maanantai 17. maaliskuuta 2014

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 297: "TIME-lehti opastaa 14.3.2014: 11 tapaa olla seksisti"

On masentavaa lukea vaikkapa TIME-lehden verkkoversion 'Feminismi'-sivuja, lehdestä löytyy myös tällainen osasto.

Tuntuu kuin siirtyisi aikakoneelle kultaiselle 60-luvulle tai vielä siitäkin taaksepäin. Akateemisen feminismin, feministisen tutkimuksen, alkuvaiheessa Suomessakin julkaistiin paljon artikkeleita, selvityksiä, tutkimuksia siitä, millä tavoin kieltä käytettiin seksistisesti ja kielenkäytön moralisointi oli ankaraa ja tunteikasta.

Keskustelu sanoista ja niiden käytöstä hiipui 90-luvulle tultaessa tyystin, mutta nyt - niin tässä asiassa kuin yleisemminkin - on taannuttu taas pohtimaan yksittäisiä sanoja ja niiden piilomerkityksiä tms.

     *     *     *

Toimittaja Jessica Bennett on TIME-lehden tuoreessa artikkelissa (14.3.2014) esittänyt listan "11 tavasta välttää kuulostamasta seksistiltä". Ja kyse on nimenomaan, ja vain ja ainoastaan, sanojen käytöstä. Sanoihin liittyvästä powerista ja taiasta.

Listan kärjessä on kehotus olla kutsumatta naisia pomottajiksi tai vihaisia naisia aggressiivisiksi. Tähän tietysti pitää lisätä se, että sama koskee myös miehiä, sillä  miksi naisilla olisi sen kummemmin oikeus kutsua miehiä näillä samoilla nimityksillä.

Yksi ongelma tähän silti jää: entä ne miehet ja naiset, jotka todella ovat pomottajia. Heitäkö ei saa kutsua sellaisiksi, mitä he ovat. Vaikka he ovat oman streotyyppinsä mukaisia paskiaisia. Miksi heitä sitten tulee kutsua. Sitä Jessica Bennett ei sano.

Esimerkiksi liikennepsykologisessa tutkimuksessa on tullut esiin, että on kahdenlaisia aggressiivisia naisia (ja miehiä). Toiset ovat piiloaggressiivisia, jotka ovat päällisin puolin tyyniä ja rauhallisia, mutta he tekevät samaan aikaan vaivihkaa mitä aggressiivisimpia tekoja ja yrittävät tehdä sen mitä tekevät niin, etteivät muut huomaisi mitä he tekevät. Toiset ovat avoimesti aggressiivisia, jotka kimittävät ja huutavat naama punaisena rattinsa takana, näyttävät keskisormea ja saattavat nousta autostaan mättämään raivonsa kohdetta.

     *     *     *

En aio käydä tässä Bennettin koko listaa läpi, ja lista kaiken lisäksi on varsin epätasainen. Otan tähän kuitenkin vielä toisen kohdan, mitä siis tulee välttää, jos ei halua leimautua seksistiksi.

Vältä kutsumasta hullua naista hulluksi. Hän ei ole myöskään tiloissa, hysteerinen tai tunteellinen.

Mielenkiintoinen kehotus. Tämä kohta herättää saman kysymyksen kuin edellinenkin kohta. Entä jos nainen todella on kreisi. Raivoaa ilman mitään syytä - ja tekee päättömiä tekoja päästäkseen tavoitteisiinsa keinolla millä hyväksi. Entä jos hän on Sigmund Freudin määritelmän mukainen hysteerikko, keskiluokkainen säkissä kasvanut miehensä ja isänsä elätti, joka ei ole tehnyt koskaan päivääkään rehellisiä töitä, eikä aio tehdäkään vaan hankkii perheestä ja lapsista itselleen elinkeinon.

2 kommenttia:

 1. Mitähän tuolla viittauksella 1960-lukuun tässä yhteydessä tarkoitetaan? Ettei vain ole menneet vuosikymmenet kirjoittajalla sekaisin. Naistutkimus vakiintui Suomen yliopistoihin 1980-luvulta lähtien. Euroopan neuvoston suositus seksistisen kielen karsimiseksi on 90-luvulta. Suomen kielen lautakunnan vastaava suositus on hyvinkin 2000-luvulta.

  Oletko myös sitä mieltä, että huoraa pitää voida sanoa huoraksi?

  Niillä bossy-sanojen ja muiden kritiikillä viitataan siihen, että naisia ja miehiä arvioidaan ja nimitellään eri standardein. Jos haluat haukkua naisia/miehiä, sinun ei ole pakko tehdä sitä sukupuolistereotypioiden perusteella. On eroa, sanotaanko miestä avuttomaksi vai neidiksi.  VastaaPoista
 2. Niin, vaikka tutkimus vakiintui silloin, niin kielestä kirjoitettiin jo aiemmin. Tutkimus laahaa aina ja kaikessa perässä.

  Sanat ovat vain sanoja. Olennaista on miten ihmiset käyttäytyvät. Jos minä sanon "Tapan sinut", ei se tarkoita että tappaisin sinut. Jos tapan sinut, silloin se on tehty - ja ehkä sillenkin voi löytyä legitiimejä perusteita, vaikka se ei muutoin hyväksyttyä olisikaan.

  VastaaPoista