torstai 10. huhtikuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 74 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Yle Teema -kanavan Prisma Studio -ohjelma järjesti tänä keväänä äänestyksen Suomen hauskimmasta vitsistä.

300 ehdotuksen joukosta valikoitui yksi ylitse muiden, joka sai kaikista äänistä 22 % ja ääniä annettiin n 4 000.

"Suomalainen ja japanilainen yritys päättivät järjestää vuosittain soutukilpailun 8-miehisin joukkuein. Molemmat joukkueet harjoittelivat pitkään ja kovaa. Kun kilpailupäivä tuli, molemmat joukkueet olivat mielestään huippukunnossa, mutta japanilaiset voittivat ylivoimaisesti kilometrillä.

Tappion jälkeen suomalaisten joukossa vallitsi tappiomieliala. Yrityksen korkein johto päätti kuitenkin, että imagosyistä heidän olisi pakko voittaa seuraavan vuoden kisa. He asettivat projektiryhmän ratkaisemaan ongelmaa. Pitkien analyysien jälkeen ryhmä havaitsi, että japanilaisilla oli seitsemän soutajaa ja yksi mies peräsimessä kun taas suomalaisilla oli yksi soutaja ja seitsemän perämiestä.

Tässä kriisitilanteessa johto osoitti huomattavaa toimintakykyä. Päätettiin palkata konsultit tutkimaan oman joukkueen koostumusta. Muutaman kuukauden työn jälkeen asiantuntijat tulivat siihen johtopäätökseen, että joukkueessa oli liian monta ohjaajaa ja liian vähän soutajia. Asiantuntijoiden raportin perusteella yrityksen johto teki välittömästi muutoksia joukkueeseen. Nyt joukkueessa oli neljä perämiestä, kaksi yliperämiestä, joukkueenjohtaja ja soutaja. Lisäksi soutajan motivoimiseksi kehitettiin bonuspistejärjestelmä. "Meidän on laajennettava hänen työnkuvaansa ja annettava hänelle enemmän vastuuta
."

Seuraavana vuonna japanilaiset voittivat kahdella kilometrillä. Suomalainen joukkue erotti soutajan huonoon työsuoritukseen vedoten, mutta maksoi kuitenkin bonuksen johdolle sen osoittamista ponnisteluista.

Ensi vuotta varten suomalaiset ovat nyt kehittämässä uutta venettä
.

     *     *     *

Valinta ei kuitenkaan ollut täysin äänestäjien vapaan valinnan tulosta, niin kuin ei demokratiakaan ole kansanvaltaa muuta kuin hetkittäin jos silloinkaan. Ns. sopimattomat vitsit toimitus raakkasi päältä pois, mitä se sitten tarkalleen ottaen tarkoittikaan

Lähetetyistä 300:sta vitsistä itseasiassa seulottiin esiin 30 äänestystä varten. Ja näistäkin huumoritutkijat valitsivat vain 10, jotka olivat lopullisessa äänestyksessä - ja joista ihmiset saattoivat valita suosikkinsa.

Tutkijat joita ilmeisesti oli kolme (3) laativat ensin oman 10 vitsin listansa, ja listoja vertailemalla päädyttiin yhteiseen listaan. 30:sta tutkijoiden rankkaamasta vitsistä puolet sai 'ääniä', joten 15:stä oli suhteellisen helppo päätyä lopulliseen 10-listaan, joista siis Prisma Studion katsojat valitsivat yhden eli yllä olevan vitsin.

Julkistamistilaisuudessa tai ohjelmassa, jossa äänestystuloksesta kerrottiin, tutkijat kommentoivat valintaa. He olivat eri mieltä äänestäjien enemmistön kanssa siitä, mikä oli kymmenikön paras vitsi. Valittu vitsi ei ollut rakenteeltaan vitsimäinen, se oli kaikista pisin tekstinä ja se oli tietyllä tavalla yhteiskunnallisesti kantaaottava.

Linkki:

Suomen hauskin vitsi 2014. Yle.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti