lauantai 29. maaliskuuta 2014

Nolan: "Insomnia" (2002)

"Insomnia" (2002) on yhdysvaltalainen psykologinen trilleri, jonka on ohjannut Christopher Nolan. Elokuva on yhdysvaltalainen uusintaversio vuoden 1997 samannimisestä norjalaisesta elokuvasta.

Elokuva sijoittuu Alaskan osavaltiossa sijaitsevaan pieneen Nightmuntin kalastajakaupunkiin, jossa 17-vuotias Kay Connell löydetään kuolleena, ja LAPD:n etsivät Will Dormer (Al Pacino) ja Hap Eckhart (Martin Donovan) lähetetään auttamaan paikallispoliisia murhan tutkintatöissä. (Wikipedia)

     *     *     *

Elokuva joka aina viimeiseen kohtaukseen saakka pysyy kasassa, viimeinen kohtaus valitettavasti pilaa kokonaisuuden. Olen nähnyt "Insomnian" (2002) kymmenen vuotta sitten ja muistin hatarasti kohtia sieltä täältä  ja ennen muuta sen, että kertomuksessa oli jotain outoa - ja se outo oli juuri lopussa.

Käsikirjoituksessa on taitavasti kuljetettu rinnakkain kahta toisiaan risteävää tarinaa, mitä vertailemalla katsoja joutuu pohtimaan, kuka oikein on elokuvan pahis: nuoren naisen murhasta syytetty dekkarikirjailija Walter Finch (Robin Williams) vai tämän murhaa selvittävä etsivä Will Dormer (Al Pacino).

17-vuotiaan Kayn kuolema on oikeastaan vahinko, sillä Walter ei aikonut tappaa teinityttöä. Niin vain jostain syystä kävi. Tilannetta ei elokuvassa kuvattu tai selvitetty mitenkään kovin tarkkaan. Tilanne vain väläytettiin nopeasti katsojalle.

Etsivä Will Dormer samalla tavalla vahingossa sumun keskellä ampuu toisen etsivän Hap Eckhartin (Martin Donovan), mitä tekoaan hän yrittää loppuun asti peitellä. Samalla tavalla kuin dekkarikirjailija omaa tekoaan.

      *     *     *

Ratkaisevaan osaan nousee nuori paikallinen naispoliisi Ellie Burr (Hilary Swank), joka alkaa epäillä Will Dormerin selvitystä siitä, mitä rannalla oikein tapahtui, missä etsivä Hap Eckhart kuoli poliisien ajaessa takaa Walter Finchiä.

Ensin Ellie tajuaa, että Hapiin osunut luoti oli tullut eri suunnasta kuin Will oli sanonut sen tulleen. Myöhemmin hän löytää epäilyilleen vahvistuksen rannasta, josta hän löytää Willin aseen hylsyn.

Elokuvan käänne tapahtuu, kun Kayn tappanut dekkarikirjailija Walter Finch ottaa yhteyttä etsivä Will Dormeriin ja kertoo tälle nähneensä mitä rannalla tapahtui.

Kahden miehen kohtalot kietoutuvat puhelinsoiton jälkeen yhä enemmän toisiinsa. Will olisi selvinnyt sotkusta, jos hän olisi onnistunut todistamaan Walterin syylliseksi myös Hapin kuolemaan. Hän yrittää piilottaa aseen kirjailijan asuntoon, mutta tämä löytää aseen asunnosta. Kostoksi Walter nauhoittaa keskustelun, jossa Will myöntää tappaneensa Hapin.

Lopulta miehet pääsevät sopimukseen ja laativat suunnitelman siitä, millä tavoin lavastavat Kay poikaystävän  Randy Steitzin (Jonathan Jackson) syylliseksi piilottamalla aseen, jolla Will ampui Hapin Randyn tavaroihin.

      *     *     *

Kaikki menee hyvin niin pitkälle kunnes Ellie kertoo epäilyistään Willille itselleen.Will ei ota Ellien puheita vakavasti, ja Ellie lähtee yksin tapaamaan Finchiä. Tilanne ei tunnu hirveän uskottavalta, sillä Ellie tietää, että Walter saattaa olla vaarallinen - siinä missä Willkin, jos he haluavat loppuun asti peitellä tekojaan.

Kun Will kuulee toisilta poliiseilta, mitä Ellie on tehnyt, hän lähtee naisen perään. Tässä vaiheessa katsojan mielessä kaikki vaihtoehdot loppuratkaisun suhteen ovat avoimia. Kun Walter huomaa paljastuneensa, hän ilmeisesti aikoo tappaa Ellien, mikä ei tunnu kovin uskottavalta. Walter tuskin yrittäisi tappaa ketään tarkoituksella, mikä pahentaisi hänen omaa tilannettaan. Lisäksi hän ei voinut tietää, mitä varten Ellie saapui häntä tapaamaan. Kyse saattoi olla yhtä hyvin Kayn kuin Hapin kuolemasta - tai sitten molemmista.

Joka tapauksessa etsivä Will Dormer viime tingassa saapuu paikalle ja 'pelastaa' Ellien Walterin kynsistä, joka ei ole tehnyt naiselle vielä muuta kuin lukinnut hänet kaksinkamppailun jälkeen kellariinsa. Kun Will saapuu paikalle Walter pakenee kiväärin kanssa viereiseen rakennukseen. Will vapauttaa Ellien - ja he tekevät pikaisen suunnitelman Walterin kiinniottamiseksi.

Sankarimaisesti Will käy Ellieä ikkunasta kiväärillä ammuskelevan Walterin kimppuun, ja kamppailun jälkeen Walter kuolee. Myös Will saa osuman - ja hän puolestaan kuolee Ellien käsivarsille.

Ellie on valmis tilanteessa unohtamaan sen, mitä Will teki vahingossa Hapille, mutta mies kehottaa Ellie hoitamaan asian loppuun - siitäkin huolimatta, että tapaus tulee mustaamaan Willin maineen. Toisaalta sillä ei ole paljon väliä, koska mies joka tapauksessa kuolee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti