maanantai 21. huhtikuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 78 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Viilasin vähän aikaa sitten jo vuodenvaihteessa aloittaamani esseetä palautteesta ja kyllästyneenä takkuiseen touhuun avasin TV:n.

Yle Teemalla sattui juuri tuolloin tulemaan Uusi Kino -sarjan "Hiljaisen talven lapsi" (2012) -lyhytelokuva nuoresta, yksinäisestä yhteiskunnan marginaalissa elävästä naisesta Katjasta. Elokuvan on ohjannut Iiris Härmä.

      *     *    *

Katja vaikuttaa aivan tavalliselta, miellyttävän näköiseltä ja oloiselta 25-vuotiaalta naiselta vuoden 2012 Suomessa. Ongelmana on vain se, että hän on syystä tai toisesta jäänyt marginaaliin. Ilmeisesti hänellä ei ole koulutusta eikä ainakaan työtä, ja hän asuu yksin kerrostalossa jossain päin maaseutua.

Mitään erityisiä tulevaisuuden toiveita tai odotuksia hän ei ilmaise. Seuranaan hänellä on koira, jonka kanssa hän ulkoilee.

Aikansa Katja käyttää mm. maalaamiseen, mitä hän kutsuu värittämiseksi. Katjan piirrokset ovat värikkäitä, abstrakteja kuvia, mitä hän itse luonnehtii haavoiksi. Kuvia siitä mitä hän voisi olla ja miksi hän olisi voinut tulla.

Katjalla ei ole ollut vuosiin ystäviä, mutta kuvaushetkellä hän sanoo, että hänellä on ehkä pari ihmistä joiden kanssa hän on tekemisissä sen verran, että hän voisi kutsua heitä ystäviksi.

Katjan vanhemmat ovat elossa, ja hän käy tapaamassa heitä. Äidillä on skitsofrenia, mikä on  vaikuttanut tytön elämään varsinkin silloin, kun hän oli teini-ikäinen. Isä on selvästi hieman toistaitoinen, luultavasti eläkkeellä.

Koulussa hän oli ainakin jossain määrin kiusattu ja jopa fyysisen väkivallan kohteena. Joku pojista ahdisteli Katjaa ja kävi joskus hänen kotonaankin, mutta vanhemmat olivat pojan suhteen välinpitämättömiä.

     *     *     *

Kaikesta huolimatta Katja vaikuttaa hyvin tasapainoiselta nuorelta naiselta. Hänellä on suhteellisen selkeä kuva siitä, että esimerkiksi työviranomaiset eivät yritä tehdä mitään hänen hyväkseen. Eniten Katja pelkää sitä, että viranomaiset saavat päähänsä sijoittaa hänet johonkin laitokseen, mikä tuntuu liioittelulta. Kenties he voivat patistaa hänet johonkin koulutukseen...

Rivien välistä tulee esiin, että Katja haluaa samanlaisen elämän kuin muillakin nuorilla aikuisilla on, mutta hän ei tiedä miten se olisi mahdollista.

Lyhytelokuvan lopussa kerrotaan, että Suomessa on 50 000 eri tavoin syrjäytynyttä nuorta, mikä on 5 % nuorista. Joka päivä viisi (5) alle 30-vuotiasta nuorta jää eläkkeelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti