttää valtaa. Ihmissuhteet ovat valtasuhteiden lisäksi vuorovaikutussuhteita, joissa kumpi tahansa osapuoli tilanteesta riippuen voi olla toinen toistaan vahvempi tai niskan päällä.

Mari tai Johannes eivät olleet uhreja sen kummemmin kuin Anja ja Juliankaan, elämässä vain sattuu ja tapahtuu kaikenlaista.

Linkki:

Kotikatsomo: Raja. Yle Areena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti