perjantai 11. huhtikuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 75 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Yle Teeman tiededokumentti "Ahdistuksen aikakausi" (2013) avasi useita kiinnostavia näkökulmia nykyihmisen ahdistuneisuuteen ja pelkoihin. Scott Harperin ohjaama ja käsikirjoittama ohjelma perustuu Patricia Pearsonin suosikkikirjaan "A brief history of anxiety" (2008), jonka kirjoittaja itse kärsi selittämättömistä ahdistuneisuusoireista.

Diagnoosi 'yleistynyt ahdistuneisuushäiriö' löytyy yleisestä sairausluokituksesta (DSM IV), mutta sen arviot sairaudesta perustuvat lähinnä potilaan itsensä tekemään arvioon omasta tilastaan. Toki kriteerit löytyvät lääkärikirjasta ja diagnoosin tekee psykiatri.

Tähän saumaan ovat iskeneet suuret monikansalliset lääketehtaat kehittämällä epämääräisiin oireisiin pillereitä, jotka auttavat mitä moninaisimpiin vaivoihin tavalla tai toisella, millä ei useinkaan ole mitään tekemistä minkään maailman sairauksien kanssa.

Kun sairausluokituksia on viime vuosina tarkennettu, on se johtanut absurdiin tilanteeseen. Kohta 2/3 ihmisistä on mahdollista luokitella jonkin sortin mielenterveysongelmaisiksi fobioidensa ja ahdistuksensa takia. Toisin sanoen koko kulttuurista on tullut ahdistuksen kulttuuria, mistä jo Sigmund Freud kirjoitti poleemisen kirjansa "Ahdistava kulttuurimme" 1920-luvulla.

     *     *     *

Ohjelmassa useassa kohdin pohditaan, mitä on olla normaali pysähtymättä siihen sen kummemmin. Kun puhutaan sairaasta / sairaudesta, oletuksena tietysti on, että voidaan määrittää milloin ihminen on terve. Käytännössä tilanteet vaihtelevat, niin kuin tunnetilatkin ja usein voi olla vaikea yleisesti määrittää mikä on mitäkin.

Lopulta "Ahdistuksen aikakausi" -ohjelman tekijä päätyy haastateltaviensa kautta siihen, että kyse on ahdistuksessa on pääasiassa kyse elämäntavasta ja siihen liittyvistä kysymyksistä. Kun ihminen kokee hallitsevansa elämäänsä, tunteitaan ja tekemisiään, myös liiallinen ahdistus helpottuu.

Joskus toki tarvitaan lääkkeitä tilapäiseen apuun ja ehkä terapiaa tasapainon saavuttamiseksi, mutta loppupeleissä jokainen on omillaan.Vihjeenomaisesti ohjelman lopulla viitataan kulttuuriseen muutokseen. Se että elämme sellaisessa yhteiskunnassa kuin elämme on oma valintamme.

Kaikki lähti liikkeelle teollistumisesta ja modernin yhteiskunnan kehittymisestä - mutta jo ennen sitä premodernissa yhteiskunnassa oli samoja piirteitä kuin nyky-yhteiskunnassa. Kenties joku meni pieleen jo siinä vaiheessa, kun esimerkiksi eurooppalaiset kansat luopuivat muinaisista elämäntavoistaan ja pysähdyttyään paikoilleen viljelemään maata.

Kun kukaan ei omistanut maata, eikä kukaan hallinnut suuria ihmisjoukkoja eikä elämä ollut ristiriidassa luonnon kanssa, ei ollut myöskään sellaista ahdistusta, kun aina sen jälkeen.

Linkki:

Tiededokumentti: Ahdistuksen aikakausi. Yle Teema

2 kommenttia:

  1. Satuin ihan sattumalta sun blogiin. Kirjoitan itse blogia yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä, joten kiitän kovasti, että vinkkasit tuota dokumenttia. :D Blogi vaikuttaa muutenkin kiinnostavalta, sillä satun olemaan itse lukutoukka.

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa seuraamaan myös tätä blogia! Dokumentti kannattaa ehdottomasti katsoa, sillä se kertoo ahdistuneisuushäiriöistä puolin ja toisin. 1600 -luvulla papit vielä manasivat riivaajaa, seuraavalla vuosisadalla ahdistuksesta / peloista tuli sairaus ja tänä päivänä se on keskeinen osa kulttuuria.

    VastaaPoista