perjantai 28. maaliskuuta 2014

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 302: "Nasu / Nasse / Piglet"

"Nasun Suuri elokuva" (2000) kertoo Nasusta.

Nasu on suruissaan kadonnut Puolen hehtaarin metsään eivätkä hänen ystävänsä Nalle Puh, Tiikeri, Kani, Ihaa ja Ruu ymmärrä miksi, kunnes ymmärtävät, että syy on kokonaan heissä. He eivät ota Nasua todesta, koska tämä on niin pieni. Ystävykset lähtevät etsimään Nasua ja tutkivat Nasun leikekirjaa, jonka avulla he saavat vihjeitä siitä missä hän on. (Wikipedia)

    *     *     *

Nalle Puhista ja tämän - tai ehkä ennemmin kirjailija A.A. Milnen - elämänfilosofiasta on kirjoitettu tukuttain kirjoja.

Sen sijaan muut hahmot ovat jätetty vähemmälle huomiolle. Mielenkiintoinen hahmo on ennen muuta Nasu, eikä vähiten sen takia, että hän on Nalle Puhin paras kaveri. Vaan millainen kaveri Nasu on?

 Nasu on:

- pienikokoinen
- ujo, arka ja pelokas
- joskus voittaa pelkonsa, ja on silloin urhea jos rohkeutta riittää
- Nalle Puh rohkaisee Nasua, mikä antaa rohkeutta
- Nalle Puhin paras ystävä
- kiltti, ystävällinen
- lempisanonta: Oi, oi
- asuu pienessä pyökkimetsässä, jonka haluaa pitää siistinä ja puhtaana
- osaa laulaa hyvin

     *     *     *

Nasulla on myös pimeä kääntöpuolensa. Hän esimerkiksi yllyttää ystäviään tekemään kaikenlaisia asioita, joiden takana hän ei itse loppuun saakka pysty olemaan. Hän piiloutuu tällöin oman ujoutensa ja arkuutensa taakse, ja käyttää sillä tavoin valtaa suhteessa muihin.

Nasu on ainakin olevinaan porukan aivot - ja hänellä on vahva mutta hauras itsetunto -, ja Nasu tunnistaa ennen muita erilaisia ongelmia, mutta hän myös helposti yliarvioi omia kykyjään ja sokeasti luottaa omaan arviointikykyynsä silloinkin, kun on selvästi väärässä, eikä hän ole ensimmäisenä tunnustamassa virheitään. Nasun taipumuksena on ikävästi siirtää vastuuta omista tekemisistään muille. Jos hän myöntäisi virheensä, hän saattaisi arkuuttaan ja pelokkuuttaan romahtaa tai Nasu ainakin pelkää sitä.

Nasu on usein ärsyttävä sika, ja sikahan Nasu on. Hän kuvittelee itsestään toisaalta liian vähän ja toisaalta liikoja, ja hän on tunnetasolla tasapainoton ja välillä vaikuttaa melkein psykopaatilta.

Linkki:

Piglet's Big Movie. 'The More I Look Inside' (Finnish). YouTube

List of Winnie-the-Pooh characters. Wikipedia

Nalle Puh. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti