sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Roeg: "Mies toisesta maailmasta" (1976)

"Mies toisesta maailmasta" (1976) on Nicolas Roegin kulttielokuva Maahan pakkolaskun tekevästä muukalaisesta. Pääosassa David Bowie.
 
Thomas Newton on olento, mies toiselta, kuolevalta planeelta, josta vesi on loppumassa. Täällä hän käynnistää huipputeknologiaa kehittävän yrityksen saadakseen rakennettua avaruusaluksen paluumatkaa varten perheensä luo. Hotellissa hän kohtaa nuoren huonesiivoojan Mary-Loun, joka rakastuu humanoidiin. Newton ei perusta markkinataloudesta, sen armottomasta ahneudesta, mikä on kohtalokasta hänen hankkeelleen. (IMDb:ta mukaillen)

     *     *     *

Hämmästyttävää miten vähän aika on syönyt tätä 70-luvulla tehtyä tieteiselokuvaa, mikä osoittaa että hienoja tehosteita tärkeämpää on hyvä tarina ja toimiva käsikirjoitus. Muusikko David Bowie osoittaa elokuvassa monilahjakkuutensa, vaikka ei hänen tarvitse paljon näytellä.

Elokuvassa on tukuttain viittauksia muihin elokuviin, ja tarkka katsoja ja friikki voisi listata luultavasti kymmeniä tällaisia hienosti toisiin liitettyjä otoksia ja cut-up-leikkauksia. Kuvakerronta on ensiluokkaista ja nautittavaa, minkä harrastelijakin huomaa.

Ja niin kuin ohjelmatiedoissa todettiin,  "Mies toisesta maailmasta" on aika tiukkaa ja taitavaa yhteiskuntakritiikkiä. Arkipäivän fasismi, joka on esimerkiksi Euroopassa levinnyt tänä päivänä kaikkialle, kuvataan niin että tyhmäkin sen ymmärtää.

Kristittyjen jumalan näkymätön käsi eli vapaat markkinat hallitsee itsestäänselvästi koko maailmaa ja kaikkea tekemistä, ja oikeuttaa ihmisten - ja tässä tapauksessa myös humanoidin - kaikinpuolisen taloudellisen hyväksikäytön. Arvon mittana on kuinka paljon pystyy tekemään rahaa keinolla millä hyvänsä, ja tyhmyydestä ja herkkäuskoisuudesta saa kärsiä nahoissaan.

Positiivista tässä maailmassa on vain se, että ihmisiä ei yritetä enää petkuttaa sillä, että demokratia-mekanismi takaisi hyvinvoinnin. Köyhät ja tyhmät työläiset ovat sortuneet elon tiellä ja elossa ovat enää itseensä tyytyväiset ja narsistiset porvarit sekä heidän orjansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti